Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΚυπριακό, Ουκρανικό και οι σχέσεις Μόσχας – Λευκωσίας . Τι δηλώνει στη...

Κυπριακό, Ουκρανικό και οι σχέσεις Μόσχας – Λευκωσίας . Τι δηλώνει στη ΓΝΩΜΗ ο πρέσβης της Ρωσίας Μουράτ Ζιάζικοβ

-

Ειδικότερα για τη στάση της χώρας του στο Κυπριακό ο κ. Ζιάζικοβ αναφέρει ότι  η Ρωσία με συνέπεια εμμένει σε μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση, μέσα στα γνωστά διεθνή νομικά πλαίσια, που είναι καταγραμμένα στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η τελική διευθέτηση, τονίζει, δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς τη σταδιακή αποστρατικοποίηση της νήσου και χωρίς την αντικατάσταση του ξεπερασμένου συστήματος εξωτερικών εγγυήσεων ασφάλειας, από εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης ο Πρέσβης της Ρωσίας σημειώνει ότι η απόφαση της Λευκωσίας για πάγωμα της συνεργασίας με τη Ρωσία έχει πολιτικά κίνητρα και της έχει επιβληθεί στην πράξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προσθέσει ότι η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ των δυο χωρών επέφερε σημαντικό πλήγμα στην Κύπρο που απώλεσε ακριβώς ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εξαιτίας της μη έλευσης στο νησί Ρώσων τουριστών κατά το 2022.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Μουράτ  Ζιάζικοβ στον Κρις Μιχαήλ:

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος Βλαντίμηρ Πούτιν για πρώτη φορά ονόμασε τη ρωσο -ουκρανική διένεξη ως πόλεμο και όχι ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως την χαρακτήριζε προηγούμενα. Πως εσείς ερμηνεύετε αυτή την αλλαγή της θέσης του Προέδρου Πούτιν στο συγκεκριμένο θέμα;

Απάντηση: Αυτό δεν αποτελεί αλλαγή θέσης. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν τα δυτικά ΜΜΕ, που επιλέγουν συγκεκριμένες φράσεις από το γενικό κείμενο και τις εκμεταλλεύονται. Πράγματι, τον Δεκέμβριο του 2022 σε μια από τις δηλώσεις του  προς δημοσιογράφους, που σχετιζόταν με την κατάσταση στην Ουκρανία ο Β. Β. Πούτιν ανέφερε τη λέξη «πόλεμος». Όμως σε εκείνη τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο λόγος γινόταν για τον πόλεμο ενάντια στον ίδιο τον ουκρανικό λαό, στην Ανατολική Ουκρανία. Επί λέξει η φράση που χρησιμοποίησε ήταν η ακόλουθη : «Στόχος μας ήταν να μην εξελιχθεί εκείνη η διένεξη, αλλά να σταματήσει εκείνος ο πόλεμος».

Ερώτηση: Θεωρεί η κυβέρνηση σας την Κύπρο ως μια εχθρική χώρα, επειδή η κυπριακή κυβέρνηση εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας σας; Μπορούμε να έχουμε το σχόλιο σας;

Απάντηση: Αναμφίβολα, είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η Κύπρος συμμετέχει στις κυρώσεις της Ε.Ε. σε σχέση με τη χώρα μας, οι οποίες – και αυτό κατέστη ολοφάνερο όχι μόνο από τους οικονομολόγους, αλλά και από τους απλούς ανθρώπους, – έχουν επιφέρει πλήγμα στην οικονομία της χώρας σας. Εντούτοις, θα ήθελα να αναφέρω ότι κατά το χρονικό διάστημα της ιστορίας των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που ξεπερνούν τα 60 χρόνια, η Ρωσία και η Κύπρος ουδέποτε θεωρούσαν ο ένας τον άλλο ως αντίπαλους και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι ούτε στο μέλλον θα το πράξουν. Είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο ως λαοί και ως χώρες. Ο Κυπριακός Λαός πάντα ήταν, είναι και θα παραμείνει για μας ένας φιλικός λαός. Η φιλία αυτή στηρίζεται στην αμοιβαία συμπάθεια των απλών ανθρώπων, στις στενές ιστορικές, πνευματικές και πολιτιστικές σχέσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στη διάρκεια αιώνων μεταξύ των χωρών μας. Δεν πιστεύω ότι οποιεσδήποτε προσωρινές πολιτικές περιπέτειες είναι ικανές να τις καταστρέψουν.

 

«ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΤΙΡΙ»…

Ερώτηση: Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η χώρα σας έχει αποδυναμωθεί οικονομικά και στρατιωτικά και ότι η πλήρης κατάρρευση της είναι θέμα χρόνου. Μπορούμε να έχουμε το σχόλιο σας επ΄ αυτού;

Απάντηση: Οποιαδήποτε σχόλια επ΄ αυτού είναι περιττά, εφόσον υπάρχουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από μέρους διεθνών θεσμών και οργανισμών. Κατά τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2022 «έγκυροι» δυτικοί ειδικοί προμήνυαν την «πλήρη κατάρρευση» της ρωσικής οικονομίας σε διάστημα ενός μηνός. Αργότερα μετέφεραν αυτή την πρόγνωση τους για το διάστημα ενός χρόνου. Μέχρι σήμερα εναντίον της Ρωσίας έχουν επιβληθεί 14.159 κυρώσεις διαφόρων ειδών. Ήδη πέρασε ένας χρόνος και τι βλέπουμε σήμερα; Τον Μάρτιο του 2022 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μας υποσχέθηκε μείωση του ΑΠΕ της χώρας μας κατά 8,5 %.

Σήμερα το ίδιο το ΔΝΤ προέβη στην πρόγνωση για αύξηση της ρωσικής οικονομίας κατά 0.3 % το 2023 και 2,1 % το 2024, κάτι που είναι πιο ψηλό από τις ενδείξεις της Ευρωζώνης (+1,6 %). Το ρούβλι, παρά τις αυξομειώσεις που είχε, εξακολουθεί να παραμένει ως ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα του κόσμου. Ο πληθωρισμός στη Ρωσία είναι χαμηλότερος από σειρά ευρωπαϊκών χωρών. Με βάση στοιχείων των Standard and Poor΄s, η βιομηχανική παραγωγή στη Ρωσία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σημείωσε την πιο υψηλή αύξηση που είχε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 χρόνων. Και το κυριότερο, το 90 % των αναγκών της χώρας σε τρόφιμα, έχουν παραχθεί στο έδαφος της χώρας μας.

Τώρα οι ίδιοι δυτικοί «ειδικοί» δηλώνουν ότι αργά ή γρήγορα η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει. «Δεν θα τους κάνουμε τη χατίρι», όπως λέει ο λαός μας.

Ερώτηση: Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν ονομάζει προδότες εκείνους, που εγκατέλειψαν τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση τους. Είναι σύμφωνη η ρωσική κυβέρνηση με αυτή τη δήλωση του Προέδρου της Δούμας ;

Απάντηση: Γνωρίζω προσωπικά τον κύριο Β. Βολόντιν. Τον γνωρίζω ως ένα πραγματιστή και σοφό πολιτικό. Όσον αφορά την ουσία του συγκεκριμένου θέματος απάντησε ξεκάθαρα και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Β.Β. Πούτιν, απευθύνοντας το ετήσιο διάγγελμα του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας. Έχει δηλώσει τα ακόλουθα: Δεν πρόκειται να αρχίσουμε ένα «κυνηγητό των μαγισσών». Εκείνοι, που έχουν παραβιάσει τον Ποινικό Κώδικα υπόκεινται σε τιμωρία, με βάση τον Νόμο. Όσοι δε έχουν απλά φοβηθεί και έτρεξαν να φύγουν, – «Ας κάνουν καλά με τη συνείδηση τους. Ο κόσμος θα τους εκτιμήσει με βάση την ηθική συμπεριφορά τους», – ανέφερε ο Πρόεδρος μας.

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ

ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Ερώτηση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ στην Ευρώπη, οι δε αμερικανικές εταιρείες δυσκολεύουν την πρόσβαση στα ρωσικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ. Πως θα το σχολιάζατε αυτό εσείς ;

Απάντηση: Είναι φανερό ότι η Δύση έχει πρόβλημα με την ορολογία. Αυτό που πάντοτε εθεωρείτο ως πλουραλισμός και δικαίωμα της κοινωνίας σε εναλλακτικές θέσεις, τώρα τα ονομάζουν ως «προπαγάνδα». Καταδιώκοντας την ελευθερία του λόγου, η Δύση μόνη της καταστρέφει τα θεμέλια της δικής της δημοκρατίας, στη βάση της οποίας έχει αναπτυχθεί ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός πολιτισμός. Στη βάση οποιωνδήποτε απαγορευτικών μέτρων στηρίζεται η αβεβαιότητα προς τον εαυτό τους.

Είναι ο φόβος να επιτρέψουν στους λαούς τους να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν  την αλήθεια και να σκέφτονται ανεξάρτητα. Θεωρώ ότι οι απαγορεύσεις των ρωσικών ΜΜΕ και οι περιορισμοί στην πρόσβαση στις «άβολες» πληροφορίες, καθώς και η «απαγόρευση» του ρωσικού πολιτισμού, δεν είναι επικίνδυνη για εμάς. Είναι καταστροφικό για αυτή, τούτη τη δυτική δημοκρατία.

Η Ρωσία αποτελεί μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική χώρα. Από τις μέχρι σήμερα επαφές μου με  απλούς Κύπριους βλέπω ότι η ιδέα του «Ρωσικού κόσμου» και του «ρωσικού ονείρου», καθώς και της διατήρησης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, γι’ αυτούς είναι κοντινοί και κατανοητοί.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΣΩ

ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ερώτηση: Έχοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση πραγμάτων μεταξύ των δύο χωρών μας, θεωρείτε ότι υπάρχουν δυνατότητες, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, για συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσία, η οποία δεν θα παραβίαζε τις απαγορεύσεις και το εμπάργκο της Ε.Ε.;

Απάντηση: Είναι φανερό ότι η απόφαση της Λευκωσίας για πάγωμα της συνεργασίας με τη Ρωσία έχει πολιτικά κίνητρα και της έχει επιβληθεί στην πράξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να ερμηνευθεί με βάση τη λογική, για ποιο λόγο εκούσια λαμβάνονται μέτρα, τα οποία προκαλούν ζημιά στην ίδια την κυπριακή οικονομία.

Από την άλλη, είναι αδύνατο να απαγορευτούν τα πάντα, τη στιγμή που οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη και τεράστια επιθυμία για συνεργασία. Είναι γι’ αυτό που μέρος των Ρώσων επιχειρηματιών κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες και να συνεχίσει να εργάζεται στο νησί. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν εξαιτίας των κυρώσεων, πρώτ΄ απ΄ όλα υποφέρουν οι εμπορο-οικονομικές και επενδυτικές μας σχέσεις, εμείς προσπαθούμε να προσδώσουμε περισσότερη σημασία στις σχέσεις μας στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας και της ενδυνάμωσης των θέσεων της ρωσικής γλώσσας στο νησί. Και θα σημείωνα με ικανοποίηση ότι οι Κύπριοι διατηρούν το ενδιαφέρον τους σ΄ αυτούς τους τομείς.

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ

Ερώτηση: Πριν από το 2022 στην Κύπρο περνούσαν τις διακοπές τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει απότομα εξαιτίας της απαγόρευσης των πτήσεων, που έχει επιβάλει η Ε.Ε. και αρκετά ξενοδοχεία, κυρίως στην περιοχή της Αμμοχώστου, έχουν σοβαρές ζημιές. Ποια είναι η άποψη σας, υφίστανται πιθανότητες προσέλκυσης Ρώσων τουριστών προς την Κύπρο μέσω χωρών, που δεν έχουν επηρεαστεί από τις απαγορεύσεις πτήσεων, όπως για παράδειγμα, η Σερβία, η Γεωργία και το Ισραήλ;

Απάντηση: Δυστυχώς, δεν είναι με δική μας πρωτοβουλία, που έχουν διακοπεί οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ των χωρών μας. Και το κυριότερο είναι ότι εκτός από τις εμφανείς οικονομικές απώλειες, αυτό έχει προκαλέσει δυσκολίες στην ανθρωπιστική συνεργασία και τις στενές ανθρώπινες επαφές μεταξύ των κατοίκων των χωρών μας. Όσον αφορά στις διμερείς τουριστικές σχέσεις, ακούγονται διάφορα, που αφορούν την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού και τις υπαλλακτικές τουριστικές πηγές και χώρες προέλευσης, όπως για παράδειγμα, από τον Ισραήλ και τις Σκανδιναβικές χώρες. Όλα αυτά είναι καλά. Όμως όλα αυτά μήπως μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που άφηναν στην Κύπρο οι Ρώσοι τουρίστες στα καλά χρόνια;

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα έξοδα ενός μέσου τουρίστα κατά το 2022 στο νησί αποτελούσαν 88 ευρώ ημερησίως (οι Ρώσοι λόγω της «απλοχεριάς» τους, ξόδευαν στο νησί πολύ περισσότερα).

Αν υπολογίσουμε ότι η μέση περίοδος διακοπών είναι 14 μέρες και αν αυτό πολλαπλασιαστεί επί 800 χιλιάδες, τότε εύκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει ότι ο τουριστικός τομέας της Κύπρου απώλεσε ακριβώς ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εξαιτίας της μη έλευσης στην Κύπρο των Ρώσων τουριστών κατά το 2022.

Η ομορφιά της Κύπρου, η φύση και η ιστορία αιώνων αποτελούν κληρονομιά και πλούτο για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι οι Κύπριοι φίλοι μας περιμένουν τους Ρώσους τουρίστες και χωρίς αμφιβολία όλα θα αποκατασταθούν.

ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ερώτηση: Η Ρωσία παραδοσιακά στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα υποστήριζε τις θέσεις της Λευκωσίας όσον αφορά στο Κυπριακό Πρόβλημα. Κατά την άποψη σας, η στάση αυτή έχει αλλάξει;

Απάντηση: Οι προσεγγίσεις μας σε σχέση με την κατάσταση στην Κύπρο παραμένουν αναλλοίωτες. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη γραμμή αρχών και με συνέπεια θα εμμένουμε σε μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση, μέσα γνωστά διεθνή νομικά πλαίσια, που είναι καταγραμμένα στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θεωρούμε ότι η τελική λύση πρέπει να επιτευχθεί από την ίδια την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι η τελική διευθέτηση δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς τη σταδιακή αποστρατικοποίηση της νήσου και χωρίς την αντικατάσταση του ξεπερασμένου συστήματος εξωτερικών εγγυήσεων ασφάλειας, από εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΜΟΝΟ ΤΟ 36% ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ

ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ερώτηση: Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες δυτικές χώρες, η κοινή γνώμη στην Κύπρο, σύμφωνα με σειρά δημοσκοπήσεων, έχει διχαστεί σε σχέση με τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Δημοσκόπηση του ΡΙΚ, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν δημοσιοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου κατέδειξαν ότι το 41 % των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταδικάζεται η Ρωσία για τις ενέργειες της στην Ουκρανία, και, μόνο το 36 % υποστηρίζει τη συμπόρευση της Κύπρου στην επιβολή των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας. Κατά την άποψη σας, τι μας δείχνει αυτή η δημοσκόπηση;

Απάντηση: Στην Κύπρο, σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ευρώπη, επικρατεί περισσότερη ελευθερία γνώμης και λόγου, δεν υφίσταται ολοκληρωτικός έλεγχος των ΜΜΕ, ούτε και μαζική αντιρωσική υστερία.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σημειώσω ότι οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές έχουν διενεργηθεί δημοκρατικά και πολιτισμένα.

Οι άνθρωποι στην Κύπρο έχουν περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης σε εναλλακτική πληροφόρηση, ούτως ώστε να μπορούν από μόνοι τους να κρίνουν τα γεγονότα, όπως αυτά διαμορφώνονται παγκόσμια. Αυτό τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν με αντικειμενικότητα τα αίτια και τα αιτιατά των διαφόρων διενέξεων, περιλαμβανομένης και της ουκρανικής κρίσης.

Επιπλέον, θα πρόσθετα ότι οι Κύπριοι αποτελούν ένα σοφό λαό, ο οποίος αντιλαμβάνεται πολύ καλά, ότι οι κυρώσεις όχι μονάχα δεν επιτυγχάνουν, ούτε θα πετύχουν τους στόχους εκείνων που τις επιβάλλουν, αλλά επιφέρουν ζημιά στην οικονομία της νήσου και τελικά επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των απλών ανθρώπων.

Διαβάστε Επίσης