Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑκιντζί: Ο Οζγκιουργκιούν με τη στάση του υποστηρίζει τη διατήρηση του στάτους...

Ακιντζί: Ο Οζγκιουργκιούν με τη στάση του υποστηρίζει τη διατήρηση του στάτους κβο

-

 Σε χθεσινή γραπτή του ανακοίνωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, ο ηγέτης των Τ/κ απαντά στις επικρίσεις του Οζγκιουργκιούν σχετικά με την κατάθεση χαρτών από την τ/κ πλευρά κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη, αναφέροντας ότι σε κάθε βήμα έχει πάντα υπόψη του την ευθύνη που έχει απέναντι στους Τ/κ αλλά και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Είπε ακόμα ότι είναι δυνατή η εξεύρεση μιας λύσης, η οποία θα φέρει την ειρήνη και την ισότητα στο νησί και χρειάζεται η θετική συμβολή όλων των μερών.

 “Σίγουρα τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι δύο κοινότητες αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό” είπε ο κ. Ακιντζί σημειώνοντας ότι, μετά από χρόνια οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο, αφού συζητήθηκε το εδαφικό ενώ σε μια πενταμερή διάσκεψη συζητήθηκαν οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Υπάρχουν θέματα τα οποία χρειάζεται ακόμα να συζητηθούν αλλά για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια πενταμερής διάσκεψη, γεγονός που από μόνο του αποτελεί σημαντική εξέλιξη, είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει η πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα για να ολοκληρωθούν τα κεφάλαια και να φτάσουμε σε ένα απτό αποτέλεσμα και ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά έκανε θετικά βήματα. Στη γραπτή δήλωσή του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στις επικρίσεις που δέχεται για την κατάθεση χάρτη, σημειώνοντας ότι οι ομάδες και τα άτομα που υποστηρίζουν ότι η μη λύση είναι η καλύτερη λύση υπάρχουν και στις δύο πλευρές.

 

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κατηγορίες του τέως ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου και του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. “Κατά την προεδρία του Έρογλου, πρώτα η βουλή αποδέχτηκε το 29+% και αργότερα ο κ. Έρογλου χωρίς ίχνος ειλικρίνειας, επισκεπτότανε τα χωριά για να πείσει τους Τ/κ ότι δεν θα δώσει τίποτε. Τώρα και ο πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις ότι δεν θα δώσει ούτε σπιθαμή εδάφους αλλά κατά τα άλλα στηρίζει τη λύση. Πώς είναι δυνατόν να φτάσουμε σε ομόσπονδη λύση χωρίς δοθεί έδαφος;” διερωτήθηκε ο κ. Ακιντζί. Ανάφερε τέλος ότι θα συνεχίσει να είναι ειλικρινής απέναντι στους Τ/κ

Διαβάστε Επίσης