Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΔεν απορρίπτει ενδεχόμενο τριμερούς, αν η πρόοδος το επιτρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Δεν απορρίπτει ενδεχόμενο τριμερούς, αν η πρόοδος το επιτρέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

-

και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αν το ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και το επιτρέπει η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μετά την εντατική φάση των συνομιλιών.

Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν σήμερα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και το πρόγραμμά τους σε αυτή τη νέα φάση των εντατικοποιημένων συνομιλιών περιλαμβάνει ακόμη έξι συναντήσεις (29/8, 31/8, 2,6,8 και 14/9). Αμέσως μετά ο ΠτΔ μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήταν αρκετά δημιουργική συνάντηση για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και αρκετά διευκρινιστική για θέματα που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης Ερντογάν – Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημερώθηκε σε γενικές γραμμές, όχι σε λεπτομέρειες και ότι δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα απεκάλυπταν ( οι Ακιντζί και Ερτογάν) οτιδήποτε για το τι μεταξύ τους έχουν συζητήσει.

“Αλλά αυτό που κατανοώ είναι την επανάληψη της βούλησης του Τούρκου Προέδρου να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος”, ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό σήμερα και διευκρίνισε ότι “τα όσα γράφονται μπορεί να ήταν κάποιες ιδέες που αναπτύχθηκαν”.

“Οι δικές μας προτάσεις έχουν τουλάχιστον μπει σε μια βάση, με βάση τις αρχές που έχουμε διακηρύξει κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στο Τρόοδος, επομένως δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνονται σε όσα δημοσιεύονται”, σημείωσε ο ΠτΔ.

Ερωτηθείς εξάλλου αν μετά τη συνάντηση Ακκιντζί – Ερντογάν είναι πιο αισιόδοξος και αν είναι πιο εύκολο το έργο των δύο ηγετών για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό θα εξεταστεί στις 14 Σεπτεμβρίου όταν μετά τον εντατικό κύκλο των συναντήσεων , θα διαφανεί πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί.

Κληθείς να πει τι αποφασίστηκε για τις επόμενες συναντήσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι έχουν καθοριστεί κεφάλαια που θα συζητούνται σε κάθε μία των συναντήσεων. Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί συνάντηση για συζήτηση του περιουσιακού απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι “βεβαίως δεν θα αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε χάρτες, ονόματα κλπ όσον αφορά το εδαφικό, αλλά θα συζητηθούν κάποια κριτήρια που πρέπει να διέπουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές που είναι και απόλυτα συνδεδεμένες με το περιουσιακό”.

“Το ίδιο θα γίνει και όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η βασική αρχή που συμφωνούμε και οι δύο είναι ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό θα εκτιμηθεί στις 14 του μηνός (Σεπτεμβρίου).

Αν , τόνισε, υπάρχει τέτοια πρόοδος που επιτρέπει να υπάρξει συνάντηση ή αν ο ΓΓ του ΟΗΕ θελήσει μετά τη Γενική Συνέλευση να συναντήσει τους δύο ηγέτες, “δεν νομίζω ότι είναι το τέλος του κόσμου ή ότι είναι κάτι το οποίο είναι παράδοξο”.

“Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτά θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου όταν θα συνεκτιμηθεί η όλη πορεία του εντατικού διαλόγου που θα προηγηθεί”, διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα παραχώρησης λεγόμενων υπηκοοτήτων στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος είπε ότι ο κ. Ακκιντζί επανέλαβε “ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει ισχύουν”.

Για την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι η αποκατάσταση των σχέσεων, ή τουλάχιστον το ξεκαθάρισμα κάποιων αμφιβολιών που υπάρχουν και που δημιουργούν κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

“Όμως είναι καλά γνωστό το ενδιαφέρον του κ. Μπάιντεν, ο οποίος εδώ και 40 χρόνια έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, και θα εγερθεί στην Άγκυρα. Πέραν τούτου το τι θα προκύψει δεν είμαι σε θέση να πω”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει μήνυμα της Λευκωσίας, είπε “για αυτό είχαμε και μια 25λεπτη συνομιλία, και από δικής μου πλευράς να επαναλαμβάνω τι είναι αυτά που πρωτεύουν και τι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και από πλευράς της Άγκυρας, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο πλευρές”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει και την επικείμενη Σύνοδο των ευρωμεσογειακών χωρών της ΕΕ, στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι προσβλέπει σε μια συνεργασία των χωρών του νότου κατά τρόπο που να χαράσσονται πολιτικές που να εξυπηρετούν όχι μόνο κάποια μερίδα των Ευρωπαίων, αλλά του συνόλου, με μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση όσον αφορά τις πολιτικές της ΕΕ.

Διαβάστε Επίσης