Γύρω στις 9:30 το βράδυ τοπική ώρα οι δύο ηγέτες διέκοψαν για δείπνο και στη συνέχεια συνέχισαν τη συζήτησή τους.
Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπήρξε αδιέξοδο στις συζητήσεις, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται. Επίσης υπήρξαν και χωριστές συναντήσεις με τον κ. Έιντε και τους ηγέτες μετά το δείπνο.
Λίγο μετά τις 2230 τοπική ώρα στο Μοντ Πελεράν (23.30 ώρα Κύπρου ) επανήρχισε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τα κριτήρια του εδαφικού.
Η συνάντηση, που ξεκίνησε γύρω στις 1830 τοπική ώρα, είχε διακοπεί προκειμένου οι δυο ηγέτες, οι συνεργάτες τους και οι εκπρόσωποι των ΗΕ να παρακαθίσουν σε δείπνο, μετά το οποίο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε είχε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες, πρώτα με τον κ. Ακιντζί και μετά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι η κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού που να αποτυπωθούν σε χάρτη και ο καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Συνάντηση με τον Ερντογάν ζήτησε ο Τσίπρας
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πρότεινε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συναντηθούν, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή συνισταμένη στο θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο.
Κυβερνητική πηγή στην Αθήνα την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), ανέφερε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι τις δύο πλευρές χωρίζει μεγάλη διαφορά στο θέμα των εγγυήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Η Αθήνα εκτιμά πως σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση πιθανότατα θα αποτύχει.
Το ΑΜΠΕ μεταδίδει ότι σε συνομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμφωνήθηκε να δώσει ο ΠτΔ ημερομηνία για την πολυμερή, υπό τον όρο να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα –Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.
Έτοιμη για πολυμερή υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό για το θέμα των εγγυήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με την Τουρκία για τις εγγυήσεις και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα.
Αυτό έχει διαμηνυθεί προς όλες τις πλευρές και προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Σημειώνουν πως η τουρκική πλευρά επανέρχεται με διάφορα προσχήματα, γιατί θέλει να στήσει σκηνικό πιέσεων και μετάθεσης ευθυνών αν κολλήσουν οι συνομιλίες ή αν υπάρξει αδιέξοδο.
Προσθέτουν δε ότι πρόκειται για μια παρελκυστική τακτική από την Άγκυρα που δεν βοηθά στη λύση του προβλήματος, το οποίο είναι στην ουσία ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Οι ίδιοι κύκλοι επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, όσο και στην Τουρκία. Τονίζουν πως η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζει παράλογες απαιτήσεις και αυτό αποδεικνύεται από το ότι θέλει να μείνει ανέγγιχτο το καθεστώς των εγγυήσεων και των βάσεων, ενώ υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει θέμα αν δώσει ή δεν δώσει χάρτη ο κ. Ακιντζι.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι αποδεικνύεται ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση του προβλήματος από το ότι:
- Ακύρωσε την συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου στην Αττάλεια
- Ουδέποτε έδωσε προτάσεις για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων
- Ο Ερντογάν δεν έχει δώσει ημερομηνία συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να συζητηθούν τα θέματα των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων
- Η Ελλάδα είναι η μόνη που έδωσε προτάσεις και κείμενο επί του θέματος των εγγυήσεων