Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟι παραινέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι και η αντίδραση της...

Οι παραινέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι και η αντίδραση της Άγκυρας

-

 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNF1CYP.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.
 
Τέλος, το Σ.Α. δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.

 

Στο Βαρώσι ενεργήσαμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ισχυρίστηκε ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ  είπε ότι η  απόφαση να ανοίξουν το Βαρώσι, “που αποτελεί μέρος της τδβκ είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στους πρώην κατοίκους και τους δικαιούχους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους”.

Αυτό θα υλοποιηθεί, πρόσθεσε, μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο αυτό, καταργήθηκε το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,5% των κλειστών Βαρωσίων, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.

Είπε ότι η ε/κ πλευρά, υποστηριζόμενη από την ΕΕ και άλλες χώρες προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει αυτή την πρωτοβουλία, και ισχυρίστηκε ότι οι Τ/κ ενήργησαν σύμφωνα  με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΕΕ για το Βαρώσι, ο Τατάρ είπε ότι η ΕΕ,  “η οποία δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της προς τους Τ/κ και ποδοπατούσε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, αντιτίθεται τώρα στο άνοιγμα των Βαρωσίων, μιλώντας για το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα κρατώντας μια φιλο-ελληνοκυπριακή στάση. Αυτό αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την υποκρισία και την έλλειψη αρχών από την ΕΕ”.

«Δεν θα μάθουμε διεθνές δίκαιο και  ανθρώπινα δικαιώματα από εκείνους που περιμένουν ενόσω ο τ/κ λαός σφαγιάζεται, θάβεται σε τάφους σφαγής, αφήνεται χωρίς φαγητό και νερό, και όλα τα δικαιώματά τους καταπατούνται. Ανεξάρτητα από το τι κάνει ή λέει ο καθένας, η πρόταση μας για λύση που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών που υποστηρίζεται από τη μητέρα πατρίδα την Τουρκία, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα ανοίγματα στο Βαρώσι θα συνεχιστούν. Δεν θα υπάρξει ποτέ πισωγύρισμα”  είπε ο Τατάρ.

 

Απορρίπτει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια η Άγκυρα

 

Η Άγκυρα απορρίπτει, με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, καθώς και τις δηλώσεις από διάφορες χώρες, που όπως λέει, βασίζονται σε «αβάσιμους ισχυρισμούς» και δεν συνάδουν με τις «πραγματικότητες στο νησί». Λέει επίσης ότι στηρίζει την επίσημη αντίδραση από την πλευρά του ψευδοκράτους.
 
Αυτές οι δηλώσεις, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, βασίζονται στη «μαύρη προπαγάνδα» Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων και σε «αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της τδβκ, ότι η τδβκ θα κατασχέσει τις περιουσίες στα Βαρώσια και θα φέρει εποίκους εκεί ενάντια στα περιουσιακά δικαιώματα».
 
Τα Βαρώσια, προσθέτει «είναι μέρος της επικράτειας της τδβκ» όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος. Επιπλέον, λέει, η περιοχή δεν ήταν ανοιχτή για εποικισμό και «χαρακτηρίστηκε ως στρατιωτική ζώνη ως χειρονομία καλής θέλησης από τις αρχές της τδβκ».
 
Λέει επίσης ότι τον περασμένο Οκτώβριο η ψευδοκυβέρνηση επέτρεψε τη δημόσια πρόσβαση σε δύο κύριες αρτηρίες και την παραλία, που παρέμεναν κλειστά για 47 χρόνια, ενώ τελευταία η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους αποχαρακτήρισε το στρατιωτικό καθεστώς σε μια πιλοτική περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% των Βαρωσίων.
 
«Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές της τδβκ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα Βαρώσια, σέβονται τα περιουσιακά δικαιώματα και συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παραβιάζονται. Επιπλέον, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι υπεράνω των περιουσιακών και κυριαρχικών δικαιωμάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
 
Παραθέτει δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι τα βήματα αυτά δεν θα προκαλέσουν νέες αδικίες, αλλά θα εξαλείψουν τις υπάρχουσες προς όφελος όλων.
 
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η ανακοίνωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιμένει, δυστυχώς, να μην λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες επί του εδάφους σε σχέση με το Κυπριακό.

Παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, συμπληρώνει, «δεκαετίες προσπαθειών δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης» όπως αναφέρεται στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ελλείψει συμφωνίας στη βάση αυτού του μοντέλου μεταξύ των μερών, η επιμονή τώρα σε ομοσπονδιακή λύση βλάπτει την αξιοπιστία του Συμβουλίου» λέει η Άγκυρα.
 
Αναφέρει ακόμη πως μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο με τη διασφάλιση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού».

Η Άγκυρα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αποφύγει την παραπλανητική προπαγάνδα του ελληνικού-ελληνοκυπριακού δίδυμου» στηρίζοντας τα «νόμιμα μέτρα που έλαβε η τδβκ» σχετικά με τα Βαρώσια, καθώς και την «εποικοδομητική και ρεαλιστική πρόταση» που υπέβαλε η τ/κ πλευρά στη Γενεύη.
 
Λέει ακόμη πως δεν έχει νόημα η ΕΕ να μιλά για νομιμότητα, καθώς «δέχθηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, παραδεχόμενη ότι αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση». Αυτό, συνεχίζει, ισχύει εξίσου και για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που «υποστήριζαν την ανομία εκείνη την εποχή». Το γεγονός ότι αυτή η «ομάδα» προσπαθεί τώρα να μας διδάξει τη νομιμότητα είναι μια πράξη υποκρισίας, λέει.
 
Καλεί τέλος αυτή την «ομάδα» και τη διεθνή κοινότητα να αντικρίσουν τις πραγματικότητες στο νησί, να τερματίσουν την αδικία που, όπως λέει, προκάλεσαν στον τ/κ «λαό» και να σεβαστούν τη βούληση των Τουρκοκυπρίων καθώς και την «κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο καθεστώς τους» που πέτυχαν το 1960.

Διαβάστε Επίσης