Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΝα ληφθεί υπόψη η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατάργηση των εγγυήσεων,...

Να ληφθεί υπόψη η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατάργηση των εγγυήσεων, λέει ο Ρώσος Πρέσβης 

-

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Οσάτσι αναφέρει ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία ποτέ δεν ήταν αμέτοχος παρατηρητής» και προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες για καθορισμό τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων για τη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

«Η επιβολή έτοιμων συνταγών για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος υπέρ των γεωπολιτικών συμφερόντων οποιουδήποτε είναι ικανή να βλάψει την ειρηνική διαδικασία στην Κύπρο», όπως αποδείχθηκε με τη «θλιβερή τύχη» που είχε το σχέδιο Ανάν, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Οσάτσι, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει μια μορφή διευθέτησης του Κυπριακού «με την οποία θα είναι σύμφωνοι οι ίδιοι οι Κύπριοι από μόνοι τους».

Συνεχίζει, λέγοντας ότι «η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και οι ηγέτες των βασικών πολιτικών κομμάτων της χώρας γνωρίζουν την έντονη εμμονή της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέρ της επανένωσης της νήσου».

Όσον αφορά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, ο Πρέσβης της Ρωσίας παρατηρεί ότι «δυστυχώς τα θέματα-κλειδιά της κυπριακής διευθέτησης παρέμειναν προς το παρόν άλυτα», συμπληρώνει όμως ότι «δεν εγκαταλείπουμε τις ελπίδες για περαιτέρω σμίκρυνση μεταξύ των θέσεων» των δύο πλευρών.

Συμπληρώνει ότι σταθερή βάση για μια ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο θα μπορούσαν να είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ).

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια συνολική διευθέτηση στο νησί, μέσω της δημιουργίας μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, στη βάση των παραμέτρων που έχουν κατοχυρωθεί με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, θα αντανακλούσε τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων», λέει.

Ο κ. Οσάτσι κάνει εξάλλου αναφορά στη ρωσική στάση στο ΣΑ το 2004, όταν, όπως λέει, η Μόσχα ήταν αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας κατά την προώθηση του ψηφίσματος για την Κύπρο. Δυτικοί εμπειρογνώμονες σήμερα συχνά ερμηνεύουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο ΣΑ «μέσα από το πρίσμα μιας εντελώς αστήρικτης κατηγορίας κατά της Ρωσίας, ότι δήθεν προσπαθεί να υποσκάψει τη διαδικασία των συνομιλιών στην Κύπρο», αναφέρει.

Κάνοντας λόγο για «ολοφάνερη προσπάθεια πίεσης επί των Κυπρίων» ο Πρέσβης της Ρωσίας σημειώνει ότι το αγγλοαμερικάνικο σχέδιο ψηφίσματος υποβλήθηκε τότε χωρίς καμία προεργασία προς ψηφοφορία και χωρίς λεπτομερή εξέταση από τα μέλη του ΣΑ. Λέει, τέλος, ότι παραβιάστηκε τότε και η συναντίληψη που υπήρχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ψηφοφορία θα έπρεπε να είχε γίνει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

 

 

Διαβάστε Επίσης