Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΠαιχνίδια με τη φωτιά, με Ρωσικά οπλικά συστήματα, από το καθεστώς Αναστασιάδη...

Παιχνίδια με τη φωτιά, με Ρωσικά οπλικά συστήματα, από το καθεστώς Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ

-

Ήθελαν να κάνουν το αλίς βερίσι με συνοπτικές διαδικασίες αλλά δεν τους βγήκε… Διάγουν τους τελευταίους μήνες και προφανώς πολύ θα το ήθελαν να έχουν λόγο και στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων της  Εθνικής Φρουράς και σε αγορές τώρα που έχει αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο με όρο την πλήρη αποσύνδεση της Κύπρου από τη Ρωσία.

Και οι αθεόφοβοι δεν τήρησαν καν τα προσχήματα. Βγήκαν στον ντελάλη προσφέροντας τα Ρωσικά οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς στον Ζελένσκι για να τα στρέψει εναντίον των κατασκευαστών τους.

Και η αγνωμοσύνη του καθεστώτος Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σε όλο της το μεγαλείο. Οι τότε  Σοβιετικοί, όταν οι Αμερικανοί μας είχαν τιμωρημένους, εξόπλισαν την Εθνική Φρουρά για να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Και τώρα οι σημερινοί κυβερνώντες συζητούν για το ενδεχόμενο να τα στείλουν στους εχθρούς των μέχρι πρότινος επιστήθιων φίλων της Κύπρου!

Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνο είναι το καθεστώς Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για τη χώρα! Παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά θέτοντας την Κύπρο σε μεγάλους κινδύνους.

Η υπόθεση ήλθε στο φως με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου αλλά όταν ξέσπασε σάλος το Προεδρικό έτρεξε να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα γιατί ήταν πολύ σαφείς οι αρχικές δηλώσεις.

Η Αμερικανική εφημερίδα “New York Times” με εκτενές ρεπορτάζ της για προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, κάνει αναφορά στην άρση του εμπάργκο στην Κύπρο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάτι που της επιτρέπει να αγοράσει αμερικανικά όπλα.

Μια κίνηση, αναφέρει το άρθρο, που ήταν αρκετά χρόνια σε εξέλιξη και είχε ως στόχο να απομακρύνει την Κύπρο από τη ρωσική επιρροή.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε στους ΝΥΤ ότι η Κύπρος είναι τώρα «μια πιθανή επιλογή» ως προμηθευτής στην Ουκρανία.

Η Κύπρος «θα ήταν έτοιμη να εξετάσει» τη μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία εάν «αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό μηχανισμό ίσης ισχύος και ικανοτήτων», δήλωσε ο κ. Πελεκάνος.

Οι δηλώσεις του Μάριου Πελεκάνου προκάλεσαν πολιτική θύελλα και επιχείρησε με νέες δηλώσεις του να τα μασήσει….Bottom of Form

 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ή διαβούλευση για θέμα μεταφοράς οπλισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Ουκρανία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ερωτηθείς για το θέμα με αφορμή τις δηλώσεις του στην εφημερίδα “New York Times”.

“Δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό. Τέθηκε σε συζητήσεις και διάφορες επαφές που είχαμε είτε με Ευρωπαίους εταίρους μας, είτε με τις ΗΠΑ, και η απάντησή μας είναι ότι εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οπλισμό, πολύ απλά γιατί είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που θα πρέπει να διασφαλίσει τις αμυντικές της δυνατότητες, και αν προχωρούσαμε σε μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμώναμε τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες”, είπε ο κ. Πελεκάνος.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, “θα μπορούσε να εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο νοουμένου ότι θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός αυτός με αντάξιο ή με καλύτερο εξοπλισμό”.

“Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, δεν υπάρχει διαβούλευση, δεν μας πρότειναν κάτι και το αξιολογούμε”, είπε ο κ. Πελεκάνος.

Πολύ ξεκάθαρες οι δηλώσεις του κ. Πελεκάνου.

Επιβεβαιώνει ότι έγιναν βολιδοσκοπήσεις να στείλει η Κύπρος Ρωσικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, νοουμένου ότι θα αντικατασταθούν  με νέες αγορές.

ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ…

Στο θέμα που τείνει να διασαλεύσει περισσότερο τις διπλωματικές σχέσεις Κύπρου Ρωσίας, παρενέβη και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Σωματείο «Κεραυνός» για να παραστεί σε εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για την αποστολή οπλισμού από την Κύπρο στην Ουκρανία και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κόμματα λένε ότι θα ήταν η καταστροφή μας κάτι τέτοιο, απάντησε:

«Αυτό που θέλω να πω είναι ένα. Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, έχει ανάγκη της αμυντικής θωράκισης και συνεπώς χωρίς την αμυντική θωράκιση δεν μπορεί να επιβιώσουμε. Συνεπώς, θέλω να καθησυχάσω. Δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, πρόσθεσε πως “εάν υπάρχει χώρα, η οποία θέλει να αντικαταστήσει τον οπλισμό μας με σύγχρονο και εξίσου δυναμικό, δημιουργώντας έτσι αποφασιστική αποτρεπτική δύναμη, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό”.

“Εμείς στην Ουκρανία δεν τίθεται θέμα να στείλουμε», είπε.

Άδειασε με τις δηλώσεις του τάχατες τον εκπρόσωπο του ο Ν. Αναστασιάδης νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ρίχνει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης και των διπλωματικών αποστολών. Ο κ. Πελεκάνος ήταν σαφής. Έγιναν συζητήσεις αλλά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες διαβουλεύσεις. Όμως διαβουλεύσεις για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία έγιναν!

Και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε. Το θέμα συζητήθηκε και στους πρώτους μήνες της έναρξης του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

ΚΑΘΕΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Έντονα αντέδρασε στις κυβερνητικές κινήσεις, το ΑΚΕΛ.  Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος,  επανάφερε, με τις δηλώσεις του στους New York Times, τα σενάρια για αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Προφανώς η κυβέρνηση δεν έπαψε να συζητά στο παρασκήνιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το ενδεχόμενο. Η θέση της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι επικίνδυνη και τυχοδιωκτική.

Η αποστολή πολεμικού οπλισμού στην Ουκρανία σημαίνει άμεση εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει για την πατρίδα μας. Η δε ιδέα περί αντικατάστασης του ρωσικού οπλισμού της Εθνικής Φρουράς με δυτικό/ΝΑΤΟϊκό παραγνωρίζει τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για σημαντικό χρονικό διάστημα, στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ προς τα ευρωπαϊκά κράτη για αποστολή πολεμικού οπλισμού στην Ουκρανία, αντί της επιλογής των διπλωματικών πρωτοβουλιών από τον ΟΗΕ και την ΕΕ για κατάπαυση του πυρός, ειρήνευση και επιστροφή στο διάλογο, ισοδυναμεί με λάδι στη φωτιά του πολέμου ο οποίος πλέον παίρνει εφιαλτικές για την ανθρωπότητα κατευθύνσεις.

Το ΑΚΕΛ αντιτίθεται κάθετα στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

 

Διαβάστε Επίσης