Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΓΓ ΑΚΕΛ: Οι δύο ηγέτες να συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι του...

ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι δύο ηγέτες να συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου

-

Αυτό ήταν το Tweet που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ντρος Κυπριανού μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες και στο αδιέξοδο που οδηγείται η διαδικασία.

Λίγο αργότερα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ προέβει και στην εξής δήλωση:

Εκφράζω τη θλίψη και την απογοήτευση μας για τις σημερινές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πλήττουν τη διαδικασία και απογοητεύουν χιλιάδες ανθρώπων και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος που ζουν με την ελπίδα της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση που έλαβαν πολιτικά κόμματα την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή για να τιμάται η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, είναι λανθασμένη. Είναι γνωστό ότι ήταν το ΑΚΕΛ που ξεκίνησε τότε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών. Όμως έκτοτε πέρασαν σχεδόν εφτά δεκαετίες. Η Κύπρος από αποικία κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Ακολούθησαν το προδοτικό πραξικόπημα, η τουρκική εισβολή και η συμφωνία μας με τη διεθνή και τουρκοκυπριακή κοινότητα για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το να επανερχόμαστε σήμερα και να τιμούμε την πολιτική της Ένωσης, είναι τουλάχιστον πολιτική σχιζοφρένεια. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει από την ίδια μέρα που λήφθηκε η απόφαση ότι θα προκαλούνταν σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Η αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς υπήρξε υπερβολική και απαράδεχτη. Τους μόνους που χαροποιεί είναι όσους δεν θέλουν λύση και προσπαθούν τόσο καιρό να βρουν τρόπο να διακόψουν τις συνομιλίες. Με φόντο την κατάσταση που δημιουργήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε από την πρώτη στιγμή να παραδεχθεί ότι η απόφαση που λήφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ήταν λανθασμένη, όχι απλώς άκαιρη, και να βρει τρόπους να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Δυστυχώς δεν το έπραξε. Την ίδια λανθασμένη στάση τήρησε και σήμερα. Αντί μετά τη σημερινή συνάντηση να επικεντρωθεί στο πώς θα εκτονωθεί η κρίση ο κ. Αναστασιάδης δυστυχώς ξεκίνησε, έστω και έμμεσα, το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. Συντονισμένα τα στελέχη του ΔΗΣΥ παρέλασαν ήδη από τις μεσημβρινές εκπομπές για να μας πείσουν ότι η αποχώρηση Ακκιντζί από τις συνομιλίες ήταν ειλημμένη απόφαση, κάτι που επανέλαβε και ο κ. Αναστασιάδης στη δήλωση του.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά. Όμως δεν θα το πράξουμε, συνειδητά. Γιατί αυτό που προέχει τώρα είναι να βρούμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ορθώθηκαν μπροστά μας και να επαναρχίσουμε τον ουσιαστικό διάλογο για να φτάσουμε σε λύση βασισμένη σε αρχές. Εκεί, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα φανούν οι τουρκικές προθέσεις και πουθενά αλλού. Αν εκεί η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, τότε θα μείνει εκτεθειμένη. Αν αντιθέτως οι συνομιλίες τώρα διακοπούν, το κυπριακό θα παραμένει άλυτο και οι ευθύνες πολύ πιθανόν να επιρριφθούν και σε εμάς. Οφείλουμε να βρούμε τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος. Οφείλουμε να βαδίσουμε το δρόμο της προσπάθειας μέχρι το τέλος και να μην το θυσιάσουμε στο βωμό των όποιων μικροκομματικών ή μικροπολιτικών επιδιώξεων.

Η δική μας έγνοια δεν είναι οι επόμενες εκλογές. Η έγνοια όλων μας πρέπει να είναι οι επόμενες γενιές.

Διαβάστε Επίσης