Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΑπειλούν με απολύσεις και μειώσεις μισθών, μεγαλοεργοδότες με τις πλάτες ΚΕΒΕ –...

Απειλούν με απολύσεις και μειώσεις μισθών, μεγαλοεργοδότες με τις πλάτες ΚΕΒΕ – ΟΕΒ και την ανοχή της κυβέρνησης της Δεξιάς

-

Γι’ αυτό και τους τελευταίους 18 μήνες  προέβηκαν τόσο σε εγχώριο όσο και εξωτερικό δανεισμό ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, άρχισαν να εισπράττουν φόρους από τους πλείστους εργαζόμενους και εργοδότες που άρχισαν  να εργάζονται πάλι, άρχισαν να εισπράττουν έστω υπό όρους και προϋποθέσεις εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, οι κλάψες τους συνεχίζονται παρά και το γεγονός ότι δεν πλήρωσαν ούτε σεντ από το δημόσιο χρέος. 

  • Την ίδια ώρα έρχεται σύσσωμη η κυβέρνηση Αναστασιάδη να τάζει, να υπόσχεται, να δεσμεύεται, να παραπλανεί ότι θα ρίξει στην αγορά 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το «νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας». 

Και είναι να διερωτάται κάποιος: Από που θα βρουν αυτά τα δισεκατομμύρια την στιγμή που από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που δημιουργήθηκε για να βοηθηθούν  οι χώρες μέλη της που πλήγηκαν από την πανδημία, η Κύπρος μπορεί να εκταμιεύσει ποσά μέχρι €2,7 δισεκατομμύρια, το €1,2 δισεκατομμύριο υπό μορφή βοήθειας και το υπόλοιπο €1,5 δισεκατομμύριο υπό μορφή δανεισμού μέχρι το 2026 και μάλιστα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα η Κύπρος θα λάβει €764 εκατομμύρια τα έτη 2021-2022 και τα υπόλοιπα €204 εκατομμύρια το 2023 αν και εφ’ όσον πληρεί τους όρους και προϋποθέσεις των ευρωπαϊκών αρχών. 

 

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! 

Oι όροι για παραχώρηση της βοήθειας και όχι του δανεισμού είναι  όπως η κυβέρνηση προβεί  σε ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας του γενικού σχεδίου υγείας και να προσφέρει ποιοτικές και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες, να προβεί σε βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον χώρο υγείας, να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους,  να  προβεί στην χρηματοδότηση μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, στην  η αγροτική ανάπτυξη, στην έρευνα, τον  σεβασμό του κράτους δικαίου, την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και του δημόσιου τομέα, την μείωση των εκπομπών ρύπων, την  χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, την διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνουν και τα δικαστικά και υγειονομικά συστήματα, την  θέσπιση φόρων σε μεγάλες επιχειρήσεις, ψηφιακός μετασχηματισμός, βελτίωση στον τομέα της δικαιοσύνης, στην πράσινη οικονομία, στα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά, στην εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης Greco  για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Και για να μην ξεχνιόμαστε αυτό το πρόγραμμα οι ευρωπαϊκές αρχές το ανακοίνωσαν τέλη του 2020 και όχι μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2021  όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες και μάλιστα να το παρουσιάζουν σαν δικό τους επίτευγμα. 

 

  • Οι κυβερνώντες νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς; Υπάρχει έστω και ένας λογικά σκεπτόμενος πολίτης που πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση του κεφαλαίου, της αρπαχτής και της διαπλοκής, είναι σε θέση να προχωρήσει σε σωστές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του πολίτη και για καλυτέρευση της καθημερινής μας ζωής; 

 

Oι προσδοκίες και τα όνειρα θερινής νυκτός των μαθητευόμενων μάγων ότι τους θερινούς μήνες θα υποχωρούσε η υγειονομική κρίση, ότι τα ξενοδοχεία θα είχαν σε κάποιο βαθμό ικανοποιητική πληρότητα καταδεικνύει την ανεπάρκεια τους για τα λανθασμένα μέτρα που πάρθηκαν.

Τεράστια είναι η ανησυχία και πλέον δεν πρέπει να θεωρείται ανησυχία αλλά βεβαιότητα για τις διαστάσεις που θα λάβει η ανεργία μετά τις  καλοκαιρινές διακοπές .

  • ΄Ηδη μεγαλοκαρχαρίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έδωσαν προειδοποιήσεις στους υπαλλήλους τους είτε για μειώσεις προσωπικού, είτε για μειώσεις μισθών, είτε ακόμη και για μερική απασχόληση!

Δυστυχώς οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν πλάτες. Ενεργούν με την κάλυψη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ αλλά και την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης της Δεξιάς.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  προειδοποιούν   ότι η ύφεση για τα έτη 2020-2021 θα είναι πολύ βαθύτερη από ότι αρχικά εκτιμήθηκε, η πραγματική ανεργία πήρε την ανιούσα ενώ στη  Νήσο των αΓρίων η κυβέρνηση ζει στον κατά φαντασία όμορφα αγγελικά συναγερμικό της κόσμο και τις κατά παραγγελία πληρωμένες ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης. Ξέρουμε πλέον πώς δουλεύουν οι περιβόητοι αυτοί οίκοι. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων τους βγαίνουν με βάση τα στοιχεία που τους στέλνει (πραγματικά ή αλλοιωμένα), το Υπουργείο Οικονομικών και αν πέσουν έξω στις εκτιμήσεις τους, που έγινε άπειρες φορές, δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη.

 

Παράλληλα ο κος Νίκος Χρύσανθου Αναστασιάδης και η κυβέρνηση προστάτιδα των τραπεζών έκανε παραπομπή στο Ανώτατο το νόμο που ψήφισε η Βουλή για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου.  ΄Οχι δηλαδή πως οι τράπεζες σταμάτησαν ποτέ τις εκποιήσεις γιατί ακόμα και με τον «κομψό» τρόπο που οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες να τους  παραδώσουν την υποθηκευμένη περιουσία, είτε δίνοντας τους επιπλέον άλλα ελεύθερα ακίνητα που κατέχουν έναντι εξόφλησης δανείων και αυτό εκποίηση λογίζεται, είτε ξεπουλώντας τα στα επενδυτικά ταμεία κοράκια σε εξευτελιστικές τιμές του 15% – 20% της αξίας τους και θα εισπράξουν μέχρι το … 2025.  

  • Από την άλλη και εν μέσω πανδημίας  τα επενδυτικά ταμεία – κοράκια διαφημίζουν το ξεπούλημα ακινήτων αξίας εκατομμυρίων ευρώ… 

 

Τα μαύρα μας τα χάλια!

Η Κύπρος είναι μια ανοικτή οικονομία που παράλληλα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές  και η  μείωση τους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία.  Για  τους πρώτους επτά μήνες του 2021 οι εξαγωγές  είναι  μειωμένες κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με το εμπορικό έλλειμμα να φτάνει το €1,8 δισεκατομμύρια,   αν δε λάβουμε υπόψη ότι καθ όλο το 2019, σε ευνοϊκές συνθήκες,  οι εξαγωγές έφτασαν τα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 28% σε σύγκριση με το 2018 τότε ζητείται ελπίς. 

Κτυπούν καμπάνες από το 2019 για την κυπριακή οικονομία όταν άρχισαν να παρουσιάζονται σημάδια κόπωσης αλλά οι κυβερνώντες κώφευαν, το μόνο που τους νοιάζει είναι τα βολέματα και ο εύκολος πλουτισμός του περίγυρου τους:  

  • Η κότα με τα χρυσά αυγά, ο τουρισμός, δεν υπολογίζεται να πάρει τα πάνω του μέχρι το 2023,
  • οι επιπτώσεις από το brexit άρχισαν να φαίνονται, 
  • η πώληση διαβατηρίων κομμένη,
  • η διαφθορά πετά 
  • η οικονομία και η υγεία βρίσκονται στον αναπνευστήρα,
  • τα μικρά καταστήματα βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, 
  • το 22,3% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας,
  • ο πληθωρισμός και συνάμα η ακρίβεια καλπάζουν,
  • οι τομείς της βιομηχανίας και μεταποίησης είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, 
  • οι τομείς της γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι υπό διάλυση…

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι κυβερνώντες της Δεξιάς, περί άλλων τυρβάζουν, έχοντας παρά τω πλευρώ τους και την παραπληροφόρηση από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Με το δημόσιο χρέος της Κύπρου να φτάνει προς το παρών  τα 26  δισεκατομμύρια ευρώ, με ετήσιους τόκους που ανέρχονται στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, με την κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη να βασίζει την πολιτική της στον αχαλίνωτο δανεισμό με την φρούδες ελπίδες για… ισχυρή «ανάπτυξη» μόνο  στον τουριστικό τομέα, με την πώληση διαβατηρίων και στον κατασκευαστικό τομέα φορτώνοντας τις μελλοντικές γενιές με δισεκατομμύρια δανεισμού για διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών χωρίς να αποπληρώνουν ούτε σεντ παρά μόνο να προβαίνουν σε αναχρηματοδότηση χρέους νομιζόμενοι ότι θα την βγάλουν καθαρή.  

Είπατε τίποτε; 

Η Τρόϊκα επιστρέφει! Όχι δηλαδή ότι μας εγκατέλειψε ποτέ… Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς ως λαός. Παραμένοντας οι περισσότεροι στον καναπέ ελπίζοντας σε τι;  Για να δώσουμε ζωή στην ελπίδα  είναι καιρός να σηκωθούμε από τους καναπέδες και να παραταχθούμε στο δρόμο της πάλης και της διεκδίκησης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή!

 

 

 

Διαβάστε Επίσης