Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΤα… «πρωτάκια» οι πρωταγωνιστές στην επίσημη πρώτη των Δημοτικών Σχολείων

Τα… «πρωτάκια» οι πρωταγωνιστές στην επίσημη πρώτη των Δημοτικών Σχολείων

-

 Οι δάσκαλοι/δασκάλες, οι νηπιαγωγοί και οι ειδικοί/ές εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στα σχολεία, για ανάληψη καθηκόντων, τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021.
 
 Στο μεταξύ, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στη Δημοτική Εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε σχολεία ως ακολούθως: Στις 0745 αναμένεται να μεταβεί στο Γ` Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου και στις 0900 το Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως.
 
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter εύχεται καλή χρονιά για την έναρξη σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.
 
«Καλή χρονιά!  Πρώτο φετινό κουδούνι σε δημοτικά και νηπιαγωγεία αύριο(σήμερα Δευτέρα). Οι εκπαιδευτικοί μας έτοιμοι, υποδέχονται τα παιδιά μας. Θα γεμίσουν ζωή τα σχολεία! Χρειάζεται όμως προσοχή: τηρούμε τους απλούς κανόνες προστασίας. Μάσκα προσώπου = μεγαλύτερη προστασία», γράφει στο tweet του ο Υπουργός Παιδείας.
 
Δημοτική Εκπαίδευση
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν συνολικά 330 δημοτικά σχολεία.
 
 Σύμφωνα με τα στοιχεία της στελέχωσης, στα δημόσια δημοτικά σχολεία θα φοιτήσουν φέτος συνολικά 50.005 μαθητές και θα λειτουργήσουν 2.672 τμήματα.
 
 Με βάση τα στοιχεία αυτά, καθώς και άλλες ανάγκες της στελέχωσης, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζεται να ανέλθουν σε 4.532 (4.248 μόνιμοι και 284 έκτακτοι) δασκάλους δημοτικής εκπαίδευσης.
 
 Στο δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου, θα εργαστούν τρεις (3) δάσκαλοι.
 
 ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
 Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, κατά τη νέα σχολική χρονιά, θα λειτουργήσουν 271 δημόσια νηπιαγωγεία και επιπρόσθετα, θα λειτουργήσουν 18 νέα τμήματα.
 
 Σύμφωνα με τα στοιχεία της στελέχωσης, στα δημόσια νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν 12.426 μαθητές. Επιπλέον, θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Νηπιαγωγείο στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, όπου θα φοιτήσουν 7 μαθητές και θα εργαστούν δύο νηπιαγωγοί και μία σχολική βοηθός, όπως την τρέχουσα σχολική χρονιά.
 
 Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό, υπολογίζονται στις 855 νηπιαγωγούς (722 μόνιμοι και  133 έκτακτοι).
 
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
 Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 9 σχολεία ειδικής εκπαίδευσης και 119 ειδικές μονάδες στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
Το διδακτικό προσωπικό ειδικής εκπαίδευσης αναμένεται να ανέλθει στους 1.021 εκπαιδευτικούς.
 
 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο θεσμός του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου (ΠΟΣ).
 
 Ο θεσμός εφαρμόζεται σε πενθήμερη βάση, σε όλα τα ΠΟΣ.
 
Προβλέπεται ότι, ο θεσμός θα εφαρμοστεί σε 64 νηπιαγωγεία,  7 ειδικά σχολεία και 131 δημοτικά σχολεία.
 
 Δικαίωμα φοίτησης θα έχουν όλα τα παιδιά που έχουν υποβάλει αίτηση κατά την περίοδο εγγραφών Ιανουαρίου 2021 και θα την έχουν επιβεβαιώσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.
 
 Δικαίωμα φοίτησης έχουν επίσης και όλα τα παιδιά τα οποία έχουν μετεγγραφεί σε σχολεία ΠΟΣ μετά τον Ιανουάριο 2021.
 
Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο θεσμός του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου σε 14 δημοτικά σχολεία, με βάση σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
 Τα σχολεία, στα οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο θεσμός, είναι:
 
 Επαρχία Λευκωσίας (4 σχολεία):  Δημοτικό Σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης», Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου, Δημοτικό Σχολείο Καπέδων, Δημοτικό Σχολείο Παλαιχωρίου.
 
Επαρχία Λάρνακας/Αμμοχώστου (3 σχολεία):  Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Γ΄, Δημοτικό Σχολείο Ζυγίου, Δημοτικό Σχολείο Χοιροκοιτίας.
 
 Επαρχία Λεμεσού (6 σχολεία): Δημοτικό Σχολείο Απεσιάς, Δημοτικό Σχολείο Ερήμης, Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική», Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας, Δημοτικό Σχολείο Πελενδρίου, Δημοτικό Σχολείο Τριμήκληνης.
 
 Επαρχία Πάφου (1 σχολείο): Δημοτικό Σχολείο Γιόλου.

Διαβάστε Επίσης