Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΝέο άνοιγμα στα Βαρώσια ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογαν

Νέο άνοιγμα στα Βαρώσια ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογαν

-

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα ξεκινήσει μια νέα ζωή στα Βαρώσια, προσθέτοντας ότι η Τουρκία σέβεται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Είπε ακόμα ότι χρόνια τώρα μια περιοχή που είναι εγκαταλειμμένη θα ανοίξει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Επίσης ο επανέλαβε ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει στη βάση δυο κυρίαρχων κρατών. Ακόμα τα «έβαλε» με την ΕΕ γιατί όπως είπε δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι των Τουρκοκυπρίων μετά το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι σε αυτό σημαντικό ρόλο θα έχει η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων. 

Αποστρατικοποίηση μέρους του Βαρωσίου ανήγγειλε ο Τατάρ
Στο δεύτερο στάδιο της πρωτοβουλίας ανοίγματος του Βαρωσίου προχωράει το ψευδοκράτος με την άρση του καθεστώτος στρατιωτικοποιημένης περιοχής για ένα κομμάτι που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιφραγμένης πόλης, με απόφαση που θα πάρει το «υπουργικό συμβούλιο», σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ.
 
Ο Τ/κ ηγέτης στην ομιλία του πριν από την παρέλαση για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, είπε ότι είναι αποφασισμένοι ν’ ανοίξουν το Βαρώσι, που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια. «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία» είπε.
 
Στόχος τους, συνέχισε, είναι να εξαλείψουν την ομηρία, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ «με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας  για το Βαρώσι».
 
Με αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.
 
Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της στο θέμα της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.
 
Στην δική του ομιλία ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη τον Τ/κ ηγέτη και την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους για την αποφασιστικότητα στην πολιτική τους για το Βαρώσι ενώ έκανε λόγο για βήματα «που χαλάσανε τους όρους του παιχνιδιού».
 
«Οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Βαρώσι προς όφελος όλων, με την εργασία που γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, Τώρα, μια διαδικασία θα ξεκινήσει προς το συμφέρον όλων με σεβασμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων» είπε. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατάρ, ανέφερε, στο Βαρώσι θ’ αρχίσει και πάλι η ζωή και η ομηρία που υπάρχει θα αρθεί.
 
«Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.
 
Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, ούτε να το κάνουν κι αυτοί για το ψευδοκράτος, συνέχισε.

 

 

 

Ερντογάν: Πλέον λέμε Τούρκοι της Κύπρου και όχι «βορράς-νότος»

Δεν θα έχουμε το ντέρτι «νότου – βορρά», ο τ/κ «λαός» θα συνεχίσει στο δρόμο του πολύ πιο δυνατός, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι «πλέον δεν θέλουμε να λέμε βορράς – νότος, λέμε Τούρκοι της Κύπρου. Έτσι, βλέπουμε την κατάσταση, έτσι θα συνεχίσουμε από δω και πέρα».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από το τζαμί Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά, όπου προσευχήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε και για το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό”, είπε λέγοντας ότι συνεχώς συζητεί με τον αδελφό Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. «Ινσιαλλαχ τα αμοιβαία πήγαινε – έλα θα συνεχισθούν και θα αυξηθούν», δήλωσε εννοώντας την παρουσία κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν στο ψευδοκράτος.

 Για το ίδιο θέμα ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια αδερφή χώρα, στο ψευδοκράτος βρίσκεται αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν, «και σε αυτών την καρδιά υπάρχει η ανάπτυξη των σχέσεων με την τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Το να βρίσκεται η αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα μια τέτοια μέρα, είναι ένα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι σχέσεις θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου».

Χιλιάδες Αζέροι, είπε, βρίσκονται στο ψευδοκράτος, σπουδάζουν, ζουν και έχουν ισχυρούς δεσμούς με το νησί. Στην καρδιά τους, πρόσθεσε, υπάρχει το «ένα έθνος τρία κράτη».

Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα αυτές τις σημαντικές́ς ημέρες δίδει μηνύματα στον κόσμο, πρόσθεσε.

Τον Πρόεδρο της Τουρκίας εκτός από τον Ερσίν Τατάρ συνόδευαν ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, ο Πρόεδρος του κόματος Εθνικιστικής Δράσης και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι που ήρθαν μαζί του για την παράνομη διήμερη επίσκεψη με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ο κ. Ερντογάν ευχήθηκε στον τ/κ «λαό», τον τουρκικό λαό και όλους του Μουσουλμάνους  «καλό μπαϊράμι» μιας και σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Βγαίνοντας από το τζαμί αντάλλαξε ευχές με τους παρευρισκόμενους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι σήμερα θα κάνουν μια σειρά από εγκαίνια για έργα που ολοκληρώθηκαν και βελτιώνουν τις υποδομές στα κατεχόμενα.

Αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα του Αφγανιστάν λέγοντας ότι εάν οι προϋποθέσεις που θέτει η Τουρκία γίνουν αποδεκτές, θα συνεχίσουν να λειτουργούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.

«Ποτέ δεν υπήρξε μια περίοδος χωρίς προβλήματα στην ζωή της ανθρωπότητας. Και δεν θα υπάρξει. Πρέπει να το ξέρουμε αυτό». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιουργούν πρόβλημα στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε λέγοντας ότι ο αφγανικός λαός με την αντίστασή του έδωσε αγώνα ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις και νίκησε. «Κι εμείς πήραμε θέση ενάντια σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δίπλα στα αδέρφια μας τους Αφγανούς».

Εδώ και 20 χρόνια, είπε, η Τουρκία λειτουργεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ και βλέπει θετικά το να συνεχίσει να το κάνει αλλά έθεσε 3 προϋποθέσεις στις ΗΠΑ. Πρώτον, η Αμερική θα είναι στο πλευρό τους διπλωματικά, δεύτερον – συνέχισε – θα τους παρέχουν εφόδια και στρατιωτικό υλικό και τρίτον θα τους στηρίξουν όταν θα υπάρξουν διοικητικά προβλήματα. «Εάν επιτευχθούν αυτά σκεφτόμαστε να αναλάβουμε την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ».

Ανέφερε επίσης ότι θα συνομιλήσουν και με τους Ταλιμπάν για κάποια θέματα “όπως έκαναν και οι Αμερικανοί”.

 

Διαβάστε Επίσης