Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΟ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ! Η Αμμόχωστος δεν …«χάθηκε», αλλά προδόθηκε και παραδόθηκε...

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ! Η Αμμόχωστος δεν …«χάθηκε», αλλά προδόθηκε και παραδόθηκε από τους πραξικοπηματίες στον τουρκικό στρατό

-

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την επέτειο της δεύτερης φάσης
της τουρκικής εισβολής

Εκδήλωση ΑΚΕΛ στις 14 Αυγούστου, στη Δερύνεια

Σήμερα, ο λαός μας θυμάται ξανά τη 14η Αυγούστου του 1974 που σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής με την οποία η Τουρκία ολοκλήρωσε τη ντε φάκτο διχοτόμησή της πατρίδας μας, καταλαμβάνοντας το 37% του εδάφους. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την προδοσία του πραξικοπήματος της 15ης του Ιούλη, την αποδιοργάνωση του στρατού και την ανοικτή κάλυψη που της παρείχαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί και ο διαβόητος Κίσινγκερ, οδήγησε τη Διάσκεψη της Γενεύης σε κατάρρευση και εξαπέλυσε νέα επίθεση, σπέρνοντας την προσφυγιά, τον θάνατο και τον όλεθρο. 

Το ΑΚΕΛ τιμά τη θυσία των εκατοντάδων παιδιών της Κύπρου που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας μας. Τιμά και συμπαραστέκεται στους εγκλωβισμένους, στους τραυματίες και τους ανάπηρους, στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, στον προσφυγικό κόσμο.

Σήμερα, ο λαός μας θυμάται ότι εκείνες τις μέρες οι υπαίτιοι της τραγωδίας -χουντικοί και εοκαβητατζήδες- αντί να αντισταθούν στον Αττίλα που οι ίδιοι έφεραν, κρύφτηκαν στα μετόπισθεν και επιδόθηκαν σε σφαγές Τουρκοκυπρίων γυναικόπαιδων και αμάχων. Ειδικότερα ο κόσμος της Αμμοχώστου, δεν ξεχνά αυτές τις μέρες ότι η Αμμόχωστος δεν …«χάθηκε», αλλά προδόθηκε και παραδόθηκε από τους πραξικοπηματίες στον τουρκικό στρατό που προέλαυνε, παρόλο που δεν ήταν στα σχέδια του. Θυμάται ακόμα το άλλο έγκλημα των πραξικοπηματιών, οι οποίοι, αφότου η πόλη καταλήφθηκε από τους εισβολείς, εκείνοι μετέδιδαν ανυπόστατες ειδήσεις καλώντας τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη. Εκατοντάδες έπεσαν, με αυτό τον τρόπο, στα χέρια του Αττίλα και πολλοί από αυτούς δολοφονήθηκαν στο περιβόλι της Πέρτζαινας.

Η φετινή μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974 βρίσκει την πατρίδα μας ενώπιον δραματικών εξελίξεων. Ο οριστικός διαμελισμός της Κύπρου και ο εποικισμός του Βαρωσιού είναι πιο ορατός από ποτέ στην Ιστορία. Το ΑΚΕΛ απευθύνει σε όλο τον κυπριακό λαό μήνυμα ενότητας και πάλης για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας μας, για να ακυρωθούν τα διχοτομικά σχέδια του διδύμου Ερντογάν-Τατάρ. Μήνυμα ελπίδας και αγώνα ενάντια στην απογοήτευση και στον συμβιβασμό με το στάτους-κβο. Μήνυμα υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. 

Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί συμβολική εκδήλωση καταδίκης της επετείου, το Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και ακολούθως, θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοούμενων.

Διαβάστε Επίσης