Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΔίνουν και παίρνουν πληροφορίες για καθορισμό ημερομηνιών για την πολυμερή διάσκεψη

Δίνουν και παίρνουν πληροφορίες για καθορισμό ημερομηνιών για την πολυμερή διάσκεψη

-

Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Στο δείπνο εκτός από τους δύο ηγέτες μετέχουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί όπως και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Επίσης παρακάθονται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι πριν από την έναρξη του δείπνου παρ’ όλο που δεν είχαν κατατεθεί χάρτες, η τουρκοκυπριακή πλευρά επέμενε στον καθορισμό ημερομηνίας για την πολυμερή διάσκεψη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πριν από το δείπνο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών.

Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες ενόψει της συνάντησης.

Πληροφορίες από το Μον Πελεράν αναφέρονται και σε σενάριο σύγκλισης πολυμερούς με δυο χάρτες οι οποίοι δεν θα αποκλίνουν πολύ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρονται σε πιθανές ημερομηνίες για την πολυμερή. Αυτές είναι 16 – 18 Δεκεμβρίου ή 27 – 28 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Νωρίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε στο ΚΥΠΕ δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν ότι στο θέμα του καθορισμού ημερομηνίας για την πολυμερή ή πενταμερή, όπως η τ/κ πλευρά την αναφέρει, ασκείται πίεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από την διαπραγματευτική του ομάδα.

Για να οριστεί η ημερομηνία προσπαθούν να υποβάλλουν νέες προϋποθέσεις, εννοώντας την ε/κ διαπραγματευτική ομάδα, αναφέρει στην ηλεκτρονική της σελίδα η τ/κ εφημερίδα. Η τ/κ πλευρά, προστίθεται, έχει ενημερώσει την ε/κ ότι είναι έτοιμη να συζητήσουν χάρτη, καθορίζοντας την ημερομηνία.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης το διέψευσε.

Διαβάστε Επίσης