Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΑΚΕΛ: Για την Αριστερά ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων δεν...

ΑΚΕΛ: Για την Αριστερά ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ ανδρών και γυναικών

-

Η ανακοίνωση στη συνέχεια:

«Η 8η του Μάρτη είναι μέρα αποτίμησης των συλλογικών αγώνων των γυναικών στην πατρίδα μας και στον κόσμο αλλά και αναγνώρισης της απόστασης που χρειάζεται ακόμα να διανυθεί μέχρι να γίνει πραγματικότητα η ισοτιμία των φύλων. Οι διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας στην εργασία και στην οικογένεια, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής που να στηρίζει ολόπλευρα τη μητρότητα, η βία κατά των γυναικών και η σωματεμπορία, τα σεξιστικά στερεότυπα στην παιδεία και στα ΜΜΕ, η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή παραμένουν πραγματικότητες βαθιά εμπεδωμένες στην κυπριακή κοινωνία.

Απαιτείται να τερματιστεί η φιλοσοφία που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στα θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και τη γυναίκα –και ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες- που είχε ως αποτέλεσμα το απογοητευτικό πισωγύρισμα της Κύπρου όπως καταγράφηκε στους διεθνείς δείκτες. Αναμένουμε από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να καταθέσει δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Καταγράφεται ωστόσο, η αποτυχία του νέου Προέδρου να εκπληρώσει τη δέσμευσή του για έμφυλη ισορροπία στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για την Αριστερά ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι αγώνας ενάντια σε πατριαρχικές δομές, σεξιστικές αντιλήψεις αλλά και στο οικονομικό σύστημα που αναπαράγει ανισότητες, αδικίες και καταπίεση τόσο κοινωνικά όσο και με βάση το φύλο. Για αυτό το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα και πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας. της εργαζόμενης, της νέας μητέρας, της άνεργης, της μονογονιού, της συνταξιούχας, της αγρότισσας, της μετανάστριας.

Με αυτές τις σκέψεις το ΑΚΕΛ απευθύνει με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας χαιρετισμό αγώνα και εκτίμησης σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Μαρωνίτισσες, Λατίνες και Αρμένισσες αλλά και στις μετανάστριες και τις πρόσφυγες γυναίκες που βρίσκονται στη χώρα μας. Η ισοτιμία των φύλων είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οράματός μας για μια κοινωνία ελευθερίας, αλληλεγγύης και ισότητας».

 

Διαβάστε Επίσης