Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΑΤΑ: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» αναζητούν οι εργοδότες για διαιώνιση των συζητήσεων

ΑΤΑ: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» αναζητούν οι εργοδότες για διαιώνιση των συζητήσεων

-

Τώρα με πρόφαση αυτή τη φορά την εκλογή νέου Προέδρου αρνούνται να προσέλθουν στο διάλογο για να… δώσουν τάχατες χρόνο στη νέα κυβέρνηση. Αντιφάσκουν με τη δική τους επιχειρηματολογία όταν όλο το προηγούμενο διάστημα μας έλεγαν πως δεν αφορά την κυβέρνηση το θέμα αφού το ζήτημα αφορά τον ελεύθερο διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων…

Σ’ αυτό το αρνητικό πνεύμα ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις του στον ΑΣΤΡΑ, το έριξε στις γενικολογίες, νομίζοντας πως αυτοί που τον ακούνε τρώνε κουτόχορτο. Προφανώς υποτιμά τη νοημοσύνη τους!

Υπάρχει, δήλωσε, ο χρόνος ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα της ΑΤΑ και για εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί και εργοδότες και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Θα χρειαστεί, πρόσθεσε,  ένα διάστημα για να αναλάβει η νέα κυβέρνηση καθώς όταν ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχήμα θα χρειαστεί μια περίοδος ενημέρωσης και κατανόησης των εργασιακών θεμάτων, τα οποία, τόνισε, είναι περίπλοκα και οι πτυχές τους αλληλοεπηρεάζονται και ίσως έχουν επιπτώσεις και σε άλλους τομείς τις οικονομίας. Όλα αυτά, είπε, πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε αποφάσεις να ληφθούν κατά τρόπο ενιαίο και ισόρροπο.

Η ΟΕΒ, ανέφερε επίσης ο κ. Αντωνίου, έχει δώσει οδηγίες στα μέλη της και έχει καταβληθεί η ΑΤΑ στο ήμισυ σε όσους είναι δικαιούχοι.

  • Αυτοαποκαλύπτονται οι ιθύνοντες της ΟΕΒ αφού με την ανοχή και τη κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, μεθόδευσαν τα πάντα ώστε μην υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του 2022 και να καταβάλλουν και φέτος μόνο το 50% της ΑΤΑ!

ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Ερωτηθείς σχετικά ο κος Αντωνίου έκαμε λόγο για… μηδενική ανεργία (!!!)) χαρακτηρίζοντας πλασματικά τα στοιχεία που δίνονται και ισχυρίστηκε πως υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η σκοπιμότητα του ισχυρισμού είναι για να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για παραχώρηση αδειών εισαγωγής ξένου εργατικού δυναμικού με μισθούς πολύ πιο χαμηλούς από αυτούς που καταβάλλουν σε Κύπριους.

  • Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Αντωνίου. Η ΟΕΒ, είπε, αναμένει από την κυβέρνηση Αναστασιάδη πριν φύγει, τη λήψη απόφασης για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων από τρίτες χώρες, καθώς όπως υποστήριξε ο διάλογος έχει εξαντληθεί.

Όσον αφορά το θέμα της τηλεργασίας ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ ανέφερε πως η οοοργάνωση των εργοδοτών είναι αναφανδόν υπερ κάθε μορφής ευέλικτης εργασίας και σε αυτό συγκαταλέγεται και η τηλεργασία. Τα πράγματα και στο θέμα αυτό, επισήμανε, δεν είναι μονοσήμαντα και στη συζήτηση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι πτυχές. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην ΕΕ και αναμένεται η λήψη απόφασης και η έκδοση οδηγίας προς τα κράτη – μέλη.

ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ

ΤΗΣ ΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Υπάρχει το στοιχείο του κατεπείγοντος στο θέμα της ΑΤΑ, τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας Άντρος Καυκαλιάς, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την προσέγγιση της ΟΕΒ.

  • Τόνισε ότι η κατάσταση των νοικοκυριών με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό επιβάλλει την πλήρη καταβολή της ΑΤΑ αλλά και την επέκταση της σε όλους τους εργαζόμενους.

Διαφώνησε επίσης με τις εκτιμήσεις περί μηδενικής ανεργίας στην Κύπρο και για πλασματικά στοιχεία, τονίζοντας ότι ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Όσον αφορά το θέμα του εκσυγχρονισμού του πλαισίου απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων τόνισε ότι χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες ισορροπίες γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί χρόνος για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες και γι αυτό το ζήτημα.

  • Για το θέμα της τηλεργασίας ο Α. Καυκαλιάς είπε ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή εργασίας συζήτησε ήδη το θέμα δυο φορές έχοντας κατά νου ότι εάν αφεθεί και συνεχίσει να εφαρμόζεται η τηλεργασία χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις και πλαίσιο μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων θα μετατραπεί σε μια μορφή απασχόλησης που θα πιέζει περαιτέρω τα δικαιώματα και τη θέση των εργαζομένων.

Ήδη, πρόσθεσε, καταγράφονται κάποιες πραγματικότητες που βιώνουν οι εργαζόμενοι οι οποίες καταμαρτυρούν αρκετές ώρες απλήρωτης εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας και παράταση του ωραρίου, το φαινόμενο της μόνιμης εφημερίας, αυξημένο άγχος, αποξένωση, διατάραξη της ενδοοικογενειακής ισορροπίας, το κόστος που μετακυλείται πάνω στον εργαζόμενο γιατί το σπίτι του μετατρέπεται σε γραφείο.

Ο Α. Καυκαλιάς τόνισε ότι εάν δεν υπάρξουν ρυθμίσεις που να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διασφαλίζουν δίκαιη αμοιβή, οριοθέτηση του χρόνου εργασίας, το δικαίωμα στην αποσύνδεση, την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν σε μια δύσκολη κατάσταση για τους εργαζόμενους.

  • Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι υπάρχει ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2021 το οποίο κάνει λόγο για το δικαίωμα της αποσύνδεσης, ώστε οι εργαζόμενοι να εργάζονται για συγκεκριμένο χρόνο την ημέρα.

Πρόσθεσε ότι η τελευταία ενημέρωση που υπήρχε από την κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εργασίας, είναι ότι  η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει την οδηγία της ΕΕ πριν προβεί σε εθνική νομοθεσία.

 

Διαβάστε Επίσης