Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΔεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία της Γενεύης, αναφέρει ο Ακιντζί

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία της Γενεύης, αναφέρει ο Ακιντζί

-

Η διαδικασία που άρχισε στην Γενεύη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αφού τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν οι ομάδες εργασίας και στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, είπε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας παράλληλα ότι, η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία θα συνεχιστεί και η Τουρκία είναι η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τ/κ . Σε ομιλία του κατά την χθεσινή εκδήλωση μνήμης στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 33 χρόνων από τον θάνατο του πρώην ηγέτη των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στης διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας ότι, στην φόρμουλα που θα συζητηθεί στη συνέχεια πρέπει να υπάρχει και η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, “θέλουμε ένα ίσο, ελεύθερο και ασφαλές νησί” είπε ο ηγέτης των Τ/κ συμπληρώνοντας ότι, η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο ενώ η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τ/κ, μετά και την εξεύρεση μιας λύσης δεν είναι άλλη από την Τουρκία. Αναφερόμενος και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο σύνταγμα του 1960 οι Τ/κ κατείχαν την θέση του βοηθού προέδρου όμως σύμφωνα και με τα σημερινά δεδομένα με την επίλυση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας θα πρέπει οι Τ/κ να έχουν το δικαίωμα στην προεδρία με το σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Αναφέρθηκε και στον Φαζίλ Κιουτσιούκ λέγοντας οι αγώνες του είχαν ως αποτέλεσμα να φέρει τον “τ/κ λαό” στο σημείο που βρίσκεται τώρα αφού έχει επηρεάσει και το κοινωνικό αλλά αλλά και το πολιτικό σκηνικό.

 

Διαβάστε Επίσης