Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΤΣΙΠΡΑΣ: Οι συνομιλίες στην Ελβετία θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για...

ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι συνομιλίες στην Ελβετία θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού

-


Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία. Συμπλήρωσε όμως ότι βλέπει τις εξελίξεις με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα μπροστά.

Επανέλαβε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικό. Είπε μάλιστα ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά “δεν μπορείς να διαλέγεις μεν τη συγκυρία, μπορείς όμως να διαλέξεις μεθοδολογία, που για μας είναι το διεθνές δίκαιο, εργαλεία και συμμάχους”.

“Σε αγαστή συνεργασία”, είπε, “με τον Κύπριο Πρόεδρο, προσπαθούμε να εντείνουμε τα θετικά και να αμβλύνουμε τα αρνητικά στα στοιχεία της συγκυρίας”. Στα θετικά συμπεριέλαβε μάλιστα το γεγονός ότι δύο ηγέτες επιθυμούν τη λύση.

Εξήγησε δε, ότι η Ευρώπη θα επηρεαστεί άμεσα από το αποτέλεσμα των συζητήσεων και κανείς στην ΕΕ δεν θέλει στο τραπέζι έναν ηγέτη που θα είναι υπό ομηρία, λόγω της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων, ή τη δυνητική παρέμβαση μιας τρίτης χώρας (εγγυήσεις).

“Επιπτώσεις θα υπάρχουν και αν δεν τα καταφέρουμε”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις θέσεις που εξέφρασαν οι ομόλογοί του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι “υπήρξε πλήρης κατανόηση των κυπριακών θέσεων, στο θέμα του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικού στρατού”.

“Ποτέ δεν είχαμε περισσότερους συμμάχους”, είπε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση είναι μεν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τα κράτη μέλη ξεχωριστά έχουν θέση και γνώση.

Τέλος, σε σχέση με τον έγγραφο του ειδικού απεσταλμένου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε επί μακρόν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Δεν θα προβώ σε κρίσεις επί ζητημάτων που είναι ανοιχτά στο τραπέζι”, ανέφερε. “Η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή να αντιδράσει βεβιασμένα”, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι “δεν πρέπει να μας ανησυχεί ότι κάποιες κινήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα στη διαπραγματευτική μας γραμμή”.

Διαβάστε Επίσης