Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΑποκλειστική συνέντευξη του Abdallah Attari, Πρέσβη στην Κύπρο, του Κράτους της...

Αποκλειστική συνέντευξη του Abdallah Attari, Πρέσβη στην Κύπρο, του Κράτους της Παλαιστίνης

-

Λόγια απογοήτευσης του Πρέσβη στη Λευκωσία, του Κράτους της Παλαιστίνης Abdallah Attari. Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» περιγράφει τη σημερινή κατάσταση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ χώρα του, σημειώνοντας ότι αυτά που συμβαίνουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι οργανωμένα και προσχεδιασμένα. Από την αρχή του έτους έχουμε πάνω από 80  παλαιστίνιους μάρτυρες οι οποίοι έχασαν  τη ζωή τους από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τις συμμορίες των εποίκων, αναφέρει ο Πρέσβης της Παλαιστίνης, ο οποίος όμως και παρά τη στάση της διεθνούς κοινότητας, παραμένει αισιόδοξος έχοντας ακράδαντη πίστη στη νίκη.

 Όταν το Ισραήλ, εξηγεί ο Abdallah Attari,  είναι  καλοδεχούμενο  όπου και αν πάει και δεν νιώθει την πίεση ούτε από φίλους, ούτε από εχθρούς για να συμμορφωθεί με την διεθνή νομιμότητα, τότε επιβάλλεται να πάρουμε το νόμο στα χεριά μας και να παλέψουμε για την πατρίδα μας.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Αν το Ισραήλ συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και αποσυρθεί από τα κατεχόμενα, το Ισραήλ δεν θα πάψει υπάρχει. Αν όμως εμείς σταματήσουμε τον αγώνα μας η Παλαιστίνη θα πάψει να υπάρχει. 

Δηλώνοντας αισιόδοξος εξηγεί και το γιατί:

« Έχουμε το κλειδί της σταθερότητας στην περιοχή. Δεν πρόκειται να υπάρχει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή σε όλη την περιοχή χωρίς να λυθεί το Παλαιστινιακό με δίκαιο τρόπο. Και ο δίκαιος τρόπος είναι να έχουμε την πατρίδα μας και το δικό μας κράτος στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και επιστροφή των προσφύγων. Έτσι δηλώνουμε χωρίς φόβο αλλά με πάθος ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος στρατιώτης με το στρατιωτικό του τζιπ  και ο τελευταίος έποικος με το ποδήλατό του. Μέχρι να πάρουμε όλα τα δικαιώματα μας σε γη, ουρανό και θάλασσα. Μόνο έτσι» 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στη «ΓΝΩΜΗ», του Πρέσβη στην Κύπρο, του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Abdallah Attari:

  • Στις 26 Φεβρουαρίου μετά το φόνο 2 Ισραηλινών από Παλαιστίνιο που εκδικήθηκε θάνατο άλλων Παλαιστινίων, 500 περίπου ένοπλοι Ισραηλίτες έποικοι επιτέθηκαν στα κατεχόμενα χωριά στης Δυτικής Όχθης Hawara, Zaatara Burin και έκαψαν 30 σπίτια Παλαιστινίων, κατέστρεψαν 100 αυτοκίνητα και σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο. Τέτοιες επιθέσεις γίνονται συχνά από εποίκους, χωρίς να παρεμβαίνει ο στρατός του Ισραήλ να τους σταματήσει. Θεωρείτε ότι αυτά είναι μέρος ενός σχεδίου της Κυβέρνησης του Ισραήλ ή προκαλούνται από ομάδες εποίκων οι οποίοι είναι εκτός ελέγχου;

 

Abdallah Attari: Θα ήθελα να ξεκινήσω υπενθυμίζοντας ότι μιλάμε για κατοχή και κατεχόμενα εδάφη, ξεχνώντας ότι η παρουσία των ισραηλινών εποίκων και του ισραηλινού στρατού είναι παράνομη, βάση της «άδικης» συμφωνίας του Όσλο που έχει υπογράψει το ίδιο το Ισραήλ. Συνεπώς δεν μπορούμε να κατακρίνουμε οποίαδηποτέ αντίδραση Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη και να δεχτούμε τις βάρβαρες επιθέσεις του κατοχικού στρατού και τις συμμορίες των εποίκων σαν αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζεται  το Ισραήλ, όταν από την αρχή του έτους έχουμε πάνω από80  παλαιστίνιους μάρτυρες οι οποίοι έχουν χάσει την ζωή τους από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τις συμμορίες των εποίκων. Είναι παράλογο να προσδίνουμε τον χαρακτηρισμό της αυτοάμυνας στον επιτιθέμενο κατακτητή, αφού με αυτό τον χαρατηρισμό είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Πιστεύω και είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που συμβαίνουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι οργανωμένα και προσχεδιασμένα.

 

  • Πιστεύετε ότι σκοπός των Εβραίων είναι να εκδιώξουν τους Παλαιστινίους από όλα τα κατεχόμενα εδάφη αφού ήδη υπάρχουν 700,000 έποικοι στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ- κατά σαφή παραβίαση των Συμφωνιών του Όσλο;

Abdallah Attari: Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει δηλώσει σύνορα. Μπορείτε να ρωτήσετε όποιον Ισραηλινό πολιτικό θέλετε για να σας υποδείξει που είναι τα σύνορα του Ισραήλ. Δεν θα μπορέσει να σας απαντήσει γιατί δεν υπάρχούν σύνορα. Απόδειξη είναι οι τελευταίες αναταραχές στο Ισραήλ, που οφείλονται βασικά στην ανυπαρξία συντάγματος, επειδή για  την ύπαρξη συντάγματος σε ένα κράτος, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν δηλωμένα και αναγνωρισμένα σύνορα, πράγμα που δεν έχει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ. Έχουν ως όνειρο το μεγάλο Ισραήλ και θεωρούν ότι όπου φτάνει η επιρροή  του στρατού του Ισραήλ και η  δύναμή τους, είναι τα σύνορα τους. Αυτό επιβεβαιώνεται  με τις πρόσφατες ρατσιστικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών του κράτους απαρχάιντ του Ισραήλ Bezalel Smotrich, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Παρίσι είπε ότι δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι γιατί δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μπροστά από έναν χάρτη στον οποίο απεικονιζόταν το «Μεγάλο Ισραήλ» και στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν ολόκληρη η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και άλλες γειτονικές χώρες. Επίσης ένα άλλο γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει το όραμα του Ισραήλ είναι και το ψήφισμα στην Knesset πριν από μερικές μέρες με το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως σε μια τροπολογία που θα επιτρέπει στους Ισραηλινούς έποικους  να επανεγκαταστήσουν παράνομους οικισμούς στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη που εκκενώθηκαν το 2005 με βάση τη συμφωνία του Όσλο.           Με πολλές δυσκολίες δεχτήκαμε και κάναμε μία ιστορική παραχώρηση, αποδεχόμενοι την απόφαση 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση την οποία μας παραχωρείται το ένα τέταρτο από την ιστορική Παλαιστίνη για τη δημιουργία του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει  αυτή τη φράση από εμάς, αλλά εμείς επιμένουμε. 

  • Είναι νεκρές οι Συμφωνίες του Όσλο; Γιατί δεν υπάρχει αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, αφού σχεδόν όλα όσα ήταν υπέρ του Ισραήλ εξασφαλίστηκαν πλήρως, ενώ ότι ήταν υπέρ των Παλαιστινίων καταπατήθηκε σταδιακά και σχεδόν εξαφανίστηκε;

Abdallah Attari: Για εμάς δυστυχώς η συμφωνία του Όσλο είναι και άδικη και νεκρή με μόνη αποκλειστική ευθύνη για αυτό να έχουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις του Ισραήλ οι οποίες διατηρούν  αρνητική στάση και δεν συμμορφώνονται με τους όρους της συμφωνίας. Επίσης μεγάλο μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στα Ηνωμένα Έθνη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεχίζουν την υποστήριξη τους προς το Ισραήλ χωρίς να του ασκούν πιέσεις. Την μερίδα του λέοντος στην ευθύνη την έχουν οι ΗΠΑ με την καθαρή μεροληπτική τους στάση απέναντι στο Ισραήλ.

ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ

ΤΗΣ «ΔΗΜΚΡΑΤΙΚΗΣ» ΧΩΡΑΣ

 

  • Μετά τις καθημερινές μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ εναντίον της Κυβέρνησης Νετανυάχου, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή; Αν ξεσπάσει τέτοιος εμφύλιος στο Ισραήλ ποια μπορεί να είναι η στάση των Αράβων πολιτών του Ισραήλ και ποια της Παλαιστινιακής Αρχής;

Η σημερινή κατάσταση στο Ισραήλ γκρεμίζει το μύθο που έχει χτίσει το ίδιο το Ισραήλ, ότι είναι η μοναδική δημοκρατική χώρα στην Μέση Ανατολή, κάτι που προκαλεί θαυμασμό σε πολλές χώρες της Δύσης.  Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας θέσω ένα πολύ απλό ερώτημα: Πως είναι δυνατόν ένα κράτος να θεωρείται δημοκρατικό, όταν κατέχει παράνομα και με την βία, εδάφη μιας άλλης χώρας καταπατώντας όλες τις διεθνής αποφάσεις; Δημοκρατία και κατοχή δεν συμβαδίζουν. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στο Ισραήλ είναι καθαρά εσωτερικό πρόβλημα που πιστεύω οφείλεται στη  νέα ακροδεξιά κυβέρνηση και τους νόμους που προσπαθεί να εφαρμόσει, για να συγκαλύψει την διαφθορά προσώπων και καταστάσεων στο εσωτερικό του. Συνεπώς δεν έχουν να κάνουν με την κατοχή της Παλαιστίνης.     

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ!

  • Γιατί, κατά τη γνώμη σας, δεν υπάρχει η έντονη καταδίκη από κυβερνήσεις και τα διεθνή ΜΜΕ των παράνομων πράξεων των Ισραηλινών εποίκων και της προηγούμενης και της σημερινής Ισραηλινής κυβέρνησης που διενεργούν καθημερινές αεροπορικές και άλλες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων;

Abdallah Attari: Τα τελευταία χρόνια το παλαιστινιακό ζήτημα απουσιάζει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως κάτι το οποίο δεν είναι τυχαίο αλλά μεθοδευμένο. Ζούμε στην εποχή της παραπληροφόρησης οπότε το Παλαιστινιακό έχει πάει κάπου στην άκρη. Το Ισραήλ έχει καταφέρει να περάσει στον κόσμο την εικόνα ότι οποιοσδήποτε  κρίνει το Ισραήλ να θεωρείται αντισημιτιστής. Πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να εξηγήσουμε τα αυτονόητα.

Ίσως φανεί ειρωνικό, αλλά  αυτά τα τανκς που βλέπει ο κόσμος στην τηλεόραση, όταν αναφέρονται σε ειδήσεις για την Παλαιστίνη, τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, είναι ισραηλινά τανκς στα κατεχόμενα παλαιστηνιακά εδάφη και όχι παλαιστινιακά τανκς στο Τελ Αβίβ. Βλέπουμε σήμερα ότι με το θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχει ξεσηκωθεί όλος ο πλανήτης.

Το Παλαιστινιακό ζήτημα υπάρχει σχεδόν 75 χρόνια. Οι δολοφονίες και οι μαφιόζικες εκτελέσεις από τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραηλ είναι καθημερινό φαινόμενο και παρόλα αυτά κανείς δεν τολμάει να πει κάτι ή έστω να εκφέρει γνώμη. Είναι αυτό που λέμε συνέχεια ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν μπορούμε να βάζουμε τον θύτη και το θύμα στην ίδια ζυγαριά.

  • Πού αποδίδετε, την αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αραβικών κυβερνήσεων και Ισραήλ. Έχουν αποφασίσει να θέσουν κατά μέρος το  Παλαιστινιακό το οποίο φαίνεται θεωρούν άλυτο και βλέπουν μόνο τα συμφέροντά τους; Πώς κρίνετε τη στάση των Αραβικών Κυβερνήσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δεν μιλούν πια για το Παλαιστινιακό ως ένα από τα μεγάλα διεθνή προβλήματα;

Abdallah Attari: Το παλαιστινιακό είναι κεντρική υπόθεση όλων των Αράβων και είναι ένα ζήτημα που αφορά όλες τις αραβικές κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, εδώ στην Κύπρο, όλες οι Πρεσβείες των Αραβικών χωρών θεωρούν το Παλαιστινιακό ως κεντρικό θέμα που τους αφορά άμεσα.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,

ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

  • Η σημερινή Κυβέρνηση του Ισραήλ περιλαμβάνει μερικούς ακραίους πολιτικούς που είναι φανατικοί εχθροί των Παλαιστινίων. Μάλιστα ανέλαβαν χαρτοφυλάκια σχετικά με την Αστυνομία, και με συνεχείς δηλώσεις τους αυξάνουν την ένταση και τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου αναγκάστηκε να τους συμπεριλάβει στην Κυβέρνηση του;

Abdallah Attari: Όλες οι κυβερνήσεις του Ισραήλ έχουν τον ίδιο σκοπό. Την προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών και εκτοπισμού των Παλαιστινίων. Όλες είναι ίδιες. Όπως λέμε ανάμεσα στους κακούς η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση είναι η χειρότερη. Η σημερινή κυβέρνηση που έχει στην σύνθεση της τον  Ben-Gvir, ο οποίος έχει μακρά ιστορία αντι-αραβικής ρητορικής, διορίστηκε υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του κράτους Απαρτχάιντ του Ισραήλ. Επιβλέπει την αστυνομία και την παραστρατιωτική συνοριακή αστυνομία που μαζί με Ισραηλινούς στρατιώτες και τις συμμορίες των εποίκων πραγματοποιούν καθημερινά σφαγές στα Παλαιστινιακά πληθυσμιακά κέντρα.

Το πρόσφατο «δώρο» της παράδοσης και της συγκρότησης της ισραηλινής Εθνικής Φρουράς από τον Νετανιάχου στον Itamar Ben-Gvir, ενός εκκολαπτόμενου δικτάτορα, ενός  ρατσιστή και καταδικασμένο για τρομοκρατία στο παρελθόν, για να μην καταρρεύσει η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για όλους τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή.

Οι διευρυμένες εξουσίες που έχει, του επιτρέπουν να εφαρμόζει σκληροπυρηνικές πολιτικές, τις οποίες υποστήριξε επί χρόνια, κατά των Παλαιστινίων. Ο Ben-Gvir στοχεύει, επίσης, να επιταχύνει τη διαδικασία προσάρτησης της Δυτικής Όχθης και την εκδίωξη των ντόπιων Παλαιστινίων για να ανοίξει ο δρόμος για νέους παράνομους οικισμούς. Δυστυχώς,  η ίδια η πολιτική του κατοχικού κράτους του Ισραήλ και ειδικά της τωρινής ακροδεξιάς κυβέρνησης, είναι πηγή ανασφάλειας, αστάθειας και πολέμου. Η Παλαιστίνη, όμως, με την λωρίδα της Γάζας αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο για 15 χρονιά, δεν είναι το μόνο κράτος που αντιμετωπίζει αυτήν τη βίαιη κατοχή. Από το 1967 το Ισραήλ κατέχει παράνομα εδάφη από όλες τις συνοριακές χώρες  και έχει ανοιχτά θέματα ακόμα και με τα θαλάσσια σύνορα της. 

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

  • Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, νεαροί Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, δεν προστατεύει τον λαό της από τις συνεχείς επιθέσεις των Ισραηλιτών και γι’ αυτό διενεργούν ατομικά πράξεις αντεκδίκησης (μαχαιρώματα κλπ), ενεργώντας ως μοναχικοί λύκοι (lone wolves). Οι επιθέσεις αυτές  προκαλούν αντίδραση  των Ισραηλινών και μεγαλώνει συνεχώς τον κύκλο βίας. Συμφωνείτε με τις εκτιμήσεις αυτές;

Abdallah Attari: Ακούμε συνεχεία για κύκλο βίας και πόλεμο στην Μέση Ανατολή. Για εμάς αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι εντελώς λάθος. Η φράση κύκλος βίας χρησιμοποιείται συνήθως όταν δεν υπάρχει αρχή και τέλος σε μια διένεξη. Στην περίπτωση μας η κατοχή είναι η αρχή και ο τερματισμός της είναι το τέλος. Όσον αφορά τον πόλεμο, θα μιλούσαμε  για πόλεμο σε περίπτωση που είχαμε δύο κράτη, δύο στρατούς και είχαμε διαφωνία για κάποια σύνορα. Αυτό δεν συμβαίνει αφού υπάρχει κατοχή. Υπάρχουν τα κατεχόμενα εδάφη και υπάρχει η δύναμη κατοχής. Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή εφαρμόζει ένα απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων. Εδώ ταιριάζει η παροιμία: «Η φτώχια φέρνει γκρίνια», αφού στην περίπτωση μας, η έλλειψη προοπτικής φέρνει αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε καθημερινά στα κατεχόμενα εδάφη. Η «ανικανότητα» της Παλαιστινιακής αρχής να προστατέψει τους Παλαιστινίους από την βαρβαρότητα του ισραηλινού κατοχικού στρατού είναι αποκλειστική ευθύνη της διεθνούς κοινότητας.

Όταν το Ισραήλ είναι  καλοδεχούμενο  όπου και αν πάει και δεν νιώθει την πίεση ούτε από φίλους ούτε από εχθρούς για να συμμορφωθεί με την διεθνή νομιμότητα, τότε επιβάλλεται να πάρουμε το νόμο στα χεριά μας και να παλέψουμε για την πατρίδα μας.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν το Ισραήλ συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και αποσυρθεί από τα κατεχόμενα, το Ισραήλ δεν θα πάψει υπάρχει. Αν όμως εμείς σταματήσουμε τον αγώνα μας η Παλαιστίνη θα πάψει να υπάρχει.  Μπορεί να είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος σε όλη την περιοχή και όπως ανέφερα πιο πριν το παλαιστινιακό να έχει πάει σε δεύτερη μοίρα, όμως είμαστε αισιόδοξοι, και η αισιοδοξία μας αυτή πηγάζει από ένα πράγμα: Έχουμε το κλειδί της σταθερότητας στην περιοχή. Δεν πρόκειται να υπάρχει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή σε όλη την περιοχή χωρίς να λυθεί το Παλαιστινιακό με δίκαιο τρόπο. Και ο δίκαιος τρόπος είναι να έχουμε την πατρίδα μας και το δικό μας κράτος στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και επιστροφή των προσφύγων.

Έτσι δηλώνουμε χωρίς φόβο αλλά με πάθος ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος στρατιώτης με το στρατιωτικό του τζιπ  και ο τελευταίος έποικος με το ποδήλατό του. Μέχρι να πάρουμε όλα τα δικαιώματα μας σε γη, ουρανό και θάλασσα. Μόνο έτσι. Αυτό το έχει κατανοήσει όλος ο κόσμος. Μέχρι τότε εγώ θα δικαιούμαι να πηγαίνω με τα παιδία μου στην Ναζαρέτ και να πλένω τα πόδια μου στην θάλασσα της Χάιφας.

ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΗ ΙΝΤΙΦΑΤΑ

ΟΔΗΓΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

  • Θεωρείτε πιθανό το ξέσπασμα μιας νέας Ιντιφάτα;

Abdallah Attari: Οι πρακτικές που χρησιμοποιεί το κατοχικό κράτος του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων καθημερινά που είναι οι δολοφονίες, οι φυλακίσεις, οι εκδιωγμοί και οι κατεδαφίσεις οικισμών, χαρακτηρίζονται ως μια δεύτερη Nakba, δηλαδή, εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα εδάφη της, όπως έγινε το 1948.

Άρα τι περιμένει ο κόσμος από τον παλαιστινιακό λαό μετά από όλα αυτά που περνά καθημερινά; Μήπως μια τρίτη Ιντιφατα;

 

ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ

ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ!

  • Πότε θα γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Παλαιστινιακή Αρχή; Υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για προσέγγιση μεταξύ Φάταχ και Χαμάς και εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ τους;

Abdallah Attari: Πολλοί μας κατηγορούν ότι στην Παλαιστίνη εδώ και πολύ καιρό δεν έχουν διεξαχθεί προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Έχω να σας πω ότι τα προεδρικά διατάγματα για την διεξαγωγή των εκλογών είναι έτοιμα και αυτό που μας εμποδίζει είναι η άρνηση της κατοχικής κυβέρνησης του Ισραήλ να επιτρέψει στον παλαιστινιακό πληθυσμό της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές. Εμείς έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι εκλογές χωρίς την κατεχομένη Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν γίνονται. Οι ισραηλινές κυβερνήσεις πάντα λειτουργούσαν και συνεχίζουν και τώρα να λειτουργούν με τον τρόπο που είπε ο Ιταλός στοχαστής Νικολό Μακιαβέλι:  Διαίρει και Βασίλευε. Σπέρνοντας την διχόνοια και απομονώνοντας την Γάζα, το Ισραήλ συμβάλει πολύ ενεργά στον διχασμό μεταξύ Φάταχ και Χαμάς καθώς και άλλων μικρότερων παρατάξεων στην Παλαιστίνη.

ΠΟΤΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ

ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

  • Κατά καιρούς φημολογείται ότι το Κράτος της Παλαιστίνης δέχεται πιέσεις από την Τουρκία για αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την ίδια εδάφη της Κύπρου. Τι έχετε να δηλώσετε επ’ αυτού;

Abdallah Attari: Οι σχέσεις μας με την Κύπρο πρέπει να είναι κτισμένες πάνω σε μία μαγική λέξη: Αλληλοκατανόηση. Είμαστε δυο λαοί που έχουμε πολύ ψηλά το αίσθημα της φιλοπατρίας, έχουμε κοινές αξίες και αρχές. Αγαπάμε την Κύπρο και την Ελλάδα.

 Όπως εσείς έχετε ανάγκη υποστήριξης από όλο τον κόσμο έτσι και εμείς έχουμε  ανάγκη υποστήριξης από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, ο κόσμος κυβερνιέται από συμφέροντα και δεν είμαστε σε άλλον πλανήτη. Η εξωτερική πολιτική της Παλαιστίνης δεν θα λειτουργούσε ποτέ εις βάρος του Κυπριακού όπως ποτέ δεν θα λειτουργούσε η εξωτερική πολιτική της Κύπρου εις βάρος του Παλαιστινιακού. Και οι δυο λαοί ζητάμε επίμονα την εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

  • Πιστεύεται ότι η εμπλοκή και οι παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα βοηθήσουν στην επίτευξη μιας τελικής διευθέτησης του προβλήματος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης;

 Abdallah Attari: Η ιστορία μας έδειξε ότι το επιχείρημα των Δυτικών κυβερνήσεων που στηρίζουν το κατοχικό κράτος του Ισραήλ είναι πως οι παραπομπές στο Διεθνές Δικαστήριο (και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) έχουν αρνητική επίδραση στις προοπτικές επανέναρξης διμερούς διαλόγου και συμφωνίας για λύση δύο κρατών.

Το επιχείρημα ίσως να είχε κάποιο ίχνος ισχύος, εάν αυτές οι προοπτικές δεν ήταν ήδη ανύπαρκτες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους κατοχής του Ισραήλ. Καμία δυτική κυβέρνηση δεν πιέζει το κράτος Απαρτχάιντ του Ισραήλ για επανέναρξη διαλόγου. Οι ΗΠΑ μάλιστα, έχουν μετακινήσει τη στάση τους ακόμα περισσότερο προς το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας επί Trump την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, κάτι που η κυβέρνηση Biden δεν έχει αναιρέσει.

Όλες οι κυβερνήσεις κάνουν τα στραβά μάτια στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιεί το κράτος κατοχής του Ισραήλ, επιλέγοντας αντ’ αυτού να ποινικοποιήσουν τον πολιτικό λόγο των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και να τους κατηγορήσουν για αντισημιτισμό. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχουμε δηλώσει ότι δεν δεχόμαστε οι ΗΠΑ να είναι ο μοναδικός διαμεσολαβητής στο Παλαιστινιακό ζήτημα διότι με την στάση τους και τις πράξεις τους έχουν αποδείξει την μεροληψία τους για το Ισραήλ.

  • Τελειώνοντας τι εύχεστε στον Κυπριακό λαό;

 Abdallah Attari: Ευχόμαστε το δίκαιο, η ειρήνη και η ευημερία να επικρατήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα αναφέρομαι στην Κύπρο  και στην Παλαιστίνη. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για την ειρήνη. Είμαστε δυο λαοί  που λατρεύουμε  την ειρήνη, αλλά η ειρήνη πάντα έρχεται σαν αποτέλεσμα του δίκαιου.

 

Διαβάστε Επίσης