Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΓκουτιέρες- Ερντογάν συζήτησαν και για το Κυπριακό - «Δεν είμαι αισιόδοξος,...

Γκουτιέρες- Ερντογάν συζήτησαν και για το Κυπριακό – «Δεν είμαι αισιόδοξος, δεν είμαι απαισιόδοξος, είμαι απλώς αποφασισμένος», λέει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

-

Το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συνάντηση, ασχολείται με τις εξελίξεις στη Συρία και τις προσπάθειες για κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Αναφέρει πως συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και τις εν εξελίξει διπλωματικές προσπάθειες προς τερματισμό της σύρραξης.

«Ο ΓΓ είπε πως είναι ευγνώμων που η διάσκεψη της Αστάνα πραγματοποιήθηκε για υποστήριξη της διαδικασίας της Γενεύης. Σημείωσε  την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστών στη Συρία, αλλά τόνισε ότι η προσπάθεια δεν θα είναι επιτυχής χωρίς πολιτική λύση υποστηριζόμενη από το λαό της χώρας».

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο Ιράκ, με το ΓΓ να εκφράζει την ανάγκη «οι εν εξελίξει επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης και άλλων περιοχών από το Ισλαμικό Κράτος να μην οξύνουν τις αποσχιστικές τάσεις, αλλά αντ’ αυτού να αποτελέσουν σύμβολο εθνικής συμφιλίωσης».

Τέλος συνεχάρη της Τουρκία για την εξαιρετική γενναιοδωρία της στη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, όπως αναφέρεται.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΕΥΗ

 

Εξάλλου, την Παρασκευή, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ, στην Κωνσταντινούπολη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία για τη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος πως οι προσπάθειες των δύο κοινοτήτων που συνεχίζονται στο ανώτατο επίπεδο, μαζί με τις προσπάθειες των εγγυητριών δυνάμεων, θα επιτρέψουν να υπάρξει σημαντική πρόοδος στο εγγύς μέλλον.

Ο κ. Γκουτέρες απάντησε με μια φράση του Jean Monnet, σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού. «Δεν είμαι αισιόδοξος, δεν είμαι απαισιόδοξος, είμαι απλώς αποφασισμένος» είπε, προσθέτοντας ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στις δύο κοινότητες και στις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Εμείς έχουμε υποβοηθητικό ρόλο, όμως είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να υποβοηθήσω τις συνθήκες για επιτυχή κατάληξη» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν κάθε εβδομάδα συναντήσεις «και σημειώνουν πρόοδο σε σχέση με τα εκκρεμή ζητήματα» στις εσωτερικές πτυχές, ενώ «υπάρχει και το πακέτο της ασφάλειας και των εγγυήσεων που πρέπει να συζητηθεί με τις εγγυήτριες δυνάμεις».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, οι δύο διαδικασίες διασυνδέονται και ως εκ τούτου «δεν υπάρχει ακόμη καθορισμένη ημερομηνία για τη διάσκεψη, όμως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, για να διασφαλίσουμε ότι από αυτή τη διασύνδεση θα καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές πιθανότητες επιτυχίας».

Ανέφερε πως η σημαντική πρόοδος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της τ/κ κοινότητας, όσον αφορά την ασφάλεια και την ίδια στιγμή να είναι συμβατή με τις ανησυχίες της ε/κ κοινότητας.

«Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να εξευρεθούν λύσεις για το εύρος των θεμάτων που ακόμη εκκρεμούν και ο ΟΗΕ θα είναι εξ ολοκλήρου στη διάθεση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και των εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξει την αναζήτηση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από όλους», συμπλήρωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι «για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό ως Τουρκία πάντοτε τηρήσαμε μια εποικοδομητική στάση και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε αυτή τη στάση μας».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «ωστόσο εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο, να τεθεί υπό ασφάλεια το μέλλον του τ/κ λαού» κατά την έκφρασή του «και να μην υπάρξει κανένα δυσάρεστο γεγονός». Όπως είπε, «το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για την Τουρκία είναι ένα από τα ζητήματα που δεν τα εγκαταλείπονται. Επιπλέον είναι εκ των ων ουκ άνευ η δίκαιη και ίση εκπροσώπηση της κάθε πλευράς στην νέα δομή που θα ιδρυθεί».

Διαβάστε Επίσης