Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΣτα όρια τους οι φοιτητές με το ψηλό κόστος στέγασης και...

Στα όρια τους οι φοιτητές με το ψηλό κόστος στέγασης και την ακρίβεια!

-

Το θέμα φέρνει στην επικαιρότητα η «Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών» η οποία σε ανακοίνωση της εκφράζει την ανησυχία της για την αρνητική κατάσταση που παρουσιάζεται στον τομέα της στέγασης για τους φοιτητές, πόσο μάλλον για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων υπάρχει εδώ και χρόνια, όμως οξύνθηκε φέτος ένεκα του πληθωρισμού, αναφέρει και προσθέτει:

  • Ο μη επαρκής αριθμός εστιών στα δύο δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών που φοιτούν σε αυτά, δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εκμεταλλεύονται την υψηλή ζήτηση.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων αφού οι εστίες που υπάρχουν γύρω από αυτά είναι ιδιωτικές και οι τιμές τους είναι απαγορευτικές.

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ αναφέρει ότι εδώ και χρόνια καταθέτει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις προς αντιμετώπιση του ζητήματος, που δυστυχώς προσκρούουν συνεχώς στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

 Οι φοιτητές δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνώντων οι οποίοι συναινούν στην ασυδοσία που γίνεται εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, καταγγέλλει η «Προοδευτική Κ.Φ.» εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον κάθε φοιτητή σε αυτή την διαδικασία ενώ παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για αποφόρτιση των οικονομικών βαρών που ταλανίζουν τους φοιτητές στο ζήτημα της στέγασης και ταυτόχρονα την οικονομική τους ενίσχυση.

Ειδικότερα η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ζητά από το κράτος:

  • Ενίσχυση του προϋπολογισμού της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την επαναφορά τουλάχιστον 12 εκ. ευρώ. Διεύρυνση των δικαιούχων του πακέτου φοιτητικής μέριμνας και αύξηση των ποσών.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για ανέγερση της Β’ φάσης των εστιών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
  • Εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής ως προς τη στέγαση. Αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία που θα επιτρέπει τη κρατική παρέμβαση με στόχο την δημιουργία πλαφόν στα ενοίκια

 

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΛΘΕΙ

ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Εξάλλου, σε δηλώσεις του για το θέμα ο Χάρης Πολυκάρπου, μέλος το Π.Γ. και Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι για άλλη μια χρονιά το κόστος στέγασης για εκατοντάδες φοιτητές είναι τεράστιο και σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας κάνουν τη καθημερινότητα των φοιτητών ακόμα πιο δύσκολη.

Για την κυβέρνηση Συναγερμού ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα το ότι κατάντησαν τη φοιτητική στέγαση είδος πολυτελείας. Αφού φρόντισαν να μοιράσουν χιλιάδες χρυσά διαβατήρια που φούσκωσαν τα ενοίκια στα αστικά κέντρα, αφού κουτσούρεψαν τη φοιτητική μέριμνα, σήμερα κλείνουν τα μάτια στην ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής για στήριξη των φοιτητών.

Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης Συναγερμού βοά αλλά η ανυπαρξία του κράτους αναφορικά με τη στήριξη φοιτητών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι το κράτος έχει υποχρέωση να σταθεί αρωγός στο αυξημένο κόστος διαβίωσης των φοιτητών και να προχωρήσει άμεσα:

  • Πρώτο, στην εκπόνηση σχεδίου κάλυψης τους αυξημένου κόστους στέγασης των φοιτητών
  • Δεύτερο, στην ενίσχυση του προϋπολογισμού της κρατικής φοιτητικής μέριμνας ώστε να προσαρμοστεί στο αυξημένο κόστος διαβίωσης λόγω της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση Συναγερμού οφείλει να δώσει εξηγήσεις, πρωτίστως στους φοιτητές. Διότι η πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη δεν μπορεί να είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα.

 

Διαβάστε Επίσης