Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ Η ΚΥΠΡΟΣ! Το πιο βροντερό χαστούκι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά στην...

ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ Η ΚΥΠΡΟΣ! Το πιο βροντερό χαστούκι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά στην ιστορία του Κυπριακού

-

«Διαπιστώνω με ανησυχία ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της πρόσφατης περιόδου, οι θέσεις των κοινοτήτων φαίνεται να έχουν παγιωθεί περαιτέρω και να βρίσκονται σε μεγαλύτερη διάσταση», λέει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος σημειώνει ότι συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν θεσπίσει παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών. 

  • Είναι αξιοσημείωτο το ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για πρώτη φορά δεν κάνει αναφορά στη μορφή της λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Αντίθετα, όπως ήδη παραθέσαμε, έκανε αναφορά στο ότι συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν θεσπίσει παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών. 

Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου εκφράζει παράπονο γι’ αυτή την παράλειψη του Γ.Γ., δηλαδή της μη αναφοράς του ονομαστικά στη λύση Δ.Δ.Ο.

Καλά κάνει η κυβέρνηση αλλά θα πρέπει να τη θυμίσουμε πως ο πρώτος που σταμάτησε τις ονομαστικές αναφορές στη λύση Δ.Δ.Ο. δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο οποίος από το 2017, μετά το ναυάγιο το Κραν Μοντανά δεν έκανε σχεδόν ποτέ ξανά αναφορά στη Δ.Δ.Ο. αλλά, όπως και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναφερόταν στη λύση που προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις παραμέτρους του ΟΗΕ. 

Ίσες ευθύνες και ΟΧΙ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ…

 

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η κυβέρνηση, δια του Μάριου Πελεκάνου εκφράζει δυσαρέσκεια διότι στις εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες «τηρούνται ίσες αποστάσεις, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια του ΓΓ να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου», προσθέτοντας πως «είναι λυπηρό το ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις, αφού θα ήταν ορθότερο τα γεγονότα να καταγράφονται ως ακριβώς έχουν».

 

Μόνο που ουσιαστικά ο Γ.Γ. εκείνο που κάνει πως αποδίδει ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές στην Κύπρο ενώ από το κάδρο απουσιάζει η Τουρκία, ακόμα κι όταν αναφέρεται στις παράνομες ενέργειες στην κλειστή περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου.

 

Ενδεικτικά παραθέτουμε την αναφορά του στο ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να κάνουν βήματα για να εκπληρώσουν τη συμφωνία τους να εφαρμόσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Προτρέπω τους ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να προχωρήσουν πέρα από τις παρούσες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ορολογία και, αντ’ αυτού, να παράσχουν πρακτική και πολιτική υποστήριξη και καθοδήγηση σε όλες τις Επιτροπές με σκοπό να καταστεί δυνατή η πλήρης αναζωογόνηση του έργου τους. Αυτοί οι μηχανισμοί διαλόγου και προσέγγισης έχουν ιδιαίτερη σημασία και μπορούν, ελλείψει πλήρως ανεπτυγμένων διαπραγματεύσεων, να αναζωπυρώσουν την ελπίδα στον πληθυσμό ότι μπορεί πράγματι να σημειωθεί πρόοδος μεταξύ των μερών».

Προσθέτει ότι παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες να παράσχουν την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη και συνολική καθοδήγηση, ώστε να απελευθερωθούν οι Τεχνικές Επιτροπές από εμπόδια στο έργο τους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αποφάσεις για δραστηριότητες και έργα που προτείνονται από τις Επιτροπές, σε ορισμένες περιπτώσεις, άρχισαν να αντικατοπτρίζουν την έλλειψη κοινού εδάφους όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

 Αν μετά από αυτή την καταγραφή η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για ίσες αποστάσεις, τότε κάτι πάει λάθος ή δεν θέλει η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες. Είναι φανερό ότι γίνεται αναφορά σε ευθύνες. Διότι τι άλλο από ευθύνες είναι όταν αναφέρεται στο ότι παρά τις εκκλήσεις προς τις δύο πλευρές για υποστήριξη προς τις Τεχνικές Επιτροπές, κάτι τέτοιο ουσιαστικά δεν έγινε;

 Κίνδυνος για τις συγκλίσεις

 Επιπλέον ο Αντώνιο Γκουτέρες σημειώνει επίσης τον κίνδυνο «η εμβάθυνση των διαφορών των δύο οικονομιών να αρχίσει να διαβρώνει τη βάση για σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν» και αναφέρεται στην ανάγκη για πιο συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και άλλοι παράγοντες, προωθώντας παράλληλα μεγαλύτερους οικονομικούς δεσμούς και αυξημένο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

 Ωστόσο δεν περιμέναμε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να μας πει για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι συγκλίσεις.

Αλλά και σε αυτό το σημείο δεν πρόκειται για ίσες αποστάσεις αλλά για ίσες ευθύνες.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά μετά τον Μουσταφά Ακιντζί ήδη έχει φύγει από τις συγκλίσεις. Αλλά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει φύγει από τις συγκλίσεις. Με τις προτάσεις που κατέθεσε από το 2017 μέχρι σήμερα σαφώς και αναιρούσε συγκλίσεις.

  • Και είναι να διερωτάται κανείς, μήπως η πρόταση Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν διαβρώνει τις συγκλίσεις!
  • Γενικότερα «νέες ιδέες» που ο Ν. Αναστασιάδη κατέθεσε κατά καιρούς, με κυριότερη την περιλάλητη επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, δεν διαβρώνει τις συγκλίσεις;

Και πολύ περισσότερο, ειδικά αυτή η πρόταση, ο Πρόεδρος και ο Εκπρόσωπος του, πιστεύουν ότι βρίσκεται εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ;

 

Ούτε λέξη για την Τουρκία!

 

Ανησυχητική, επιπλέον, είναι και η αναφορά στο θέμα των παράνομων ενεργειών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Επαναλαμβάνει ο Γ.Γ. την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων σημειώνοντας ότι «η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη. Παράλληλα υπενθυμίζει την προεδρική δήλωση, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), υπογραμμίζοντας τη σημασία της πλήρους τήρησης αυτών των ψηφισμάτων.

Το περίεργο σε αυτή την αναφορά είναι ότι α) δεν ξεκαθαρίζει τι εννοεί με τον αόριστο όρο για «εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων». Καμία αναφορά στις συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Από την άλλη, ενώ μιλά για εξελίξεις χωρίς να τις κατονομάζει, δεν αναφέρεται σε αυτόν που δημιούργησε τις εξελίξεις, δηλ. την Τουρκία. Αυτό κι αν είναι παράδοξο!

 

Ερωτηματικά για τις αναφορές

 σε προκλήσεις στην ΑΟΖ 

Επίσης, ο Αντώνιο Γκουτέρες αναφέρει στην έκθεσή του ότι ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις εντός και γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ λέει ότι οι φυσικοί πόροι στο νησί καθώς και γύρω από αυτό θα πρέπει να είναι επ’ ωφελεία και των δύο κοινοτήτων, αποτελώντας ισχυρό κίνητρο ώστε τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

  • Με άλλα λόγια ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί ότι και οι γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μέρος των προκλήσεων;

 Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι παράνομες ενέργειες και οι προκλήσεις προέρχονται από την Τουρκία κι αυτό είναι αυταπόδεικτο.

 

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχαν προειδοποιηθεί αρκετές φορές από το ΑΚΕΛ για το πού οδηγούν οι χειρισμοί τους. Κώφευσαν. Και όχι μόνο κώφευσαν αλλά επιχείρησαν πολλές φορές να ενοχοποιήσουν το ΑΚΕΛ αποδίδοντας στο κόμμα αλλότρια κίνητρα, μέχρι και προώθηση τουρκικών θέσεων!

Δυστυχώς όμως την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης την πληρώνει η Κύπρος και κανείς άλλος.

 

Διαβάστε Επίσης