Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΣε «ιστορική ευκαιρία» επανένωσης της Κύπρου αναφέρεται επιστολή του Foreign Office

Σε «ιστορική ευκαιρία» επανένωσης της Κύπρου αναφέρεται επιστολή του Foreign Office

-

ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξάρει σε επιστολή της προς πέντε πρόσφυγες από την Κύπρο που εδώ και χρόνια ζουν στη Βρετανία, εκπρόσωπος του Foreign Office.Όπως σημειώνει η αξιωματούχος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η στάση αυτή «έχει καταστήσει εφικτή την πρόοδο στις υποβοηθούμενες από τα Ηνωμένα Έθνη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση «ενθαρρύνει» αμφότερες τις πλευρές «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία» που υπάρχει τώρα για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων να επανενώσουν την Κύπρο», αναφέρεται στη συνέχεια. Όπως επισημαίνεται αυτό το μήνυμα υπογράμμισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών στις συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και τον κ. Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το ίδιο μήνυμα κόμισε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στις 6-8 Σεπτεμβρίου και ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, προσθέτει η αξιωματούχος του Foreign Office. Καταλήγει σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εκτιμά τους βαθείς ιστορικούς και ισχυρούς δεσμούς φιλίας με την Κύπρο».

Η επιστολή υπογράφεται από αξιωματούχο της ομάδας που ασχολείται με την Κύπρο στο τμήμα Ανατολικής Ευρώπης του Foreign Office και αποτελεί απάντηση σε επιστολή που είχαν απευθύνει τον Αύγουστο προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζονσον εξέχοντα μέλη της κυπριακής παροικίας με καταγωγή από την κατεχόμενη Κύπρο.

Πρόκειται για τους Δώρο Παρτασίδη από τον Λάρνακα της Λαπήθου, τον Αντώνη Σαββίδη από την Αμμόχωστο, τον Ανδρέα Ταμπουρίδη από τη Μόρφου, τον Πάρι Ευαγγέλου από το Λεονάρισσο και Τάσο Πογιατζή από τον Καραβά.

Στην επιστολή τους εφιστούσαν την προσοχή του Τζόνσον στην επί 42 χρόνια τουρκική κατοχή του νησιού και ζητούσαν τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μία από τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του Λονδίνου.

Διαβάστε Επίσης