Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΤα επόμενα βήματα για τα Βαρώσια με βάση το έγγραφο επιλογών στο...

Τα επόμενα βήματα για τα Βαρώσια με βάση το έγγραφο επιλογών στο Συμβούλιο ΕΕ

-

Όπως είχε επισημάνει κοινοτικός αξιωματούχος ενημερώνοντας τον Τύπο την Παρασκευή, κατά τη συνάντηση του ΣΕΥ δεν αναμένονται νομικά δεσμευτικές αποφάσεις καθώς το θέμα θα συζητηθεί κάτω από την επικεφαλίδα των τρεχουσών υποθέσεων.
 
Αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει πολιτική κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα της ΕΕ απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας σε σχέση με το καθεστώς της περίκλειστης πόλης.
 
Όπως έχει γράψει το ΚΥΠΕ, οι επιλογές που καταγράφονται στο έγγραφο είναι οι εξής:

– στοχευμένα νομικά μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων που ευθύνονται για τις ενέργειες επί του εδάφους και τις διοικητικές αποφάσεις που σχετίζονται με την αλλαγή καθεστώτος μέρους των Βαρωσίων, ενδεχομένως μέσω αυτόνομου καθεστώτος κυρώσεων,
– πάγωμα κονδυλίων από την προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία και
– περικοπές στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων οικονομικών οργανισμών στην Τουρκία.
 
Στο έγγραφο επιλογών υπάρχει αναφορά και στην δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τα μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της εάν η Τουρκία δεν επιδείξει εποικοδομητική διάθεση.
 
Καταγράφεται ακόμα εκ νέου το κάλεσμα της ΕΕ για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο καθώς, όπως σημειώνεται, τα ζητήματα των Βαρωσίων μπορούν να επιλυθούν οριστικά μόνο μέσω της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.
 
Υπό την ενότητα των τρεχουσών υποθέσεων, το ΣΕΥ θα συζητήσει ακόμα τις εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη Λευκορωσία και την Αιθιοπία.
 
Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται ακόμα οι σχέσεις ΕΕ – Αφρικής και η κατάσταση στην Κεντρική Ασία, μεταξύ άλλων και στο Αφγανιστάν.
 
Το μεσημέρι οι ΥΠΕΞ θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ σεΐχη Μοχάμαντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι.
 
Στο περιθώριο των εργασιών του ΣΕΥ, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα υπογράψει με την Πρύτανη του Κολεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι, μνημόνιο συναντίληψης για τη δημιουργία εθνικού σχεδίου υποτροφιών για φοίτηση Κυπρίων στο Κολέγιο.

Διαβάστε Επίσης