Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΠραγματοποιείται σήμερα η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Πραγματοποιείται σήμερα η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

-

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τριμερή θα συζητηθούν θέματα γεωργίας, ενέργειας, θαλάσσιων μεταφορών και τουρισμού.

Επίσης θα συζητηθούν θέματα μετανάστευσης και τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα.

Πέραν από αυτά, θα τεθεί και το Κυπριακό, και ιδιαίτερα η βοήθεια που προσφέρει η Αίγυπτος στην Ισλαμική Διάσκεψη και τα ψηφίσματα που αφορούν την Κύπρο καθώς και το λεκτικό τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος είναι η υπογραφή μέχρι το τέλος του 2016 του τελικού κειμένου συμφωνίας για δημιουργία αγωγού με την Αίγυπτο για εξαγωγή από την Κύπρο φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ώστε αυτή να εφαρμοστεί μέχρι το 2020.

Στη σημερινή τριμερή συνάντηση, στόχος είναι να υπογραφούν δύο Δηλώσεις Προθέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, θαλάσσιων μεταφορών και κρουαζιέρων αναψυχής.

Επίσης, σε τριμερές επίπεδο συζητούνται κοινά τουριστικά πακέτα για Αμερική και Κίνα.

Σε διμερές θα υπογραφεί σταδιακή απελευθέρωση δρομολογίων ξεκινώντας από οκτώ αεροδρόμια της χώρας, πέραν του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

Επίσης συζητούνται επτά τομείς συνεργασίας σε θέματα που αφορούν Κέντρα `Ερευνας και Διάσωσης, πληροφορίες και επικοινωνίες, εκπαίδευση, οικονομία, ενεργειακά θέματα και πολιτιστική κληρονομιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θεωρείται πολύ σημαντικός ο διορισμός ακόλουθου `Αμυνας στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα σήμερα αρχίζει με διμερή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.

Μετά τη διμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος Σίσι και ο Πρωθυπουργος της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα φυτέψουν τρία ελαιόδεντρα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που θα συμβολίζουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Μετά την Τριμερή Συνάντηση οι ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Αναμένεται επίσης η έκδοση κοινής διακήρυξης για τα αποτελέσματα των συνομιλιών ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των τριών χωρών.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Σίσι προς τιμή του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Τσίπρα.

Σήμερα το απόγευμα, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης θα υπογράψει Συμφωνία για τις Αεροπορικές Μεταφορές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο το πρωί της 12ης Οκτωβρίου

Διαβάστε Επίσης