Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΕρντογάν - Ομπάμα συζήτησαν τηλεφωνικώς και το Κυπριακό

Ερντογάν – Ομπάμα συζήτησαν τηλεφωνικώς και το Κυπριακό

-

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες ευχήθηκαν η διαδικασία για το Κυπριακό να καταλήξει στην επανένωση του νησιού με τη διασφάλιση μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο Πρόεδρο για τα θύματα της επίθεσης σε νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και συμφώνησαν οι δύο χώρες να συνεχίσουν τις από κοινού ενέργειες εναντίον της τρομοκρατίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του στις προσπάθειες που κατέβαλε η Τουρκία για την εκεχειρία στη Συρία και την έναρξη διαπραγματεύσεων. 

Επαφές Ντάνκαν και Έιντε στην Άγκυρα για το Κυπριακό

Εξάλλου, επαφές στην Άγκυρα θα έχει σήμερα ο υπεύθυνος για θέματα ΕΕ στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν για να συζητήσει το Κυπριακό, λίγες μέρες πριν την έναρξη της διάσκεψης στη Γενεύη.

Ο Άλαν Ντάνκαν θα συναντήσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στις 16.00 ώρα Τουρκίας (15.00 ώρα Κύπρου). Όπως ανακοινώθηκε, θα συναντήσει, επίσης, τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν και στο πρόγραμμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολού δεν αναφέρεται. Στις 14.30 ώρα Τουρκίας (13.30 ώρα Κύπρου) θα συναντήσει τον Υπουργό ΕΕ Ομέρ Τσελίκ.

Στο μεταξύ, αύριο στην Άγκυρα φτάνει από την Ελλάδα ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε με στόχο την προετοιμασία της διάσκεψης της Γενεύης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου αναχωρεί αύριο, όπως ανακοινώθηκε, για Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκούντερες.

Διαβάστε Επίσης