Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΣυγκρατημένη αισιοδοξία ΠτΔ για επίλυση του Κυπριακού στη συνάντηση με Παυλόπουλο

Συγκρατημένη αισιοδοξία ΠτΔ για επίλυση του Κυπριακού στη συνάντηση με Παυλόπουλο

-

09 Σεπτέμβριος 2016

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι ότι αυτό που προτείνουμε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιασδήποτε δύναμης, τόνισε κατά τη σύντομη συνομιλία του με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της, διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρόεδρο “πως ήδη έχουν κατοχυρωθεί η μια διεθνής προσωπικότητα, η μια και μόνη κυριαρχία, η μια και μόνη ιθαγένεια. Σε αυτά δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, είναι εκ των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί. Όπως επίσης, βεβαίως, και η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Υπάρχουν, σημείωσε, και άλλα κεφάλαια στα οποία έχει γίνει σημαντική πρόοδος, όπως όμως εξίσου υπάρχουν και σημαντικά στοιχεία που αποτελούν συστατικά της λύσης που προσδοκούμε, που παραμένουν διαφορές, που έχει γίνει μια απλώς ανταλλαγή απόψεων, όπως είναι τα θέματα εδαφικών αναπροσαρμογών και εγγυήσεων.

Για τις εγγυήσεις τουλάχιστον, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι συμπατριώτες μας οι Τουρκοκύπριοι, ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο Κράτος και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιαδήποτε δύναμης”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αναφορά σε ένα γεγονός που, αν και είπε δεν θεωρείται τόσο σημαντικό, “αποδεικνύει γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις και επιρροές, έστω και στο ένα των δύο κρατιδίων”.

Η θερινή ώρα, είπε, περί το τέλος Οκτωβρίου τερματίζεται και υπήρξε ανακοίνωση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων, του παρανόμου καθεστώτος, ότι θα διατηρήσουν την ίδια ώρα με την Τουρκία. “Ποιο είναι το μήνυμα;”, διερωτήθηκε.

“Ότι είναι κάτω από την επιρροή της Τουρκίας, ένα. Δεύτερον”, είπε, “θεωρούν ότι έχουν ενσωματωθεί στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα επιδιώκουμε μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον Μουσταφά Ακιντζί, ότι θα είναι ένα κομμάτι της Τουρκίας που θα ενωθεί και θα αποτελέσει την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία; Για αυτό και λέω ότι οι εγγυήσεις έναντι των επιχειρημάτων, απλά θα δώσουν πλεονέκτημα εις στην εγγυήτρια δύναμη, ασκώντας επιρροή να ελέγχει ολόκληρη το νέο καθεστώς πραγμάτων”.

Για αυτό και οσάκις μιλώ, σημείωσε ο Πρόεδρος, “για συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί υπάρχουν τα προβλήματα που αν δεν ξεπεραστούν, δεν μπορεί να καταλήξουν και σε λύση. Αυτά λέγοντας και με πλήρη σεβασμό στην ανάληψη μιας υποχρέωσης εκ μέρους και των δύο, να αποφεύγονται οι δηλώσεις που μπορεί να διαταράξουν το καλό κλίμα, θα πρέπει να πω, που επικρατεί στις συνομιλίες, θα τα πούμε στη συνέχεια”.

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι «με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά και λόγω της συμμετοχής σε ένα πολύ σημαντικό, πραγματικά, Forum, τη Σύνοδο του Νότου, η οποία ασχολείται με θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αγγίζει υπαρξιακά θέματα για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η οικονομική κρίση, όπως είναι το Προσφυγικό”.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος επικεντρώθηκε στο “μεγάλο ζήτημα”, όπως είπε, το Κυπριακό, τονίζοντας ότι “είναι αυτονόητο ότι η συμπαράστασή μας είναι αμέριστη”.

Παρατηρούμε, συνέχισε, “από ορισμένες πλευρές τον τελευταίο καιρό μια κάποια αισιοδοξία και ας ελπίσουμε να είναι ρεαλιστική αυτή η αισιοδοξία. Αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω ότι πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι: Για να είναι η λύση αποδεκτή και ρεαλιστική, αυτή η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένους κανόνες και του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου”. Αυτοί, ανέφερε, αφορούν τη μορφή του κράτους, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει συνομοσπονδιακή οντότητα, γιατί αυτό είναι αντίθετο και με το διεθνές δίκαιο, αλλά και με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Όπως επίσης να εξασφαλισθεί η ενιαία διεθνής προσωπικότητα. Πρέπει να διασφαλισθεί επίσης η ενιαία ιθαγένεια και, το κυριότερο, η κυριαρχία”.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι “δεν χωρούν εκπτώσεις στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επίλυση του Κυπριακού, όπως δεν χωρούν βεβαίως πλέον εγγυήσεις και πολύ περισσότερο στρατεύματα κατοχής. Τα διευκρινίζουμε αυτά τα πράγματα για να γίνουν σεβαστά”, επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές πως η “συμπαράσταση είναι αμέριστη και τούτο οφείλεται στην αδιάσπαστη συνέχεια του Ελληνισμού. Όμως, αυτή η συμπαράσταση είναι χρέος της Ελλάδος που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την αλληλεγγύη, την οποία πρέπει να επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα υπόλοιπα. Να θυμόμαστε ότι η έννοια της αλληλεγγύης δεν είναι αφηρημένη. Περιγράφεται και στη Συνθήκη της ΕΕ και στη Συμφωνία λειτουργίας της ΕΕ σε συγκεκριμένα σημεία και είναι χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ προς τα άλλα. Άρα η Ελλάδα επιδεικνύει αυτή την αλληλεγγύη γιατί την οφείλει. Η εκκρεμότητα με τα στρατεύματα κατοχής είναι απαράδεκτη, στην κυριολεξία, για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα περιμένουμε εκτός από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα Κράτη της ΕΕ να τιμήσουν με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη προς την Κύπρο, η οποία είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης”.

Ευχήθηκε καλή δύναμη στη σημερινή συνάντηση και “καλή δύναμη σε όλη αυτή την εθνική προσπάθεια την οποία κάνετε, έχοντας μαζί σας μάλιστα όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για την επίλυση του Κυπριακού».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε “για άλλη μια φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για την άδολη συμπαράσταση της Ελλάδας. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι πως η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι ακριβώς να επιτύχουμε την ενότητα του κράτους, του λαού, της οικονομίας, να δημιουργήσουμε ένα κράτος λειτουργικό, βιώσιμο, με μια λύση η οποία να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο Κοινοτήτων”.

Εξέφρασε εκ νέου ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη “για την πραγματικά αμέριστη και άδολη συμπαράσταση που έχουμε από την Ελλάδα. Και ιδιαίτερα τον σεβασμό που από το 1974 και μετά, επιδεικνύουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία»”.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε «είναι χρέος μας».

Διαβάστε Επίσης