Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟύτε χρονοδιαγράμματα, ούτε θέμα επιδιαιτησίας στην τριμερή - Η διαδικασία είναι κυπριακής...

Ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε θέμα επιδιαιτησίας στην τριμερή – Η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, δηλώνει ο Αναστασιάδης

-

ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν η μέχρι σήμερα πρόοδος αλλά και οι υφιστάμενες διαφορές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης. Και τόνισε ότι «δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθούν όχι μόνο οι σημαντικές συγκλίσεις αλλά και οι αποκλίσεις που υπάρχουν σε σημαντικά κεφάλαια».«Αυτό που έχει συμφωνηθεί, είπε, είναι πως με την επάνοδο μας στην Κύπρο, οι δύο ηγέτες και βεβαίως οι διαπραγματευτικές ομάδες θα εμπλακούμε σε μια εντατική ή συνέχιση των εντατικών προσπαθειών ,προκειμένου να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν και αν είναι δυνατόν, έστω και αν είναι φιλόδοξο, εντός του 2016 λύση, η οποία θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος απόλυτα λειτουργικό και βιώσιμο που θα ενώνει τη χώρα, τους θεσμούς και το λαό αλλά και θα δημιουργεί ταυτόχρονα τις προοπτικές για μια ευημερούσα πατρίδα μακριά από τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν».

Ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκαν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε κάτι που θα ήταν εγκατάλειψη της αρχής ότι είναι μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, χωρίς επιδιαιτησίες και ιδιαίτερα χωρίς τα όποια τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

«Όπως έχω δηλώσει και στον ΓΓ, η δική μας πλευρά είναι αποφασισμένη να εργαστεί ακούραστα προκειμένου να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, μια λύση που θα είναι λειτουργική βιώσιμη και διαρκής μια λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και που δεν θα απαιτεί τις όποιες εξαρτήσεις από τρίτους».

Και επανέλαβε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος και αυτό καταγράφεται από τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ».

ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις επαφές που είχε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας μου είχα, ανάμεσα σε άλλα, συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, ενώ παρακάθισα σε γεύμα εργασίας με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα με τις δικές μου προσπάθειες, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συναντήσεις, ανάμεσα σε άλλους με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λιβάνου, της Νέας Ζηλανδίας, της Μπαγκλαντές και άλλους. Είχε επίσης συνάντηση με τον Συντονιστή για Διεθνείς Ενεργειακές Υποθέσεις στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, με τον ΓΓ της Ενωσης για τη Μεσόγειο, με τον Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, ενώ πραγματοποίησε Υπουργική Συνάντηση Κοινοπολιτείας και προήδρευσε της Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε επίσης σε δύο τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών με Ελλάδα και Παλαιστίνη και με Ελλάδα και Αίγυπτο, αντίστοιχα, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας μας, ώστε μέσα από τέτοιου είδους περιφερειακές συνεργασίες και συνέργειες να αντιμετωπιστούν από κοινού προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας καθώς επίσης να προωθηθούν δράσεις προς όφελος των λαών της περιοχής.

Για την κατ΄ιδίαν συνάντηση μου με τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε αλλά και τα εξίσου σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε ουσιώδους σημασίας θέματα.

Το ίδιο έπραξα και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ από τον οποίο πρέπει να πω έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος για την εποικοδομητικής τάση που τήρησε στα θέματα που ήγειρα είτε λέγεται περιουσιακό είτε εδαφικές αναπροσαρμογές είτε εγγυήσεις. Με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ είχαμε και συζητήσεις και επί διμερούς φύσεως θεμάτων που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες μεταξύ των οποίων και η Ενέργεια αλλά και στρατηγικές συνεργασίες σε διάφορους τομείς.

Με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών έχω προβεί σε ενημέρωση για την παρούσα φάση του Κυπριακού, για τα θετικά, τα αρνητικά, αλλά ιδιαίτερα για τα θέματα του περιουσιακού, εκεί δηλαδή όπου αναφύονται τα περισσότερα προβλήματα, των εδαφικών αναπροσαρμογών και βεβαίως της ασφάλειας. Θα πρέπει να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την κατανόηση που έχω συναντήσει από τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διμερή θέματα με βάση και τις συμφωνίες που είχαν υπογραφτεί πέρσι με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Κατά τη συνάντηση μου με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε, έγινε πλήρης ενημέρωση για το Κυπριακό και την παρούσα φάση είτε των θετικών είτε των εναπομείναντων για να αποφασιστούν και ιδιαίτερα τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός από όλους της κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλιών και της αποφυγής οποιωνδήποτε παρεμβάσεων είτε για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων είτε ιδιαίτερα για θέματα επιδιαιτησίας.

Με το φίλο Πρόεδρο της Αιγύπτου, είπε, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μας, συζητήσαμε θέματα για την επικείμενη τριμερή συνάντηση στο Κάιρο στις 11-12 Οκτωβρίου και βεβαίως για άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω θερμά για την άψογη στάση που τηρεί η Αίγυπτος, μια στάση αρχών για το Κυπριακό, στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Με τον Ελληνα Πρωθυπουργό είμαστε σε συνεχή και διαρκή επαφή και ενημέρωση. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για την άψογη στάση και την απόλυτη στήριξη που έχουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων και εξέφρασε την επιθυμία μετά από πρόσκληση μου να επισκεφθεί την Κύπρο εντός του 2016.

Είχα επίσης, συνέχισε, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσα για το Κυπριακό και συζητήσαμε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Κατά τη εδώ παρουσία μου είχα επαφές με τα οργανωμένα σύνολα της ομογένειας προς τους οποίους εκφράζω ευγνώμονες ευχαριστίες για την ανιδιοτελή και διαχρονική στήριξη τους στην υπόθεση της Κύπρου.

Αυτές τις μέρες, επεσήμανε, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο και όλοι γνωρίζουν το πόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνει για την Κύπρο. Για αυτό και θέλω θερμά να τον ευχαριστήσω.

Συναντήθηκα επίσης με στελέχη του κυπρο-αμερικανικού Επιμελητηρίου με τους οποίους αντάλλαξα απόψεις για τους τρόπους περαιτέρω προώθησης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ.

Καταλήγοντας, είπε ότι θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας τη συνάντηση με τους επικεφαλής της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής “τους οποίους ενημέρωσα για τις άριστες σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, τις προοπτικές που δημιουργούνται για περαιτέρω συνεργασία και εξέφρασα ευγνωμοσύνη για την τιμή που μου απέδωσαν με την απόφαση τους να μου απονέμουν τη ύψιστη τιμητική διάκριση της Επιτροπής, κάτι που γίνεται για τις προσωπικότητες που διακρίνονται για την ειλικρινή φιλία και συνεργασία αλλά και για τη βούληση για εμβάθυνση σχέσεων τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ».

Διαβάστε Επίσης