Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠροσδοκία για συμφωνία επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο αποψινό δείπνο...

Προσδοκία για συμφωνία επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο αποψινό δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί

-

Στο δείπνο εκτός από τους δύο ηγέτες και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Έιντε, θα παρακαθήσουν οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί και η Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κ. Είντε είχε χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές την Παρασκευή. Επίσης ενημέρωσε τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Λευκωσία για τις προσδοκίες του γύρω από το αποψινό δείπνο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο δείπνο ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τουρκοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Κληθείς να αναφερθεί στο αποψινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι απόψε θα πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα που θα οδηγήσει στην επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ειδικότερα τέτοιων που ξεφεύγουν από το πλαίσιο που κατά καιρούς έχει συμφωνηθεί. «Χωρίς όρους και προϋποθέσεις που δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και είχαν καθοριστική σημασία στο να οδηγηθούμε σε αποτυχημένες προσπάθειες» όπως πρόσθεσε.

«Άρα» σημείωσε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει απόψε στο δείπνο ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τουρκοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΥΦ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ερωτηθείς σε σχέση με την επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΦΕΞ για θέματα ενέργειας ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η αρμόδια Υφυπουργός του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας θα έρθει στην Κύπρο για να είναι παρούσα στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί την παρουσία εδώ της επίσημης αμερικανικής κυβέρνησης ως μια σημαντικότατη εξέλιξη, υποδεικνύοντας πως με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει και τη στήριξη της σε αυτή τη συνεργασία ενώ την ίδια στιγμή είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης και μια απάντηση σε όσους αμφισβητούν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι γεγονός ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση προσδίδει μια ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στο ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή μας» τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση για τα ενεργειακά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό το διήμερο θα υπογραφούν και οι σχετικές συμφωνίες και με την ENI και με την TOTAL και, πως «γενικότερα, η παρουσία ενεργειακών κολοσσών, και αμερικανικών και ευρωπαϊκών, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θα υπάρξουν και έσοδα για τα ταμεία του κράτους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι και η οικονομική πτυχή, είναι και η απόδειξη της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διαβάστε Επίσης