Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΣΤΕΦΑΝΟΣ: H συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί προέκταση των προβλημάτων λόγω άλυτου Κυπριακού

ΣΤΕΦΑΝΟΣ: H συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί προέκταση των προβλημάτων λόγω άλυτου Κυπριακού

-

«Αυτό θα πρέπει να μας κινητοποιεί, πέραν από τις αντιδράσεις για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για να εργαστούμε έτσι ώστε, στο μέτρο του δυνατού και των δικών μας δυνατοτήτων, να σπρώξουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρά την αδιαλλαξία και την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Στεφάνου στο περιθώριο της εκδήλωσης Nicosia Book Fest, στο Πάρκο Ακρόπολης.

Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως είναι σαφές ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά τον υποθαλάσσιο της χώρο και για αυτό είναι πρόδηλες οι παρανομίες και οι προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι πέραν από τις αντιδράσεις για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε, στο μέτρο του δυνατού και των δικών μας δυνατοτήτων, να σπρώξουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρά την αδιαλλαξία και την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. 

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, σε σχέση με την προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων, και λαμβάνοντας υπόψη τοποθετήσεις που έχει κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αναφορικά με το πως μπορεί να μετατραπεί το φυσικό αέριο σε καταλύτη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα του θεωρεί ότι αυτή η πρόταση είναι επίκαιρη, δεν ξεπερνά καθόλου τις κόκκινες μας γραμμές «αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι και αξιοπιστία θα κτίσουμε με αυτή την πρόταση, και την ίδια ώρα θα ασκηθεί πίεση στην Τουρκία σε σχέση με τη συμπεριφορά της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας να ερευνά και να προσπαθεί να αξιοποιεί τον φυσικό πλούτο που διαθέτει».

Δηλώσεις για το  Nicosia Book Fest

Ο κ. Στεφάνου συνεχάρη στις δηλώσεις του τον «Προμηθέα», τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τους λειτουργούς για την πρωτοπόρα και μοναδική, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία που αναλαμβάνει εδώ και μερικά χρόνια στην Κύπρο διοργανώνοντας αυτό το Φεστιβάλ Βιβλίου.

«Πέραν από τις διάφορες εκδοτικές εκθέσεις για πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία από εκδοτικούς οίκους και όχι μόνο, γίνονται και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ», είπε. 

«Παρακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού χαράκτη Χαμπή με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία και το περιεχόμενο της κυπριακής διαλέκτου.  Πρωτοβουλίες όπως το Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματικά εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας και βοηθούν τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά στον πολιτισμό σε μια περίοδο που όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς η σύγχρονη πραγματικότητα ισοπεδώνει τον πολιτισμό που τόσο έχουμε ανάγκη», σημείωσε.

Διαβάστε Επίσης