Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠρωτοβουλία ΑΚΕΛ με επαφές Άντρου στα κατεχόμενα για εκτόνωση της «κρίσης του...

Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ με επαφές Άντρου στα κατεχόμενα για εκτόνωση της «κρίσης του ΕΛΑΜίτικου Κανονισμού για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950»

-

Το πρωί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook.

Στην ανάρτησή του ο κ. Ερχιουρμάν γράφει ότι είχε συνάντηση με τον κ. Κυπριανού στα γραφεία του ΡΤΚ και συζήτησαν το τι μπορούν να πράξουν για να ξεπεραστεί η δυσκολία που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις.

Αργότερα ο Α. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Οζγιγίτ είπε ότι με τον κ. Κυπριανού συζήτησαν το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και αντάλλαξαν απόψεις για το τί μπορεί να γίνει ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν. Δημοσιεύει επίσης φωτογραφίες από τη συνάντηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε επίσης συνάντηση στα κατεχόμενα με τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

 ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ, Η ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ 

 

Την έκκληση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη όπως συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, μετέφεραν στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε το μέλος της Πρωτοβουλίας, Τάκης Χατζηδημητρίου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Χατζηδημητρίου μιλούσε μετά από τη συνάντηση μίας ώρας, που είχαν με τον κ. Ακιντζί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την πιθανότητα να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία. Εξέφρασαν, είπε, τις σκέψεις τους για το πώς θα βγούμε έξω από αυτό το κενό που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που προσπαθούν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις και την πιθανότητα επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων. “Ελπίζουμε ότι το μήνυμά μας έτυχε καλής υποδοχής και ανυπομονούμε να δούμε καλύτερες μέρες”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Σενέρ Ελτζίλ, ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων και μέλος επίσης της Πρωτοβουλίας, ανέφερε ότι η Ένωσης και το Τακσίμ (διχοτόμηση) είναι τα δύο προβλήματα που δημιούργησαν τη βάση του κυπριακού προβλήματος και η επαναφορά του θέματος της Ένωσης 67 χρόνια μετά στην ημερήσια διάταξη έχει αναστατώσει την τ/κ κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, αντικρίζουν θετικά την αντίδραση του Τ/κ ηγέτη και εξέφρασε λύπη γιατί αυτό το θέμα κωλυσιεργεί τις διαπραγματεύσεις. Αυτό, πρόσθεσε, έχει ικανοποιήσει όσους στο “βορρά” και το “νότο” δεν θέλουν τη λύση, έχουν νοοτροπία του παρελθόντος και στηρίζουν το υφιστάμενο καθεστώς. Αυτό, σημείωσε, συζήτησαν σήμερα και με τον κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ελτζίλ είπε ότι είναι προϋπόθεση ότι πρέπει να γίνουν βήματα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή Κύπρο, πρόσθεσε ότι την επόμενη μία εβδομάδα προσδοκούν ότι θα γίνουν βήματα για να αρθεί το θέμα της Ένωσης, “επειδή θέλουμε λύση και είμαστε υπέρ της λύσης”.

Διαβάστε Επίσης