Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΗ επίλυση του θέματος των αγνοουμένων ύψιστη προτεραιότητα, τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων ύψιστη προτεραιότητα, τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

-

Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωσή του για την Ημέρα των Αγνοουμένων, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την έκκλησή του προς την Τουρκία να συμβάλει ενεργά στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Σημειώνοντας ότι η Ημέρα Αγνοουμένων είναι μια ημέρα θύμησης, τιμής, αλλά και ευθύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι “το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην Ιστορία της Κύπρου και η επίλυσή του αποτελεί για όλους μας ύψιστη προτεραιότητα.”

Ως Κυβέρνηση, υπογραμμίζει, “στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, με όλους τους δυνατούς τρόπους, το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταστούν οι προσπάθειες της αποτελεσματικές. Δυστυχώς, ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων της τουρκικής εισβολής, όπως και της περιόδου 1963-’67, ακόμα αγνοούνται.”

Επισημαίνει παράλληλα ότι ο χρόνος παραμένει ο χειρότερος εχθρός στις προσπάθειες διερεύνησης και εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, αλλά και για τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, αφού ένας-ένας φεύγει από τη ζωή χωρίς να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθύνει εκ νέου έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τη ΔΕΑ, χωρίς δισταγμό.

“Την ίδια στιγμή, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας. Επαναλαμβάνω ότι, για να προχωρήσει το πρόγραμμα διερεύνησης και εκταφών, πρέπει η Τουρκία να συμβάλει ενεργά στο έργο της ΔΕΑ και να της παράσχει την αναγκαία συνδρομή για την επίτευξη αποτελεσμάτων, όπως ο εντοπισμός μαζικών χώρων ταφής μέσω της εξασφάλισης πληροφοριών και στοιχείων από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, αλλά και πληροφορίες που αφορούν τις σκόπιμες μετακινήσεις των οστών από τους πρωτογενείς χώρους ταφής”.

Η σημερινή ημέρα, καταλήγει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “μάς επιβάλλει περισσότερο από ποτέ να συνεχίσουμε το διαρκή αγώνα που δίνουμε για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων καθώς και για την επανένωση της πατρίδας μας.”

“Αγωνιζόμαστε να πείσουμε σε κάθε επίπεδο για την ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης στην Κύπρο χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεων από τρίτες χώρες. Ας ελπίσουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στην καλή μας βούληση συνειδητοποιώντας ότι μια λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλων,” αναφέρει τέλος.

Διαβάστε Επίσης