Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΣΤΕΦΑΝΟΣ: Πώς να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις - Το ΑΚΕΛ δείχνει το...

ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Πώς να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις – Το ΑΚΕΛ δείχνει το δρόμο για αποτροπή της διχοτόμησης

-

«Σήμερα οι ιδέες που καλλιέργησαν το μίσος, που μπόλιασαν τον λαό μας με το δηλητήριο του εθνικισμού και του σοβινισμού, κερδίζουν έδαφος. Σήμερα, βρισκόμαστε απειλητικά κοντά στον κίνδυνο για την οριστική απώλεια της πατρίδας μας, κοντά στην υλοποίηση του στόχου που έβαλε το ΝΑΤΟ και η Τουρκία το 1974 για διχοτόμηση της Κύπρου».
 
Σήμερα, συνέχισε, καλούμαστε να απαντήσουμε επί της ουσίας στο ερώτημα «πώς θα δικαιώσουμε όλους αυτούς που χάθηκαν; Πώς θα κλείσουμε τις πληγές;».
 
«Μόνο αν μιλούμε τη γλώσσα της ιστορικής αλήθειας. Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Και για τη Χούντα και για την ΕΟΚΑ Β’, τον Γρίβα και τα πρωτοπαλίκαρά του» είπε.
 
Θα κλείσουμε τις πληγές, συνέχισε, αν καταργηθούν τα συρματοπλέγματα που πληγώνουν καθημερινά τη γη μας, αν ρίξουμε τα οδοφράγματα για να επανενωθεί η πατρίδα και ο λαός μας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
 
«Μόνο τότε θα ξεπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στα παλικάρια που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου μας. Αυτό για εμάς είναι ένα χρέος που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην προσπάθεια για εκπλήρωσή του».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η τουρκική στάση είναι διαχρονικά απαράδεκτη και προκλητική. Τα πράγματα σήμερα είναι ακόμα πιο δύσκολα για την επίτευξη λύσης, πρόσθεσε λέγοντας ότι η Τουρκία είναι όσο ποτέ άλλοτε προκλητική και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ένας άνθρωπος εκφραστής των επιδιώξεων του Ερντογάν για λύση δύο κρατών, ο Ερσίν Τατάρ. «Αυτά τα δεδομένα δεν τα υποτιμούμε ούτε και τα παραγράφουμε» είπε.
 
Ανεξαρτήτως των δυσκολιών όμως, διερωτήθηκε, θα τα παρατήσουμε ή θα πρέπει να σκεφτούμε πώς η δική μας πλευρά θα δράσει σ’ αυτές τις συνθήκες και «πώς η δική μας πλευρά, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να χειριστεί το Κυπριακό και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο».
 
«Η απάντηση είναι σαφής. Να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με τέτοιο τρόπο που να τίθεται ενώπιον της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας η ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο της επίλυση του Κυπριακού» είπε ο κ. Στεφάνου.
 
Το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο ΓΓ του, και όλοι όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη και την επανένωση στην Κύπρο γνωρίζουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Λύση η οποία βασίζεται  στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο, πρόσθεσε. Λύση που επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία, όπως είπε.
 
«Λύση που απαλλάσσει τον τόπο μας από τα συρματοπλέγματα, τα οδοφράγματα και τους ξένους στρατούς. Λύση που ανοίγει το δρόμο της συμβίωσης του λαού μας σε ενωμένο Κράτος- συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα και με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
 
Απαιτείται τώρα να ενεργήσουμε έτσι που να βγούμε από τη γωνιά, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου. «Να απευθυνθούμε με δραστικές κινήσεις στον διεθνή παράγοντα και στα Ηνωμένα Έθνη. Να εντείνουμε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να πείσουμε ότι έχουμε προτάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν δυναμική για λύση του Κυπριακού. Αυτές τις προτάσεις καταθέσαμε στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι οι κυβερνώντες να περάσουν από τα λόγια στα έργα».
 
Μόνο έτσι, είπε, δεν θα πάει χαμένη η θυσία του Γιαννάκη Χατζηκυπρή και όλων των ηρώων που έπεσαν για την Κύπρο. «Μόνο έτσι θα τιμήσουμε τη μνήμη τους. Για τη δικαίωση  τους και για την Κύπρο μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι την απελευθέρωση και την επανένωση».
 
Ο Γιαννάκης Χατζηκυπρή είχε καταταγεί ως εθελοντής στο 306 τάγμα πεζικού στην Κυθρέα και πολέμησε στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας μέχρι τις 22 Ιουλίου οπότε και αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση.

Διαβάστε Επίσης