Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΘύελλα αντιδράσεων κατά του Σουτζιούογλου γιατί προέτρεψε να μην πωλούν βενζίνη σε...

Θύελλα αντιδράσεων κατά του Σουτζιούογλου γιατί προέτρεψε να μην πωλούν βενζίνη σε Ελληνοκύπριους

-

 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Σουτζιούογλου μιλώντας στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί είπε ότι είναι υποχρεωμένος να προστατέψει τους πολίτες του και μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος (στην προμήθεια καυσίμων) κάλεσε τα πρατήρια βενζίνης «μην δίνετε καύσιμα σε αυτοκίνητα με ε/κ πινακίδες».
 
Πρόσθεσε ότι λόγω της πτώσης της αξίας της ΤΛ, οι Ε/κ πηγαίνουν στον «βορρά» να γεμίσουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους και ζήτησε από τους αρμόδιους υπαλλήλους στα σημεία διέλευσης να ελέγξουν τις μετρήσεις καυσίμων των οχημάτων με ε/κ πινακίδες. «Έδωσα εντολή να δίδουν πρόστιμα σε όσους έρχονται με άδεια ντεπόζιτα στο βορρά και επιστρέφουν με γεμάτα».
 
Στην ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ» αναφέρεται ότι ο κ. Σουτζιούογλου δήλωσε στο κεντρικό δελτίο πως χθες μετά το μεσημέρι πήρε τηλέφωνο σε κάποια πρατήρια βενζίνης και ζήτησε να μάθει τί πινακίδες έφεραν τα αυτοκίνητα που περίμεναν εκεί για να προμηθευτούν βενζίνη και του μεταφέρθηκε πως οι ε/κ πήγαιναν να γεμίσουν πλήρως τα ντεπόζιτά τους και αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στην διαθεσιμότητα των καυσίμων.
 
«Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, απλά παρακάλεσα να δίδεται περιορισμένη ποσότητα στα αυτοκίνητα από την νότια Κύπρο». Αυτό, είπε, εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό.
 
Ο Φαίζ Σουτζιούογλου είπε ότι το πρόβλημα με την προμήθεια καυσίμων θα συνεχιστεί στα κατεχόμενα για λίγες μέρες ακόμα λέγοντας ότι διεθνώς υπάρχει πρόβλημα στην προμηθέα. Πρόβλημα, πρόσθεσε, υπάρχει και στην προμήθειά μαζούτ για τους γεωργούς. «Δεν πρέπει να θέτουμε τους δικούς μας πολίτες σε δύσκολη θέση. Ευχαριστώ τα πρατήρια βενζίνης που εφάρμοσαν την έκκλησή μου».
 
Η μεγάλη διαφορά στις τιμές μεταξύ «βορρά» και «νότου», ανέφερε, έχει προκαλέσει την μεγάλη αύξηση στην ζήτηση στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι από αύριο Δευτέρα θα έρθει φορτίο προμήθειάς καυσίμων και η κατάσταση θα είναι καλύτερη.
 
Η δήλωση Σουτζιούογλου προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις στα ΜΚΔ ενώ και ο πρόεδρος του ΔΚ, «υπουργός τουρισμού» και εταίρος στην «κυβέρνηση, Φικρί Ατάογλου είπε ότι η απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε ε/κ αυτοκίνητα είναι μια λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από οικονομικής και ανθρωπιστικής άποψης.
 
Μιλώντας στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί, ο κ. Ατάογλου ανέφερε ότι αντί να προβαίνουν σε ενέργειες για να ξεπεραστεί η δυσκολία στην προμήθειά καυσίμων, η προσφυγή σε μεροληπτικές και απαγορευτικές εφαρμογές, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Προσπάθησε είπε, ως «αναπληρωτής πρωθυπουργός» να επικοινωνήσει με τον «πρωθυπουργό» και τον «υπουργό οικονομίας» αλλά δεν μπόρεσε να τους εντοπίσει. Ως «κυβέρνηση», συνέχισε, δεν είναι αποδεκτό να εφαρμόσουν μια τέτοια μεροληπτική και διαχωριστική ρήτρα.
 
Σε σημερινή ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν διερωτάται με ποια νομική βάση ο κ. Σουτζιούογλου δήλωσε ότι έδωσε εντολή να κόβονται πρόστιμα στους Ε/κ που θα επιστρέφουν στις ελεύθερες περιοχές με γεμάτα τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους και τί πρόστιμο θα είναι αυτό. Διερωτήθηκε επίσης εάν θεωρείται εφικτό το να περιμένει κανείς από τους υπαλλήλους στα σημεία ελέγχου στις διελεύσεις να σταματούν τα ε/κ αυτοκίνητα για να ελέγχουν τα καύσιμα όταν πηγαίνουν στα κατεχόμενα και όταν επιστρέφουν να το κάνουν ξανά.
 
Είναι απίστευτα τα όσα βιώνουν η «χώρα», οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, συνέχισε, λέγοντας ότι οι συνήθειες δεν αλλάζουν επειδή αλλάζουν οι άνθρωποι αλλά ο «λαός» τους πήρε χαμπάρι και ξέρει ότι δεν τους αξίζει τέτοια «κυβέρνηση».
 
Αργότερα χθες βράδυ τα πρατήρια βενζίνης Damdelen (Ντεμντελέν) ανακοίνωσαν μέσω των ΜΚΔ ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν έκκληση Σουτζιούογλου για να μην πωλούν βενζίνη σε ε/κ αυτοκίνητα. Ο Χιλμί Ντεμντελέεν, ιδιοκτήτης της εταιρείας, ανήρτησε στα ΜΚΔ ότι δεν θεωρεί σωστή την προσέγγιση να δουλεύει κάνοντας διαχωρισμούς με βάση την θρησκεία, την γλώσσα και την φυλή του άλλου. «Θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας ότι οι πωλήσεις μας θα συνεχιστούν αντιμετωπίζοντας όλους τους πελάτες μας ισότιμα ​​χωρίς φυλετικές διακρίσεις».
 
Ο ακτιβιστής γιατρός και μέλος της τ/κ Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος, Οκάν Νταγλί ανήρτησε στα ΜΚΔ ότι χθες μίλησε με ιδιοκτήτες πρατηρίων στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου που του είπαν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν ένα τέτοιο μέτρο και θα συνεχίσουν να πωλούν βενζίνη σε Ε/κ.
 
Για ρατσιστική και διαχωριστική πολιτική από τον Φαΐζ Σουτζιούογλου κάνουν λόγο σήμερα οι εφημερίδες Αβρούπα και Γενί Ντουζέν.
 
Η Αβρούπα μεταφέρει δηλώσεις του γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ που λέει ειρωνικά ότι θα έπρεπε να πωλούν βενζίνη μόνο σε εκείνους που ακούν τον εθνικό ύμνο, προσθέτοντας ότι είναι ρατσιστική η δήλωση του «πρωθυπουργού» για τους Ε/κ.
 
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι υπήρξε κρίση το Σ/κ με την προμήθεια καυσίμων και μιλά με κόσμο που πήγε στα βενζινάδικα και περίμεναν ουρά για βενζίνη. Κάποιοι από αυτούς είπαν ότι ακόμα κι αν έχεις λεφτά δεν μπορείς να βρεις καύσιμα, ή ότι δεν αξίζει στον κόσμο αυτό που συμβαίνει. Η εφημερίδα γράφει ότι κάποια πρατήρια που δεν είχαν βενζίνη έκλεισαν. Αναφέρεται επίσης σε απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» που για περίοδο 6 μηνών, οι τιμές των καυσίμων θα καθορίζονται μεταξύ 5 και 15 ημερών και όχι κάθε 15νθημερο αυστηρά, όπως είναι μέχρι σήμερα.
 
Για μαρτύριο που δεν έχει τελειωμό γράφει και η Κίπρις σημειώνοντας ότι η δήλωση Σουτζιούογλου για να μην προμηθεύουν ε/κ αυτοκίνητα με βενζίνη προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.
 
Η Κίπρις ποστασί ανήρτησε χθες βράδυ και το παράπονο ενός Τ/κ στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, ο οποίος τους είπε ότι περίμενε δύο ώρες για να περάσει στα κατεχόμενα λόγω της μεγάλης ουράς ε/κ αυτοκινήτων που περίμεναν να πάνε για βενζίνη. Στην ηλεκτρονική της μορφή σήμερα, η Κίπρις ποστασί έχει την φωτογραφία ενός παπά που πέρασε στα κατεχόμενα και έβαλε βενζίνη στο αυτοκίνητό του σε πρατήριο καυσίμων στο Κιόνελι. Σχολιάζει δε ότι η παρουσία του παπά με τα ράσα προκάλεσε έκπληξη σε άλλους παρευρισκόμενους στο ίδιο βενζινάδικο.

 

Η ε/κ πλευρά βάζει πρόστιμα σε πολίτες τους που ψωνίζουν στα κατεχόμενα, διαμαρτύρεται ο Τατάρ

 

Τον ισχυρισμό ότι η ε/κ πλευρά προβαίνει σε ενέργειες για να προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας του ψευδοκράτους, προέβαλλε ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας με ιδιοκτήτες καταστημάτων και πολίτες στην περιοχή Αράστς, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, κοντά στο οδόφραγμα. Η «ε/κ διοίκηση», ανέφερε, βάζει χρηματικά πρόστιμα σε Ε/κ που ψωνίζουν προϊόντα τα οποία είναι πιο φτηνά στο ψευδοκράτος και διάφορα από αυτά τα κατάσχουν στα σημεία ελέγχου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την συγκεκριμένη περιοχή.  Προχώρησε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε ακόμη ένα παράδειγμα λέγοντας ότι οι «ε/κ αρχές» – όπως αναφέρεται στις αρχές της Δημοκρατίας – ελέγχουν τους ε/κ οδηγούς ταξί και εάν έχουν βάλει βενζίνη από τα κατεχόμενα τους επιβάλλουν βαριά πρόστιμα. Ο κύριος στόχος αυτής της πολιτικής ενάντια στους πολίτες τους, είπε ο κ. Τατάρ για την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, έχει στόχο την οικονομία του ψευδοκράτους, να συντριβεί η αγορά και οι καταστηματάρχες στα κατεχόμενα.

Ανέφερε δε ότι θα προβεί σε ενέργειες όσον αφορά αυτή την πολιτική των Ε/κ.

Διαβάστε Επίσης