Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΚΛΟΓΕΣΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΣυλλογικός προβληματισμός για την επόμενη μέρα στο ΑΚΕΛ

Συλλογικός προβληματισμός για την επόμενη μέρα στο ΑΚΕΛ

-

Μαζί το ποσοστό των δυο κομμάτων της Δεξιάς – Ακροδεξιάς μόλις και φτάνει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, πράγμα που σημαίνει ότι 2 στους 3 πολίτες αντιτίθενται στις πολιτικές της κυβέρνησης και του… «άτυπα» συγκυβερνώντος ΕΛΑΜ.

Αυτό είναι το κύριο πολιτικό μήνυμα από την κάλπη. Και ασφαλώς η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα κλήθηκαν από τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους και τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς τους στο Κυπριακό και στην εσωτερική διακυβέρνηση.

Όσον αφορά το Κόμμα των Κυπρίων  Εργαζομένων, του  ΑΚΕΛ, τα ποσοστά του συρρικνώθηκαν και ο ηγέτης του, ο Α. Κυπριανού, απέδωσε το γεγονός στο ότι «δεν καταφέραμε να πείσουμε», δήλωσε κυρίως ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο», για να προσθέσει ότι η ηγεσία του κόμματος θα μελετήσει τα αποτελέσματα ενδελεχώς.

Ανέφερε στη δήλωση του ο Α. Κυπριανού:

«Απευθύνομαι σε όλος τους συμπατριώτες μας και τους συμπατριώτισσες μας. Κυρίως απευθύνομαι στον κόσμο της Αριστεράς που μας ψήφισε αλλά και σε αυτούς που δεν μας ψήφισαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Μιλούσα πάντα με ειλικρίνεια και έτσι θα μιλήσω και τώρα. Οι πολίτες εκφράστηκαν σήμερα με την ψήφο τους. Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναμέναμε. Το σεβόμαστε και θα το μελετήσουμε ενδελεχώς για να εξάγουμε συμπεράσματα. Μπορούμε όμως να πούμε από τώρα ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε. Κυρίως δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Έχουμε μπροστά μας το Συνέδριο του Κόμματος. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε εσωστρέφεια όμως θα το αξιοποιήσουμε για ένα γόνιμο διάλογο για να δούμε πως επιστρέφει το ΑΚΕΛ στη θέση που του αξίζει. Εξακολουθεί να μας ανησυχεί το επικίνδυνο αδιέξοδο στο Κυπριακό, η επικίνδυνη αύξηση της διαπλοκής και της διαφθοράς και της διαπλοκής που αποκτά θεσμικό χαρακτήρα και οι αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθούνται.
Ανεξάρτητα όμως από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να υπερασπιζόμαστε όλα όσα συνιστούν το ιδεολογικό και κομματικό μας DNA: να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να αντιστεκόμαστε στη θεσμική διαφθορά που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης Αναστασιάδη –Συναγερμού και να υπηρετούμε με προσήλωση τον στόχο της λύσης του Κυπριακού.
Το ΑΚΕΛ παραμένει η βασική δύναμη στο χώρο της αντιπολίτευσης. Έχουμε χρέος λοιπόν, απέναντι στην ιστορία μας και στους πολίτες, να εργαστούμε για Βουλή με φιλολαϊκό, κοινωνικό, πρόσημο. Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε για προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

 ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ


Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Α. Κυπριανού είπε και τα πιο κάτω:

Η ηγεσία του Κόμματος έχει μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Η ηγεσία του Κόμματος έχει μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της συλλογικά. Σε ότι με αφορά να σας διαβεβαιώσω ότι σίγουρα θα αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Θα τα συζητήσουμε όλα με την άνεση μας από αύριο.
Το Συνέδριο θα είναι πολύ σύντομα.
Είναι προφανές ότι έχουμε πρόβλημα, θα το αναλύσουμε στο Συνέδριο. Και θα επιδιώξουμε να βρούμε όλους τους λόγους.
Η κυβέρνηση απομονωμένη ούσα από όλα τα πολιτικά κόμματα δε νομίζω ότι έχει ποσοστά που της επιτρέπουν να λέει ότι έπεισε την κυπριακή κοινωνία με τις πολιτικές της. Από εκεί και πέρα ναι υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να δούμε γιατί δεν καταφέραμε να πείσουμε.
Υπολογίζουμε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η απώλεια της έδρας να περιοριστεί στη μια.  
Οι σχεδιασμοί για τις Προεδρικές θα ξεκινήσουν γιατί είναι ανάγκη να φύγει αυτή η διακυβέρνηση από την εξουσία. Δεν κάναμε κανένα σχεδιασμό μέχρι σήμερα.
Έχει απωλέσει και η Κυβέρνηση ποσοστά και είναι απομονωμένη από τα υπόλοιπα κόμματα. Αν δεν καταλάβει ότι χρειάζεται να λειτουργήσει συναινετικά θα έχει πρόβλημα.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης