Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΕίναι αδιανόητο να υπάρξει λύση με αξιώσεις ανάλογες με του Τουρκές, είπε...

Είναι αδιανόητο να υπάρξει λύση με αξιώσεις ανάλογες με του Τουρκές, είπε ο Πρόεδρος

-

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό ύστερα από συνάντηση με τον ηγέτη των Τουκροκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος είπε πως αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την 1η Φεβρουαρίου για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος, στη συνάντηση το πρώτο που έγινε ήταν η ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τις συζητήσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν.

Δεύτερον, αποφασίστηκε να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ` όλης της ύλης, με την αποφασιστικότητα, όπως είπε, «να εργαστούμε έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων».

«Συνέχιση εφ` όλης της ύλης, το επαναλαμβάνω, και εννοώ και τα έξι κεφάλαια, ενώ την ίδια ώρα έχουμε πει ότι την 1η του Φεβράρη θα συναντηθούμε για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, είπε ότι είναι και αυτό μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.

«Η Διάσκεψη της Γενεύης δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος και συνεπώς απαιτείται να συνεχίσει ο διάλογος στο σημαντικό θέμα που άπτεται των εγγυήσεων» είπε ο Πρόεδρος.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουγρούλ Τουρκές είπε: «Θα ήθελα να είμαι συγκρατημένος στις δηλώσεις αλλά δεν μπορώ παρά να σημειώσω, κάτι που έθιξα και κατά τη συνάντηση, ότι όσον οι Τούρκοι επίσημοι προβαίνουν σε ανάλογες απαράδεκτες δηλώσεις, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος, ενώ την ίδια ώρα βεβαίως και δημιουργούν την ανάγκη να πούμε ότι είναι αδιανόητο με ανάλογες αξιώσεις να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος».

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω ανάλογες αβάσιμες, αστήριχτες δηλώσεις» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι θα γίνουν παραστάσεις στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ. Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές του Ειδικού Συμβούλου σε πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη είπε πως ο κ. Έιντε «δεν ανέγνωσε ότι θα πρέπει να παρίστανται και όσοι απαιτείται να παρίστανται. Και προς τούτο επιφυλάττομαι όταν θα είναι ο κ. Έιντε να γίνουν οι ανάλογες παραστάσεις για να είναι αρκούντως προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα όσα διαμηνύει ή λέει».

Διαβάστε Επίσης