Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΣτ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στη διχοτόμηση – Δεν μας βολεύει το αδιέξοδο και...

Στ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στη διχοτόμηση – Δεν μας βολεύει το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό – Αγώνας για λύση – επανένωση

-

Ο κ. Στεφάνου επισκέφθηκε το πρωί μαζί με τον Συμπρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Martin Schirdewan, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στην Δερύνεια.
 
Ο κ. Στέφανου καλωσόρισε τον Συμπρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και είπε πως αφίχθησαν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία αύριο για λύση και επανένωση που πραγματοποιεί το ΑΚΕΛ. Πρόκειται, ανέφερε, για δικοινοτική εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν οργανώσεις και κόμματα από το εξωτερικό.
 
Επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί αυτή την πορεία για να εκφράσει την αγωνία του για τις πολύ αρνητικές εξελίξεις που σημειώνονται στο Κυπριακό εξαιτίας της αναβάθμισης της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας αλλά και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό τον Ερσιν Ταταρ.
 
Πιο πρόσφατο δείγμα αυτής της αδιαλλαξίας ης Τουρκίας, ανέφερε, είναι και το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και είναι γι` αυτό ακριβώς τον λόγο που επιλέξαμε, είπε, την πορεία για λύση και επανένωση να την πραγματοποιήσουμε στην Δερύνεια.
 
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, μαζί με τον πρώην Δήμαρχο, Κίκη Καζαμία, κατατόπισαν εξ αποστάσεως την αντιπροσωπεία της Αριστεράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την κατάσταση στην Αμμόχωστο.
 
Λογαριάζαμε, ανέφερε ο κ. Στέφανου, να μεταβούμε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην περίκλειστη περιοχή για να δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση και τα έντονα αποτυπώματα της κατοχής και της εγκατάλειψης. Δυστυχώς το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε να μεταβούμε, είπε, στα κατεχόμενα χωρίς διατυπώσεις, και εμείς αρνηθήκαμε να το κάνουμε.
 
“Ενώπιον αυτής της κατάστασης το ΑΚΕΛ επιμένει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι οποίοι ακροβατισμοί στην διαχείριση του Κυπριακού, και να μείνουνε συγκεντρωμένοι σε αυτό που για τέσσερα χρόνια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε ως θέση”.

Είπε πως πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017 και να διαπραγματευτούμε επί του δικού του πλαισίου και να διαφυλάξουμε τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί.
 
Ενώπιον της αναβαθμισμένης αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία εκμεταλλεύεται την άγονη παρέλευση του χρόνου για να σπρώξει τα πράγματα προς την οριστική διχοτόμηση έχει σημασία, είπε, εμείς πως διαχειριζόμαστε τα πράγματα και όσο περνά από το δικό μας χέρι να σπρώξουμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Αυτή είναι η θέση μας, αυτή θα συνεχίσει να είναι η προσπάθεια μας, γιατί εμείς δεν μπορούμε να βολευτούμε με τη διχοτόμηση γιατί αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου για την Κύπρο, για τον λαό μας, και για την περιοχή μας, ανέφερε.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πορεία τους πολίτες για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε εναντίον της διχοτόμησης, ότι δεν μας βολεύει το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό, και ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας και δικαίωση μπορεί να προκύψει μέσα από την λύση της απελευθέρωσης και της επανένωσης.
 
Από την μεριά του, ο Συμπρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Martin Schirdewan, δήλωσε πως έχει εντυπωσιαστεί και πως νιώθει δέος με αυτά που είδε από μακρυά σήμερα, ευχαρίστησε τους συντρόφους του από το ΑΚΕΛ που τον έχουν προσκαλέσει να συμμετάσχει στην αυριανή πορεία, και εξέφρασε τη χαρά του που θα απευθυνθεί σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
 
Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι πολιτική λύση. Εξέφρασε το δέος του διότι όπως είπε αυτή η πολύ όμορφη πόλη της Αμμοχώστου βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση σήμερα και έχει σημαδευτεί από τα χρόνια της κατοχής .
 
Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα, είπε, και ως τέτοιο θα το παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “απαιτώντας μαζί με τους συντρόφους του ΑΚΕΛ λύση και επανένωση”.

Διαβάστε Επίσης