Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚαταδικασμένη η προσπάθεια αν ο στόχος του δείπνου είναι τα ΜΟΕ, δηλώνει...

Καταδικασμένη η προσπάθεια αν ο στόχος του δείπνου είναι τα ΜΟΕ, δηλώνει ο Πρόεδρος

-

Μιλούσε την Τρίτη σε εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

«Προκλήθηκε μια κρίση, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε και την ερχόμενη Κυριακή θα έχουμε την ευκαιρία σε ένα κοινωνικό δείπνο, όπως απεκλήθη, ν` αποφασίσουμε για το πώς προχωρούμε παραπέρα».

Επισήμανε ότι «θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως εάν ο στόχος ή ο σκοπός θα είναι για να συζητήσουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θεωρώ πως είναι καταδικασμένη η προσπάθεια εκείνων που δημιουργούν τις προϋποθέσεις, επιτέλους, να ξαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος».

Έθεσε τα ερωτήματα «να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως παραδείγματος χάρη, τη Navtex που εκδίδει κάθε μέρα η Τουρκία; Να συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως ο εορτασμός της 20ης Ιουλίου που εισέβαλαν στην Κύπρο; Ή της 15ης Νοεμβρίου 1983»;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «θα πρέπει επιτέλους να εκτιμηθεί ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από πλευράς μας, με ψυχραιμία, με σύνεση, με κατανόηση».

Αλλά την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «όπως έχω πει και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θα πρέπει και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει ότι ανάλογες ευαισθησίες, και πιο έντονες, έχουν αυτοί που υπήρξαν και κατά τη δική του ομολογία, θύματα της τουρκικής εισβολής».

Συνεπώς, είπε, «δεν είναι δυνατόν να θεωρείται σημείο κρίσης μια απλή αναφορά εις ένα ιστορικό γεγονός που επισυνέβη 67 χρόνια πριν, αλλά να αγνοούνται οι δικές τους ενέργειες που προκαλούν κυριολεκτικά όσους έχασαν τις πατρογονικές τους εστίες, όσους έχασαν το βιός τους, όσους έχασαν τη ζωή τους, όσους ακόμα αγνοούνται».

Διαβάστε Επίσης