Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟAναστασιάδης: Η ρητορική της Άγκυρας για θετική προσέγγιση στο Κυπριακό να αποδειχθεί...

Aναστασιάδης: Η ρητορική της Άγκυρας για θετική προσέγγιση στο Κυπριακό να αποδειχθεί έμπρακτα

-

Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι «οι τακτικές και οι χειρισμοί που γίνονται δεν είναι για να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο, αλλά για να διαπιστώσουμε πραγματικά αν υπάρχει δυνατότητα επιτέλους να φέρουμε την ειρήνη σε αυτό τον τόπο, να ξεπεραστούν τα αποτελέσματα της κατοχής και να ζήσουμε με προοπτική και μέλλον σε αυτή τη γη που είμαστε ευτυχείς να ζούμε». Κάποτε οι φιλοδοξίες και η διχόνοια οδήγησαν στην καταστροφή, γιατί όχι να μην την επαναφέρουμε σε μια κατάσταση που να δημιουργήσουμε ένα μικρό παράδεισο που να μπορεί να φιλοξενεί όλους μας, είπε, για να επισημάνει ότι «μπορεί να μας φιλοξενήσει».

Κάνοντας, εξάλλου, ένα σύντομο απολογισμό των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε πως μετά από 43 χρόνια έγινε κατορθωτό να φέρουμε την Τουρκία σε μία διάσκεψη για την Κύπρο, όπου ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, βρέθηκε υποχρεωμένη να συζητά «εκείνο το οποίο για 43 χρόνια δεν διανοείτο κανείς ή ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα ετίθετο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δηλαδή το θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων. Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος και δρόμος για να επανενώσουμε την πατρίδα μας, ελεύθερη και απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα. Συνέχισε, λέγοντας ότι έγινε ακόμα κατορθωτό στη Διάσκεψη για την Κύπρο να κατατεθούν για πρώτη φορά και από πλευράς Τουρκίας χάρτες, οι οποίοι απεικονίζουν το έδαφος υπό επιστροφή από τις κατοχικές δυνάμεις.

«Μπορεί ο χάρτης να μην ανταποκρίνεται στις δικές μας προσδοκίες, όμως πιστεύω είναι μια πρώτη αρχή, αφού η διαφορά που μας χωρίζει δεν υπερβαίνει το 1%» είπε. Ως προς τις υψηλότερες απαιτήσεις από τα ΜΜΕ σε σχέση με την κάλυψη του Κυπριακού, είπε ότι δεν πρόκειται ούτε για κριτική, ούτε για υπαινιγμό αναφορικά με το επίπεδο της δημοσιογραφίας, αλλά «είναι απλώς μια παράκληση, διότι αφορά το μέλλον της ιδιαίτερης μας πατρίδας και δεν μπορεί κανείς να προσθέτει πινελιές με βάση τις δικές του απόψεις ή αντιλήψεις ή ιδιαίτερα επιλογές».

«Γνωρίζουμε όλοι πως όταν τα πράγματα ευρίσκονται σε οριακό σημείο, όπως η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην παρούσα φάση, έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο η μετάδοση μίας είδησης, αλλά η απολύτως ακριβής και έγκαιρη μετάδοση της, καθώς η ταχύτητα πλέον αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου ενημέρωσης» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Συμπλήρωσε ότι ταχύτητα και ακρίβεια είναι πολλές φορές έννοιες που δεν συμβαδίζουν, «ωστόσο είναι έννοιες που πρέπει με τη γνώση και τη δημοσιογραφική εμπειρία να ταυτίσετε για να έχετε το άριστο αποτέλεσμα». Όταν αναζητούμε πληροφορίες, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να αναζητούμε το αληθινό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προσθέσει ότι «μόνο μέσα από το αληθινό διαμορφώνουμε και την κατά το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα για τον κόσμο γύρω και συνεπώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε διαμόρφωση σοφότερων αποφάσεων». Αναγνώρισε ότι, όπως συμβαίνει και με τους πολιτικούς, πολλές φορές είναι δύσκολο για τους δημοσιογράφους να αποβάλουν τη φόρτιση «που είναι βέβαιο όλοι φέρουμε όταν πρόκειται για την πατρίδα μας», είπε όμως ότι αυτό είναι «μία αδυναμία και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε». Η είδηση, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν χρειάζεται να φορτιστεί με συναισθηματισμούς γιατί παραμορφώνεται, ενώ μπορεί να είναι σαφής και διδακτική εάν παρατίθεται κατά το δυνατόν ως έχει. Στην ενημέρωση θα πρέπει να κυριαρχεί η αλήθεια ως έχει και όχι το πάθος, συμπλήρωσε.

Η είδηση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο «πρέπει να είναι ακριβώς όπως η φωτογραφία που απεικονίζεται από έναν επαγγελματία φωτογράφο και όχι από έναν συναισθηματικά φορτισμένο που προσπαθεί λόγω σοκ να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφική μηχανή με αποτέλεσμα λόγω τρεμούλας στα χέρια να μην απεικονίζει την ακρίβεια, αλλά ένα θολό τοπίο ή μια απεικόνιση εσφαλμένη από ό,τι η πραγματικότητα». Η νηφάλια καταγραφή των πραγματικών δεδομένων είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε ακριβέστερες εκτιμήσεις και ως εκ τούτου σε ορθότερες αποφάσεις, υπογράμμισε, ενώ είπε ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή συμβάλλουν στη βελτίωση της σχέσης πολιτικής, πολιτικών και δημοσιογράφων, προς όφελος της προόδου, αλλά και του ιδίου του εθνικού θέματος. «Ας μην ξεχνάμε πως στο τέλος αυτής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και εάν τελικά καταφέρουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε ένα σχέδιο λύσης, την τελική απάντηση θα τη δώσει ο λαός», καθώς σύμφωνα με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, οι πολίτες με την επιλογή τους σε ένα πιθανό δημοψήφισμα θα έχουν τον τελικό και καθοριστικό λόγο.

Για να είναι η απόφαση τους η καλύτερη δυνατή ως προς το εθνικό καλό και το δημόσιο συμφέρον, οφείλουμε να τους παράσχουμε με ψυχραιμία και τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα τα πραγματικά γεγονότα και όχι μια δαιμονοποιημένη ή ωραιοποιημένη εικόνα των πραγμάτων, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζήτησε τέλος «να αφήσουμε τον μειλίχιο διάλογο να καθορίσει τις επιλογές και όχι τα πάθη, να προωθήσουμε την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και να απορρίψουμε τον αφοριστικό λόγο». 

Διαβάστε Επίσης