Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΣτο στόχαστρο η Δημόσια Παιδεία!

Στο στόχαστρο η Δημόσια Παιδεία!

-

Με δήθεν οικονομικά κριτήρια, που είναι εντελώς λανθασμένα και αντίθετα από αυτό που υπόσχονται, εισάγουν την αμερικανόπνευστη μέθοδο των κουπονιών, να δίνουν δηλαδή στους μαθητές κουπόνια και αφού οι γονείς συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό που μπορεί και να ποικίλει ανάλογα με τις ορέξεις του ιδιώτη, καταλήγουν στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών.

Πέραν της οικονομικής διάστασης υπάρχει και το ζήτημα της καθαυτής εκπαίδευσης. Ποια η ποιότητα και ποιο το περιεχόμενο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ένα σχολείο που δεν ελέγχεται από το κράτος και τους πολίτες, ποιες αξίες και τι είδους πολίτες θα παραδίδει στην κοινωνία; Στην εκπαιδευτική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης που επηρεάζεται από το κεφάλαιο και από την εκκλησία, έχουν προτεραιότητα οι εξετάσεις, ο ανταγωνισμός, η αντιπαράθεση, ο ατομικισμός, η βαθμοθηρία, ο φθόνος, η κυριαρχία επί των άλλων, η υποτέλεια μπροστά στη εξουσία, έναντι της κοινωνικής μάθησης και των αξιών όπως η δημοκρατία, η συνεργασία και η αλληλεγγύη.

Είναι γνωστή η εξετασιοκεντρική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια και η απασχόληση εκπαιδευτικών με αγορά υπηρεσιών, την κατάργηση δικαιωμάτων, την λεγόμενη ελαστική απασχόληση χωρίς δικαιώματα, αλλά με πλήρη έλεγχο από τον εργοδότη.

  • Αντί το κράτος, να προχωρήσει όπως διαχρονικά απαιτεί η κοινωνία, στη δημιουργία σύγχρονων δηµόσιων βρεφονηπιακών σταθµών και νηπιαγωγείων µε καθολική δωρεάν φοίτηση και σίτιση, όπως όταν είχε εκλογές υπόσχονταν, εισάγει τα κουπόνια, και μάλιστα πληρώνοντας απευθείας τους ιδιώτες παρόχους εκπαίδευσης!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Η πολιτική της Δεξιάς και των δύο υποψηφίων της στις προεδρικές εκλογές είναι, από τη μια να υποβαθμίσουν και συρρικνώσουν τη Δημόσια Παιδεία προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και να προσφέρουν εκπαίδευση στα μέτρα του συστήματος που εξυπηρετούν και αφετέρου σταδιακά να υποβαθμίσουν και αφαιρέσουν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η Παιδεία είναι η βάση μιας δημοκρατικής κοινωνίας, είναι ο θεμελιός για το αύριο.

Οι αμερικανόπνευστες, αγριοφιλελεύθερες αλλαγές που επιχειρούν στην Παιδεία, δεν πρέπει να περάσουν. Η απορρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης πρέπει να σταματήσει και αυτό μπορεί να γίνει αν αποτύχουν να συνεχίσουν να κυβερνούν οι σημερινοί κυβερνώντες. Η αλλαγή με την εκλογή του κου Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προεδρία του κράτους είναι η απάντηση στην θυματοποίηση των παιδιών μας και στην κοινωνική οπισθοδρόμηση.

ΧριΣ

 

Διαβάστε Επίσης