Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Μέχρι το τέλος του δρόμου με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Μέχρι το τέλος του δρόμου με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη

-

Η μεγαλειώδης παγκύπρια συγκέντρωση / συναυλία του Ανδρέα Μαυρογιάννη την Τετάρτη στο «Στάδιο Ελευθερία-Τάσσος Παπαδόπουλος» στη Λευκωσία, επισφράγισε τα συμπεράσματα του Κεντρικού Επιτελείου από τις προσωπικές επαφές των εκατοντάδων εθελοντών που μετέχουν στα Τοπικά Επιτελεία Στήριξης του και ενημερώνουν  για το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του, τους πολίτες σε όλες τις γωνιές της Κύπρου.

Το γεγονός αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Έστω κι αν οι δημοσκοπήσεις γίνονται κατά παραγγελία από άλλα επιτελεία και πολιτικές δυνάμεις, με την σχετική ωραιοποίηση για τους «δικούς τους υποψήφιους», δεν μπορούν πλέον να μην παρουσιάζουν τις τόσο μεγάλες τάσεις που διαφοροποιούν προς το θετικό την αποδεκτικότητα του Α. Μαυρογιάννη.

Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να έχουν τόσο μεγάλη διάσταση με την πραγματικότητα όπως τη ζούμε στην καθημερινότητα: Όλο και περισσότεροι πολίτες ενισχύουν τις γραμμές των δυνάμεων της αλλαγής και την υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη.

Προφανώς σε κάποια Γραφεία Ερευνών και εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης της Δεξιάς, το πάθημα των προεδρικών  εκλογών του 2018, τους έγινε μάθημα. Και τότε πολεμούσαν με χτυπήματα κάτω από τη μέση την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Πολύ χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της «Καθημερινής» η οποία εμφάνιζε «τρίτο» τον Στ. Μαλά και 9 μονάδες πίσω από τον δεύτερο Νικόλα Παπαδόπουλο. Τελικά πέρασε ο Σταύρος Μαλάς στο δεύτερο γύρο αφήνοντας πίσω κατά τρεις μονάδες τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. «΄Επεσαν έξω» 12 ολόκληρες μονάδες!

Το ρεζίλεμα των προηγούμενων εκλογών προφανώς τους αναγκάζουν να είναι κάπως συγκρατημένοι στην παραποίηση της εικόνας στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, σταθεροποιείται η τάση ανόδου των ποσοστών του Ανδρέα Μαυρογιάννη την ώρα που πέφτουν συνεχώς τα ποσοστά του Νίκου Χριστοδουλίδη και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η ψαλίδα σμικρύνεται και τείνει να προσεγγίσει στα ποσοστά του στατιστικού λάθους.

Οι επικοινωνιολόγοι εξηγούν πως αυτό είναι απόρροια και του γεγονότος ότι ο κ. Μαυρογιάννης κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία το αρχικό «πρόβλημα» αναγνωρισιμότητας ενώ ξεδιπλώνοντας τις θέσεις του και την μέχρι σήμερα πορεία του κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Αντίθετα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου που έχασαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το μονοπώλιο της προβολής στα μέσα ενημέρωσης ο ένας ως υπουργός Εξωτερικών και ο άλλος ως αρχηγός κόμματος, τα βρήκαν σκούρα με τον Α. Μαυρογιάννη ο οποίος αναπτύσσει με καθαρό λόγο το πρόγραμμα διακυβέρνησης του.

 Ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος, χωρίς μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, εξηγεί τις θέσεις του τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης δίνοντας το στίγμα της διακυβέρνησης του μακριά από φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Με θεσμικά μέτρα, με διαφάνεια και μέτρα κοινωνικής πολιτικής, συνάμα με τις πρωτοβουλίες που είναι πανέτοιμος να αναλάβει στο Κυπριακό, δίνει ελπίδες για μια άλλη πορεία. Δίνει περιεχόμενο στην προοδευτική αλλαγή.

«ΝΤΕΡΜΠΙ» ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ

Πλέον το ενδιαφέρον των αναλυτών εστιάζεται στη διαφορά ανάμεσα στον Σταύρο Μαλά και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι εκτιμήσεις που γίνονται σε πολιτικούς κύκλους, θεωρούν πως η διαφορά που θα προκύψει θα αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Δεύτερος Γύρος, όπως κατά κόρο επαναλαμβάνουν οι επικοινωνιολόγοι,  είναι μια εντελώς διαφορετική εκλογική διαδικασία, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι θέσεις και οι ανακοινώσεις των υποψηφίων που θα μείνουν «εκτός νυμφώνος».

Αυτή τη βδομάδα δημοσιεύθηκαν άλλες 4 δημοσκοπήσεις (μία την Παρασκευή και τρεις την Κυριακή) οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους. Εκεί που συμφωνούν όλες είναι ότι πρώτος το νήμα θα κόψει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ότι οι Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου θα παλέψουν στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση.

Υπάρχουν όμως σημαντικές αποκλίσεις στους αριθμούς οι οποίοι φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται με μέγιστο το 32.9% (Καθημερινή) και ελάχιστο 25.4% (Πολίτης). Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσιάζεται με μέγιστο 22.2% (Cyprus Times) και ελάχιστο 18% (Αντένα). Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζεται με μέγιστο 22.6% (Cyprus Times) και ελάχιστο 17% (Αντένα).

Σημαντικές διαφορές υπάρχουν και στο ποσοστό που θα πάρουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Κατά τον Αντένα θα πάρουν 13%, ενώ κατά τον Πολίτη 22%. Τεράστια διαφορά. Αν μάλιστα γίνει αναγωγή η διαφορά γίνεται ακόμη πιο μεγάλη.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι μόλις 5.8% στην Cyprus Times και 22% στον Πολίτη. Και εδώ έχουμε τεράστια απόκλιση.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη δημοσκόπηση της εφημερίδας Cyprus Times το δείγμα ήταν 7090 άτομα, το μεγαλύτερο στην ιστορία των δημοσκοπήσεων στην Κύπρο.

Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο στις τρεις δημοσκοπήσεις ο Χριστοδουλίδης κερδίζει άνετα τους άλλους δυο υποψήφιους ενώ σε αυτήν της Cyprus Times ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 41% έναντι 35%, ενώ στο σενάριο πρόκρισης Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη προβλέπεται μάχη αμφίρροπη με 40% έναντι 39%. Στο σενάριο Μαυρογιάννης εναντίον Νεοφύτου, ο πρώτος καταλαμβάνει ποσοστό 40% και κερδίζει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ που καταλαμβάνει ποσοστό 37%.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν με έμφαση αυτό που λένε και οι δημοσκόποι: Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά τις τάσεις και ότι οι δημοσκόποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη δουλειά τους, όπως άρνηση, με αποτέλεσμα να κάνουν χιλιάδες τηλεφωνήματα για να εξασφαλίσουν ένα δείγμα 1000 ατόμων, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικό, ενώ αρκετοί συμμετέχοντες παραπλανούν τους δημοσκόπους λέγοντας ψέματα.

Έχοντας υπόψη την εμπειρία των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και ειδικότερα το παράδειγμα των προεδρικών του 2018 με τις προβλέψεις δημοσκόπων που έπεσαν έξω μέχρι και 12 μονάδες, εκτιμούμε ότι τα νούμερα το βράδι της Κυριακής των εκλογών θα είναι διαφορετικά έως και πολύ διαφορετικά από αυτά των περισσοτέρων δημοσκοπήσεων. Και πολύ καλά κάνει το  Επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη να είναι αισιόδοξο αλλά να προετοιμάζεται για την τελική μάχη του δεύτερου γύρου για να φέρουμε την πραγματική αλλαγή στον τόπο.

 ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ

 ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΜΑΖΩΝ

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι η μοναδική διέξοδος για τους πολίτες που αγωνιούν για την τύχη του Κυπριακού, που αναμένουν πρωτοβουλίες για να σπάσει το αδιέξοδο και ν’ ανακοπεί η πορεία προς την οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Για να κτίσουμε μια Κύπρο ελεύθερη και αποστρατικοποιημένη, ομόσπονδη, δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη.

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές μάζες, η ευρύτερη κοινωνία που ψηφίζουν Ανδρέα Μαυρογιάννη και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, δηλώνουν το αγωνιστικό της παρόν για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό από το σημείο που τις εγκατέλειψε για χάρη των Εκλογών και των παραταξιακών του συμφερόντων και των προσωπικών του φιλοδοξιών ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όχι άλλη Συναγερμική διακυβέρνηση είτε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου είτε με το Νίκο Χριστοδουλίδη! Φέρνουμε την Άνοιξη τώρα! Κύπρος μπορείς να τους απαλλαγείς!

Διαβάστε Επίσης