Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Μαζί μπορούμε να πάμε ξανά μπροστά

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Μαζί μπορούμε να πάμε ξανά μπροστά

-

Αυτούσια η ομιλία του ηγέτη του ΑΚΕΛ:

«Η σημερινή συγκέντρωση απαιτεί τ’ αυτονόητα.  Απαιτεί από μέρους της κυβέρνησης να κινηθεί επιτέλους για να προστατέψει τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά, τις ΜμΕ από την ακρίβεια που καλπάζει.

Κανένας δεν αντιλέγει ότι η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Η ανικανότητα όμως της κυβέρνησης, αλλά και οι λανθασμένες αποφάσεις της, έκανε την κατάσταση πολύ πιο πιεστική και δύσκολη. Και από πάνω, έρχεται η απροθυμία της να κινηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η τιμή του ηλεκτρισμού αυξάνεται ραγδαία. Αν η κυβέρνηση έφερνε φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, που για χρόνια το υπόσχεται, σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Τα 300 εκ. ευρώ για ρύπους δεν θα επιβάρυναν τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Τους λογαριασμούς όλων εμάς!

Οι κυβερνώντες αποδείχθηκαν ανίκανοι και στο θέμα της διείσδυσης των ΑΠΕ. Κι αυτή την ανικανότητα επίσης την πληρώνουν οι καταναλωτές, η κοινωνία και η οικονομία του τόπου.

Η κυβέρνηση λανθασμένα χειρίστηκε και το θέμα των σιτηρών. Άφησε την Επιτροπή Σιτηρών να χρεοκοπήσει, την δυσφήμισε, την έκλεισε κι άφησε τους παραγωγούς και την αγορά έρμαιο στα χέρια του ολιγοπωλίου που διαμορφώθηκε. Πρόκειται για μια πάγια τακτική της, η οποία οδήγησε σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε κρίσιμους τομείς για την οικονομία και την κοινωνία. Είτε ανικανότητα καταλογίσουμε στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, είτε σκοπιμότητες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η πλειοψηφία της κοινωνίας υποφέρει, η κυπριακή οικονομία καθηλώνεται κάτω από το βάρος της ακρίβειας.

Το ΑΚΕΛ, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, δεν σταματά να πιέζει για να επιλυθούν προβλήματα, για να ληφθούν μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει σειρά μέτρων και εργαλείων προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης για ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είναι να διερωτάται κανείς, η δική μας κυβέρνηση πού είναι, τι κάνει -αν πραγματικά θέλει να κάνει- για να βοηθηθεί ο κόσμος;

Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να αντιληφθεί επιτέλους τα προβλήματα, να βγει έξω από τον μικρόκοσμό της, έξω στην κοινωνία εκεί που οι πολλοί υποφέρουν, που προσπαθούν να επιβιώσουν, και να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων για ανακούφιση των νοικοκυριών και για να βοηθηθεί η οικονομία.

Επειδή όμως η κυβέρνηση του Συναγερμού δεν το κάνει αυτό, το ΑΚΕΛ προχώρησε με συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Καταθέσαμε στη Βουλή πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%. Αυτό θα απαμβλύνει το πρόβλημα και θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και την οικονομία. Η πρότασή μας ήδη αγκαλιάστηκε από σχεδόν όλα τα κόμματα και αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί.

Επιπλέον έχουμε καταθέσει κι άλλες συγκεκριμένες προτάσεις. Ανάμεσά τους τα αιτήματα της σημερινής συγκέντρωσης. Την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών, την αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης, την αξιοποίηση του μηχανισμού της επιβολής πλαφόν σε βασικά είδη για προστασία από την αισχροκέρδεια και την επαναλειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών από το κράτος για να δημιουργηθούν τα αναγκαία στρατηγικά αποθέματα σε σιτηρά.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι προτάσεις μας ως δια μαγείας θα λύσουν τα προβλήματα. Οφείλει όμως η Κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψιν γιατί η κατάσταση με την ακρίβεια δεν πρόκειται να είναι παροδική. Εμείς, ως η δύναμη που ενδιαφέρεται για τον απλό άνθρωπο, τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους νέους όσους έχουν ανάγκη την στήριξη και τη θαλπωρή του κράτους, θα συνεχίσουμε να βάζουμε μπροστά προτάσεις και αιτήματα και να πιέζουμε εντός και εκτός Βουλής για να ληφθούν επιτέλους μέτρα για τους πολλούς, για όσους έχουν ανάγκη. 

Σε συνεργασία με την ΠΕΟ, αλλά και με άλλες οργανώσεις και κινήματα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε:

  • Για την ανακούφιση του καταναλωτή
  • Για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
  • Για την υλοποίηση πολιτικών που να δίνουν ουσιαστικές λύσεις.

Μαζί μπορούμε να πάμε ξανά μπροστά!».

Διαβάστε Επίσης