Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυνεχής υπόσκαψη των εισοδημάτων των πολιτών

Συνεχής υπόσκαψη των εισοδημάτων των πολιτών

-

Για παράδειγμα αν κάποιος έχει μηνιαία εισοδήματα €1000  η αγοραστική τους αξία μόνον τον Μάρτιο έχει μειωθεί στα €928. 

  • Η εκτόξευση του πληθωρισμού σ’ αυτά τα επίπεδα έφερε και το πρωτοφανές κύμα αυξήσεων στην αγορά. Έτσι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 1,94 μονάδες και έφτασε τις 107,78 μονάδες σε σύγκριση με 105,84 μονάδες τον Φεβρουάριο.

  Οι μεγαλύτερες μεταβολές (αυξήσεις) τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 καταγράφηκαν στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 31.9%, στα πετρελαιοειδή κατά 27,3% και στα γεωργικά προϊόντα κατά 18,2%. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία του Μαρτίου 2022 και του  Φεβρουαρίου 2022, διαπιστώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 7,9%. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, του κόμματος του κεφαλαίου, κατά την πάγια τακτική της, δηλώνει απούσα γιατί δεν είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τον ίδιο τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο, με τον ίδιο τον  εαυτό της και  γιατί έχει εκλεγεί όχι για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών αλλά μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών, της ολιγαρχίας του πλούτου! 

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Την ανεκδιήγητη στάση της κυβέρνησης καυτηριάζει με αυστηρή γλώσσα ο Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπους

«Τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφει ο πληθωρισμός στην Κύπρο στέλνουν σαφές μήνυμα ότι η κοινωνία βρίσκεται απέναντι σε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και οικονομικής ανασφάλειας», διαπιστώνει το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων. 

Δυστυχώς για τη χώρα, αναφέρει ο Χ. Πολυκάρπου, η Κυβέρνηση έχει παραδοθεί, αφήνοντας την κοινωνία στο έλεος της ακρίβειας. Είναι φανερό ότι δεν έχει ούτε πλάνο ούτε σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει το μέγεθος και την έκταση του φαινομένου.

  • Για αυτό και το ΑΚΕΛ έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενώπιον της Βουλής. Έχει καταθέσει πρόταση νόμου για να επιτρέψει την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, ενώ στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει με πρόταση νόμου για την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

Καιρός είναι η Κυβέρνηση, τονίζει ο  Χ. Πολυκάρπου, να αντιληφθεί ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και αναλύσεις αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές. Πολιτικές παρέμβασης του Κράτους, στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών και αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας και της εκμετάλλευσης στην αγορά.

 

Διαβάστε Επίσης