Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΎψιστη προτεραιότητα η προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Ύψιστη προτεραιότητα η προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

-

Σε αυτά πλαίσια εντάσσεται και η απαίτηση για εισαγωγή κατώτατου μισθού και καθορισμού ελάχιστων όρων απασχόλησης για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εκεί που ισχύουν Συλλογικές Συμβάσεις κατώτατος μισθός είναι αυτός που καθορίζεται στην σύμβαση, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολύ ψηλότερος από τον κατώτατο.

  • Νοείται περαιτέρω ότι η ΠΕΟ διαφωνεί με εξαιρέσεις από τον κατώτατο μισθό σε περιπτώσεις που σήμερα ισχύουν χαμηλότερου μισθοί από τον κατώτατο, όπως στην περίπτωση των οικιακών εργαζομένων και στην γεωργοκτηνοτροφία.

Το εξωφρενικό είναι ότι η Κυβέρνηση σαν εργοδότης, είναι πρωταθλητής στην απορρύθμιση, ανοίγοντας δρόμους για τους ιδιώτες.

Σήμερα, σε αυτό που ονομάζεται δημόσιος, ευρύτερος δημόσιος τομέας (Ημικρατικοί Οργανισμοί) και στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων.

Αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, έκτακτοι, εποχικοί που δεν έχουν ούτε μονιμότητα, ούτε άλλα ¨προνόμια¨. Πέραν τούτου, αρκετές χιλιάδες εργάζονται με την χειρότερη μορφή εργασίας, την λεγόμενη αγορά υπηρεσιών. Εργαζόμενοι που μετατρέπονται σε αυτοεργοδοτούμενους χωρίς καν κοινωνικές ασφαλίσεις, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. 

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΟΥΝ ΣΑΝ ΑΡΙΘΜΟΥΣ! 

Νέοι άνθρωποι που «πουλούν» την εργατική τους δύναμη υποβάλλοντας προσφορά για εργοδότηση, για μερικούς μήνες, με πενιχρό εισόδημα και υποχρεώνονται να δηλώνονται σαν αυτοτελώς εργαζόμενοι

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι μερικές χιλιάδες εκπαιδευτικοί στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, Μουσικά Σχολεία και σε άλλες δομές, που μετατράπηκαν μέσα σε μια νύχτα από μισθωτοί σε αυτοεργοδοτούμενοι με πενιχρά εισοδήματα. Ούτε καν ανεργιακό επίδομα για τους μήνες που είναι χωρίς δουλειά.

Με μια αυταρχική απόφαση, αποφάσισαν ότι ο εκπαιδευτικός που δίνει την ψυχή του για να διαμορφώσει και να μεταδώσει μουσική παιδεία στην νέα γενιά, εκείνοι οι άνθρωποι που κρατούν και μεταλαμπαδεύουν τον πολιτισμό, τις ρίζες μας σε αυτό τον τόπο, είναι αναλώσιμοι. Δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα. Τους μετρούν σαν αριθμούς και αυτό όχι σε αντιστοιχία με την προσφορά τους! Σαν «κόστος» το οποίο δεν παράγει κανένα όφελος. Έτσι είναι που αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες τους εργαζόμενους.

  • Η κλαδική μας Συντεχνία, η ΠΑΣΕΥ, μαζί με την ΠΕΟ στήριξε και στηρίζει σθεναρά τον αγώνα αυτών των εργαζομένων, για στοιχειώδη αξιοπρέπεια αρχίζοντας από το αυτονόητο. Να αναγνωριστούν σαν μισθωτοί εργαζόμενοι, αφού αυταπόδεικτα έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Αντί αυτού, ΥΠΠΑΝ και το Γραφείο ΕΜΕ Μουσικής αποφάσισε όπως από φέτος, τα ομαδικά μαθήματα της παραδοσιακής μουσικής και της χορωδίας, μείνουν εκτός διαγωνισμού!

Μετάφεραν δηλαδή αυτά τα πολύ σημαντικά μαθήματα στην πρωινή ζώνη με προφανή στόχο να αποκλείσουν τους καθηγητές που εργάζονται στα απογευματινά Μουσικά Σχολεία. 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ, ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ

ΟΛΟΥΣ! ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ! 

Δεν μπορεί επίσης να παραμείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι, η απόφαση αυτή λήφθηκε, δυστυχώς, εν αγνοία των εργαζομένων που επηρεάζονται και χωρίς την οποιανδήποτε διαβούλευση με τις συντεχνίες που τους εκπροσωπούν.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί άλλο ένα πλήγμα στην λειτουργία του προγράμματος, αντί να στοχεύει και να υπηρετεί τον στόχο της αναβάθμισης και του εξ ορθολογισμού των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Το γεγονός ότι στέλνουν στην ανεργία εκπαιδευτικούς με μέχρι και δεκαέξι χρόνια προϋπηρεσία στην απογευματινή ζώνη των Μουσικών Σχολείων, ανθρώπους με τεράστια προσφορά στην μουσική εκπαίδευση και στην ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, ελάχιστα απασχολεί τους κυβερνώντες.

Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν ένα χρόνο ακριβώς μετά τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις και απεργίες των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα. Πάρθηκαν, ενώ είναι εξέλιξη διάλογος για την δικαίωση του δίκαιου αιτήματος τους για μετατροπή τους σε μισθωτούς.

  • Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη και την στήριξη όλων των εργαζομένων.

Η δικαίωση του δίκαιου αγώνα τους θα ανοίξει δρόμους για δικαίωση και άλλων εργαζομένων με παρόμοιο καθεστώς και θα τερματίσει πολιτικές που επιστρέφουν χρόνια πίσω τις εργασιακές σχέσεις.

  • Ο Χρίστος Τομπάζος είναι ΚΟΓ της ΠΕΟ

Διαβάστε Επίσης