Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣΣε δυο στρατόπεδα ο ΔΗΣΥ… Κτυπήματα κάτω από τη μέση μεταξύ των...

Σε δυο στρατόπεδα ο ΔΗΣΥ… Κτυπήματα κάτω από τη μέση μεταξύ των προεδρικών δελφίνων

-

Η διαμάχη αυτή, η οποία δεν κρύβεται πλέον αφού έκανε δημόσια παρέμβαση και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ξεγυμνώνει εντελώς την κυβέρνηση και την κυβερνώσα παράταξη όταν προσπαθεί να πείσει πως δήθεν παλεύει για τα δίκαια της Κύπρου ενώ η αντιπολίτευση (βλέπε ΑΚΕΛ) σκέφτεται από τώρα, ενάμιση χρόνο πριν, τις προεδρικές εκλογές και πολιτεύεται με βάση αυτό τον γνώμονα.

Μόνο που όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα διαπιστώνει πως οι αντιδράσεις του ΑΚΕΛ δεν σχετίζονται καθόλου με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά αποτελούν μια διαχρονική συνέχεια και συνέπεια που ακολουθεί το κόμμα σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο για το Κυπριακό και την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των πλατιών, λαϊκών στρωμάτων.

 

Έστησαν τα επιτελεία τους

Στο παρόν στάδιο ο χώρος του ΔΗΣΥ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, το ένα με επικεφαλής τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το άλλο με το Νίκο Χριστοδουλίδη τα οποία αντιμάχονται το ένα το άλλο για την τελική επικράτηση.

Οι πληροφορίες λένε ότι και τα δύο στρατόπεδα ξεκίνησαν από τώρα την προεκλογική εκστρατεία εντός του κόμματος σε πρώτη φάση αλλά και με την αποστολή συγκεκριμένων μηνυμάτων ενδιαφέροντος προς την κυπριακή κοινωνική και πολιτική κονίστρα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχίζει το θέατρο μεταμορφωνόμενος κάθε μέρα και σε κάτι διαφορετικό, συνεχίζοντας την τακτική του να επισκέπτεται τα πιο απίθανα μέρη και να παριστάνει τον προστάτη των φτωχών και των ταλαιπωρημένων.

  • Ο άνθρωπος που δήλωσε ότι κουράστηκε να στηρίζει τις τράπεζες με ένα πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα λαϊκισμό, περιφέρεται δεξιά και αριστερά παριστάνοντας τον φιλάνθρωπο και φιλεύσπλαχνο, μεταμορφώνεται πότε σε αγρότη, πότε σε οικοδόμο, πότε σε κτηνοτρόφο, μαζεύει κολοκάσι, ελιές, ανεβαίνει σε τρακτέρ, μέχρι και με τα… «παπουτσόσυκα» ασχολήθηκε!

 Και με τα παπουτσόσυκα όμως, μη νομίσετε ότι ενδιαφέρθηκε για τους ανθρώπους του μεροκαμάτου. Επισκέφθηκε τον φίλο του μεγαλοεπιχειρηματία και τα είπαν ιδιαιτέρως, αλλά για σκοπούς επικοινωνιακούς εμφανίστηκε και ως παπουτοσυκοσυλλέκτης…

Από την άλλη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προβάλλει ένα πιο σοβαρό και αθόρυβο προφίλ, κτίζοντας την υποψηφιότητα του με πιο νηφάλιο τρόπο. Παρόλο που ξέρει ότι τον βαραίνουν οι ευθύνες για όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, οι δηλώσεις του για το ότι οι Τούρκοι μπλόφαραν για την Αμμόχωστο, την οποία τελικά άνοιξαν, η απόδειξη ότι τελικά η ΑΟΖ μας δεν ήταν διασφαλισμένη όπως πολλές φορές δήλωνε κι άλλα που έχουν να κάνουν κυρίως με το Κυπριακό και τις εξωτερικές υποθέσεις.

Έτσι το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε και ο ίδιος την προεκλογική του εκστρατεία στήνοντας το δικό του επιτελείο και ξεκινώντας, όπως και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τις επαφές και τις επισκέψεις σε ολόκληρη την Κύπρο.

 Ο φόβος φέρνει κόλαση

Η αντιπαλότητα Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη δεν παραμένει κρυφή παρότι γίνονται προσπάθειες να μην βγαίνει προς τα έξω αυτή η αντιπαλότητα. Και το Προεδρικό έχει ιδιαίτερη έγνοια να μην εκτροχιαστούν τα πράγματα γι’ αυτό και ανέθεσε στον Χάρη Γεωργιάδη το ρόλο του… αστυνομικού.

Και δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρέμβαση Γεωργιάδη την περασμένη βδομάδα όπου κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών να παραμείνει εντός των κομματικών διαδικασιών.

  • Στην Πινδάρου αλλά και στο Προεδρικό φοβούνται να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που στοίχησε στον ΔΗΣΥ την προεδρία του 2003 όταν ο Αλέκος Μαρκίδης κατέβηκε αυτόβουλα και εκτός κομματικών διαδικασιών ως ανθυποψήφιος του Γλαύκου Κληρίδη με αποτέλεσμα να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Την περασμένη Δευτέρα ο Χάρης Γεωργιάδης ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία είπε ότι σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση πριν μερικούς μήνες στην οποία μάλιστα ήταν παρών και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έλαβε την απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν τίθεται θέμα παράκαμψης των εσωκομματικών διαδικασιών που προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος ή ενδεχόμενο ανεξάρτητης υποψηφιότητας εκ μέρους του.

Σε έντονο ύφος ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε επίσης ότι, τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας, είναι αποφασισμένοι να διαφυλάξουν την ενότητα του κόμματος και να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση διασπαστικές κινήσεις. Είπε ακόμη ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα επιλέξει υποψήφιο μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται στο καταστατικό και συγκεκριμένα μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος.

 Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χάρης Γεωργιάδης είναι ο βραχίονας του Νίκου Αναστασιάδη μέσα στον ΔΗΣΥ και προσπαθεί με τις παρεμβάσεις του να κρατήσει την ενότητα του κόμματος αλλά και να συγκρατήσει, όσο είναι δυνατόν τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες των ανώτερων στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης.

 

Αβέρωφ – Χριστοδουλίδης σημειώσατε 1

Στη μάχη της επικράτησης δεν απουσιάζουν και οι αθέμιτες παρεμβάσεις ή ακόμα και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση.

Πηγές από τη βάση του ΔΗΣΥ αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική κυρίως όσον αφορά τις μεθοδεύσεις από πλευράς επιτελείου Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιεί την επιρροή του και την παντοδυναμία του εντός ΔΗΣΥ και όχι μόνο για να εκτοπίζει τον πιθανό ανθυποψήφιο του.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σκεπτικισμό σε πολλά μέλη και ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ στους οποίους δεν αρέσουν τέτοιες συμπεριφορές.

 Η πρώτη μάχη μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων δόθηκε στην κοινότητα Μάμαρι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτη της περασμένης Δευτέρα και το οποίο δεν διαψεύσθηκε.

  • Η Συναγερμοκρατούμενη κοινότητα του Μάμμαρι αποφάσισε, όπως κάνει κάθε χρόνο, να τιμήσει στις 24 Νοεμβρίου 2021 την επέτειο του θανάτου του ήρωα της ΕΟΚΑ Σαββα Ροτσίδη στο ομώνυμο σωματείο της κοινότητας. Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα στέλεχος του σωματείου «προέκυψε μια τεράστια διαμάχη ποιος θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, μεταξύ του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη».

Σύμφωνα με μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, «το επιτελείο Χριστοδουλίδη ζήτησε να εκφωνήσει ομιλία ο υπουργός Εξωτερικών εδώ και αρκετές μέρες, ωστόσο, παρόμοιο αίτημα προέκυψε αργότερα και από πλευράς επίσημου ΔΗΣΥ για τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τα τηλέφωνα της κοινότητας κυριολεκτικά πήραν φωτιά για να συνεννοηθούν με το ΥΠΕΞ και το κόμμα. Τελικά στο μνημόσυνο θα μιλήσει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά οι άνθρωποι στο Μάμμαρι έμειναν με κάποιες απορίες να αιωρούνται…

 

 Παρακηνιακές διαβουλεύσεις

Την ίδια ώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχίζει παρασκηνιακά το στήσιμο συνεργασιών οι οποίες θα τον στηρίξουν αν τελικά θα ανακηρυχθεί και επίσημα υποψήφιος του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές που κάνει με πολιτικούς αρχηγούς (εννοείται πλην του ΑΚΕΛ) σε ορισμένες περιπτώσεις «έπεσαν» στο τραπέζι και ονόματα για πιθανές υπουργοποιήσεις από συγκεκριμένο κεντρώο πολιτικό χώρο. Όμως όλοι γνωρίζουν πως τα πράγματα είναι ακόμα πολύ ρευστά και πως τίποτε δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί στο παρόν στάδιο.

 

 

Διαβάστε Επίσης