Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΗ Δικοινοτική αντίβαρο στα 2 κράτη και τη διχοτόμηση - Δικοινοτική κοινή...

Η Δικοινοτική αντίβαρο στα 2 κράτη και τη διχοτόμηση – Δικοινοτική κοινή δήλωση 114 οργανώσεων

-

Στη δήλωση, οι συνυπογράφοντες, υπογραμμίζουν “την απαίτηση για επανένωση της Κύπρου σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια με αμοιβαίο σεβασμό και πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ” και που είναι άλλωστε “το αποτέλεσμα μακρόχρονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”. 

Προσθέτουν ότι “η επίτευξη της κοινής αυτής  συναντίληψης  δεν απετέλεσε  εύκολη υπόθεση και η στροφή προς αναζήτηση άλλων μοντέλων λύσης πέραν της Ομοσπονδίας  αποτελεί μια μη ρεαλιστική προοπτική”.

“Το μέλλον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι κοινό. Μπορούμε να φέρουμε την σταθερότητα πίσω στη πατρίδα μας και στην γύρω περιοχή μέσα από μια ειρηνική επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο  για το καλό των μελλοντικών γενεών” αναφέρει η κοινή δήλωση.

Στην κοινή δήλωση σημειώνεται ότι “θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα στο δρόμο προς την λύση και θα ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων” ενέργειες των δύο κοινοτήτων, όπως η αντιμετώπιση από κοινού στις φυσικές καταστροφές,  η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, η εξάλειψη της σοβινιστικής, εθνικιστικής και ρατσιστικής ρητορείας και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα των Βαρωσίων.

Ειδικά για το θέμα των Βαρωσίων οι 114 οργανώσεις τονίζουν ότι “η εκμετάλλευση του θέματος των Βαρωσίων για πολιτικούς και προεκλογικούς σκοπούς και η μετατροπή του διαμοιρασμού των αποθεμάτων υδρογονανθράκων  σε αιτία έντασης και πολέμου δεν θα ωφελήσει κανένα ενώ οι πολιτικές έντασης  καταλήγουν σε επέκταση της στρατικοποίησης της χώρα μας μετατρέποντας το νησί μας σε απέραντο στρατόπεδο”. 

Καταλήγοντας απευθύνεται έκκληση ” στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας επανενωμένης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα  όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”. Εκκληση απευθύνεται προς τους δύο ηγέτες “να προχωρήσουν αποφεύγοντας ενέργειες  που θα ενισχύουν την ένταση. 

Μιλώντας στην Δικοινοτική Διάσκεψη Τύπου ο, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι “η κοινή δήλωση  Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών οργανώσεων αποτελεί απάντηση σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και υποστηρίζει ότι για την Κύπρο υπάρχει ως μονή ελπίδα προοπτικής και μέλλοντος η οδός της επανένωσης του νησιού, της Διζωνικής , Δικοινοτικής Ομοσπονδίας , η οδός της συμπόρευσης, της δημοκρατίας και της ειρήνης”.
 
Ο Σενέρ Ελτζίλ σε δική του δήλωση “αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο βορρά και τα προβλήματα που αυτή επιφέρει στους Τουρκοκύπριους καθώς και στα `εμπάρκο` που το καθεστώς Ερτογάν έχει επιβάλει σε πολλούς Τ/Κ αγωνιστές της επανένωσης”.

Διαβάστε Επίσης