Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΑνησυχητικά τα στοιχεία για την ομοφοβική/τρανσοφοβική βία και τα εγκλήματα μίσους στην...

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την ομοφοβική/τρανσοφοβική βία και τα εγκλήματα μίσους στην Ευρώπη

-

Από την πρωινή συζήτηση διαφάνηκε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, τα περιστατικά αυξάνονται και το 2016 καταγράφηκαν 100 δολοφονίες ΛΟΑΤΙ ατόμων. Λέχθηκε ότι τα θύματα βίας πολλές φορές δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά γιατί φοβούνται την κατακραυγή και τον περαιτέρω στιγματισμό.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως πρωτοπόρος οργανισμός προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο, έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί/ες, Τρανς, Ιντερσεξ) ανθρώπων και έχει υποστηρίξει με την εμπειρογνωμοσύνη του τα κράτη μέλη για την εφαρμογή νομοθεσιών συμβατών με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συζήτηση έγινε παρουσίαση του Οδηγού που έχει εκπονήσει το ΣτΕ με θέμα την αντιμετώπιση των ομοφοβικών και τρανσφοβικών αδικημάτων από την Αστυνομία.

Τον οδηγό παρουσίασε ο Paul Franey, Εκπαιδευτής του European Gay Police Association, και Ειδικός του ΣτΕ.

Στην ομιλία του ο κ. Franey σημείωσε πως υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις όταν η Αστυνομία αντιμετωπίζει περιστατικά βίας και εγκλήματα μίσους κατά της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και η προσπάθεια ήταν να καθιερωθεί ένας οδηγός για εκπαίδευση των αστυνομικών μελών, ο οποίος να μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χώρα, με τις ιδιαιτερότητες που μπορεί αυτή να έχει. Το πρόγραμμα αυτό είπε, μπορεί να είναι ευπροσάρμοστο και να ταιριάξει εύκολα σε κάθε τοπική κοινωνία.

Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για υιοθέτησή του έχουν επιδείξει επτά χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Ο κ. Franey ανέφερε ότι σε περιπτώσεις αντιμετώπισης εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΙ ατόμων καλό θα ήταν η Αστυνομία να επιχειρεί να κτίσει συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τις τοπικές οργανώσεις, την κοινότητα στο σύνολό της γιατί έχει ρόλο να διαδραματίσει.

Ο οδηγός αποτελείται από έξι μέρη και μεταξύ άλλων δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για τη συλλογή πληροφοριών και μαρτυριών για εγκλήματα μίσους, την προστασία θυτών και θυμάτων, την ενημέρωση συγγενών και οικογένειας.

Αναφορά γίνεται επίσης σε περιστατικά αυτοκτονιών σε φυλακές.

Εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Αλεξάνδρα Φράγκου ανέφερε ότι η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του ΣτΕ με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και ότι στη σημερινή συζήτηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών για ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα. Είπε ότι το ΣτΕ έχει 135 συμβάσεις και πρωτόκολλα για θέματα ισότητας φύλων, καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας και της βίας κατά ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Ανέφερε ότι εγείρονται ανησυχίες καθώς υπάρχει μια ευρύτερη κοινωνική αναταραχή και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή. Η κ. Φράγκου σημείωσε πως πρέπει να προάγονται κοινές αξίες που να ισχύουν για όλους και ότι οι διάφορες διακρίσεις πλήττουν τα δικαιώματα και επηρεάζουν τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής και υπόστασης.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν για θεσμοθέτηση του απαραίτητου νομικού πλαισίου οι οποίες, είπε, αποδεικνύουν τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ανέφερε ότι προωθήθηκε και ψηφίστηκε στο 2015 νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των δηλώσεων που προάγουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία, έγινε τροποποίηση του ποινικού κώδικα για το ομοφοβικό κίνητρο κατά την επιμέτρηση της ποινής και προωθήθηκε το 2016 νομοσχέδιο για προστασία των θυμάτων, μεταχείριση και στήριξη τους και απόδοση αποζημίωσης και αποκατάστασης.

Μίλησε και για τα διάφορα προγράμματα και την εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι από το 2005 υπάρχει αξιόπιστο σύστημα καταγραφής ρατσιστικών περιστατικών το οποίο και έλαβε θετικά σχόλια από το ΣτΕ.

Από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης ο Άριστος Τσιάρτας αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΣτΕ για τα ΛΟΑΤΙ άτομα, λέγοντας ότι παρέχει υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη στα κράτη μέλη.

Ανέφερε ότι στο θέμα της αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών το στοίχημα κερδίζεται και με την εμπλοκή της Αστυνομίας, ο ρόλος της οποίας είναι σημαντικός και η οποία έχει αναπτύξει θετικές και πολυεπίπεδες δράσεις για καταπολέμηση περιστατικών στην Κύπρο.

Ο κ. Τσιάρτας είπε ότι βήματα γίνονται, ωστόσο αποδεικνύεται ότι τα περιστατικά ομοφοβικής βίας είναι ανθεκτικά στον τόπο μας. Με βάση στοιχεία του ΣτΕ για την κατάσταση στα κράτη μέλη, είναι προφανές, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρτα, ότι τα ομοφοβικά και τρανσοφοβικά περιστατικά και τάσεις εκδηλώνονται με βίαιο τρόπο και το ζήτημα είναι επίκαιρο και ανησυχητικό.

Ανέφερε ότι πολλές φορές τα θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά γιατί φοβούνται τον περαιτέρω στιγματισμό και κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κ. Τσιάρτας είπε ότι ο αριθμός των εξιχνιάσεων είναι χαμηλός και ο φόβος και η απροθυμία για καταγγελίες αποδίδεται και στην εκτίμηση που επικρατεί ότι οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν ή δεν είναι πρόθυμες να ερευνήσουν τα περιστατικά.

Εκ μέρους της Αρχής για το Σεξουαλικό Προσανατολισμό και τη φυλετική ταυτότητα του ΣτΕ, η Ελένη Τσετσέκου ανέφερε ότι το 2016 καταγράφηκαν 100 δολοφονίες τρανς ατόμων, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι περισσότερες δολοφονίες δεν καταγράφονται. Το ΣτΕ, είπε, ετοιμάζεται για τη συλλογή δεδομένων γιατί η κατάσταση είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με την κ. Τσετσέκου, τα ΛΟΑΤΙ άτομα δεν είναι ασφαλή σε καμία χώρα και η βία είναι παντού, στο δρόμο, στο πάρκο, στην εργασία, στο σπίτι όπου υπάρχουν παιδιά τα οποία διώκονται από τους γονείς τους για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

 

Ανέφερε ότι ευαισθητοποίηση υπάρχει και εξ ου και έχει ετοιμαστεί ο οδηγός για την αντιμετώπιση των περιστατικών από την Αστυνομία και για την εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων.

Διαβάστε Επίσης