Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑλτ στον Ακιντζί από Άγκυρα για τον αριθμό προσφύγων και τη Μόρφου,...

Αλτ στον Ακιντζί από Άγκυρα για τον αριθμό προσφύγων και τη Μόρφου, η αιτία για το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν

-

υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία, ήταν σύμφωνα με πηγή της ε/κ πλευράς η αιτία της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν. Στόχος της τ/κ πλευράς όπως διαφάνηκε είναι η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κατά τη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια του ποσοστού εδάφους και του αριθμού των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση. `Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ στο κριτήριο που αφορά το ποσοστό του εδάφους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας υπήρξε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν πρόθυμος και φαίνεται πως δεν είχε το πράσινο φως από την `Αγκυρα να συμφωνήσει στο να υπάρξει μια ικανοποιητική διακύμανση και σε ό,τι αφορά των αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μόρφου θα επιστραφεί στην ε/κ διοίκηση. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μόρφου η επιστροφή αφορά 7,5 χιλιάδες άτομα.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Τ/κ ηγέτης εμφανίστηκε υπέρ της συζήτησης του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να γίνει γιατί τότε θα υπάρχει διασύνδεση της ασφάλειας με το εδαφικό.

ΟΗΕ: Δεν επιτεύχθηκαν οι απαραίτητες

περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια του εδαφικούΠαρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.

Όπως αναφέρεται “ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών στο Μοντ Πελεράν”.

Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, δεν κατέστη δυνατόν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, προστίθεται.

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξετάσουν την πορεία προς τα μπρος, προστίθεται.

Τέλος σημειώνεται πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ `Ειντε θα θέσει αυτές τις εξελίξεις υπόψη του Γενικού Γραμματέα.

Κυβ. Εκπρόσωπος: Η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί

να μπει σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών

Δεν είναι επιθυμία της ε/κ πλευράς να μπει σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, χωρίς αποτέλεσμα, λέγοντας πως “δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς για την κατάληξη των συνομιλιών”.

Σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζει και τα αισθήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επιστρέφοντας στην Κύπρο θα ενημερώσει ο ίδιος τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις και όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν είναι επιθυμία της ε/κ πλευράς να μπει σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, ειδικότερα αυτή τη δύσκολη βραδιά για την πατρίδα μας. Ανέφερε παράλληλα πως η κριτική που ασκείται από τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού είναι ατυχής και καταδικαστέα και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το τί έγινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κληθείς να πει μέχρι σε ποιο σημείο έφθασαν οι διαπραγματεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η διαδικασία επικεντρώθηκε στα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού και δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη ειδικότερα όσον αφορά το κριτήριο της επιστροφής των Ε/κ που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους ως αποτέλεσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών.

“`Εγινε προσπάθεια, αντηλλάγησαν απόψεις, έγινε και προσπάθεια από πλευράς των ΗΕ. Δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος για την όλη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, λόγω της αποτυχίας στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι νωρίς να γίνουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις και υπογράμμισε πως “από δικής μας πλευράς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι και είναι ξεκάθαρος ο στόχος μας να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα”.

“Ο στόχος μας είναι ένας και αφορά τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως μετά την επιστροφή στην Κύπρο και με απόλυτη ψυχραιμία θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ερωτηθείς αν το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης, μετά και τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη θέση της Ελλάδας για αυτό το θέμα ήταν ένας παράγοντας που επηρέασε τη συζήτηση για τα κριτήρια του εδαφικού, ο Εκπρόσωπος απάντησε: “σε καμία απολύτως περίπτωση γιατί η ημερομηνία για μια πολυμερή διάσκεψη ήταν καθορισμένη αν υπήρχαν αυτά που έπρεπε να γίνουν, δηλαδή συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αποτύπωσή τους στο χάρτη”.

“Αν υπήρχε αυτή η πρόοδος όσον αφορά τα κριτήρια και στο χάρτη, ήμασταν έτοιμοι απόψε, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινωθεί η ημερομηνία όσον αφορά την πολυμερή διάσκεψη”, επεσήμανε.

Στην αρχική του δήλωση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “αυτή δεν είναι μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας, δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς και ειλικρινά λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια πολύ υποσχόμενη διαδικασία που μέχρι σήμερα, μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση, έχει οδηγήσει σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ”

Πρόσθεσε πως “είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον εν λόγω στόχο. Οσες δυσκολίες, όσα προβλήματα και εάν υπάρχουν είναι ξεκάθαρη η βούλησή μας και η ετοιμότητά μας να εργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε”, ανέφερε.

Σημείωσε πως “ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι θα ήταν εύκολη αυτή η προσπάθεια, παρόλα αυτά δεν μπορώ να κρύψω τη λύπη μας για το σημερινό αποτέλεσμα”.

Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανασκοπήσει την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Είπε πως η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαφαίνεται ξεκάθαρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα ότι δηλαδή “είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια”.

“`Ολα κρίνονται όσον αφορά τη δική μας πλευρά από την ξεκάθαρη βούλησή μας και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, ο οποίος παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτούς τους 18 μήνες”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε υπαναχώρηση της τ/κ πλευράς σε σχέση με το τί είχε συζητηθεί κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση, για να προσθέσει πως είχε γίνει μια πολύ καλή συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από την οποία δόθηκαν ενδείξεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ανέφερε πως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψυχραιμία θα παρουσιάσει όλα όσα έχουν γίνει σε αυτές τις δυο βδομάδες στην Ελβετία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, θα ενημερώσει και την πολιτική ηγεσία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μπορεί να αποδείξει μέσα από πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα ότι η ευθύνη για τη σημερινή εξέλιξη δεν βαραίνει τη δική μας πλευρά.

“Δεν είναι βραδιά επίρριψης ευθυνών. `Οταν είσαι σε μια τόσο κρίσιμη διαδικασία και είσαι τόσο κοντά σε ένα τόσο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που η πρόοδος, η κατάληξη θα επέτρεπε να είμαστε πολύ κοντά στη λύση του Κυπριακού, θεωρώ ότι η όποια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών είναι άστοχη”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως τα ΗΕ παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία εδώ και 18 μήνες και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πώς έχουμε φθάσει στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Ερωτηθείς τί είναι εκείνο που μπορεί να θεωρεί η τ/κ πλευρά ως μαξιμαλιστικές θέσεις της ε/κ πλευράς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κάτι τέτοιο σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ανέφερε πως είναι τουλάχιστον ατυχές μια ώρα μετά από μια τέτοια κατάληξη, την οποία θεωρεί αρνητική και για τους τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους, να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αναφορές.

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά το αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως γνωρίζει ότι υπήρχε μετά από αίτημα του `Ελληνα Πρωθυπουργού ανταπόκριση για να γίνει μια τέτοια συνάντηση ενδεχομένως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε Επίσης