Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΠαρέμβαση ΗΠΑ για εξελίξεις στο Κυπριακό – Διαδοχικές συνομιλίες Μπάϊντεν με...

Παρέμβαση ΗΠΑ για εξελίξεις στο Κυπριακό – Διαδοχικές συνομιλίες Μπάϊντεν με Αναστασιάδη – Ακιντζί ενόψει μετάβασης του στην Άγκυρα

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 20 Αύγουστος 2016

Την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο θα σημειώσουν σημαντική επιπλέον πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, πριν από το ταξίδι τους για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στις διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος «συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο Αντιπρόεδρος συνεχάρη τους ηγέτες σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, για την επίτευξη μιας διευθέτησης που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Καταλήγοντας, η δήλωση αναφέρει ότι ο κ. Μπάιντεν «εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα είναι σε θέση να σημειώσουν σημαντική πρόσθετη πρόοδο στις συνομιλίες πριν από το ταξίδι τους για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του 2016».

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, η τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ακιντζί έγινε μετά από αυτήν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και μάλιστα ο κ. Μπάιντεν ρώτησε σχετικά τον Κύπριο Πρόεδρο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα εγείρει ο Τζο Μπάιντεν στις συζητήσεις του με την τουρκική ηγεσία, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Διεξοδική συζήτηση όλων των θεμάτων στις 7 συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί,

Το κυπριακό πρόβλημα και η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα είναι τα θέματα συζήτησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Μπάιντεν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε ανάρτησή του στο twitter o κ. Χριστοδουλίδης γράφει στην αγγλική γλώσσα ότι πραγματοποιείται τώρα τηλεφωνική συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Αντιπροέδου των ΗΠΑ αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα και την επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κρίνει ως σημαντικά για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού τα αποτελέσματα της εντατικοποιημένης φάσης των επαφών των δύο ηγετών, που αρχίζουν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, με τη συζήτηση να επεκτείνεται σε όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και εκεί όπου δεν υπήρξε μέχρι σήμερα διεξοδική συζήτηση ή καταγράφηκαν διαφορές.

Την Τρίτη θα καθοριστεί επίσης η ατζέντα των συναντήσεων.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, οι επόμενες επτά συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και θα κρίνουν το πως μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που θα διαρκέσουν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν θέματα από όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και πιο συγκεκριμένα, θέματα για τα οποία είτε δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής διεξοδική συζήτηση, είτε παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει, στόχος είναι να υπάρξουν περαιτέρω συναντιλήψεις ή και συγκλίσεις» ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της πρώτη συνάντησης, την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται, ανάμεσα σε άλλα, να γίνει και η οργάνωση της συζήτησης των συναντήσεων, συγκεκριμένος καθορισμός της ημερήσιας διάταξης κάθε συνάντησης, ενώ οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τι αναμένουν να παραχθεί μέσα από τη νέα, εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών.

Οι επτά συναντήσεις καθορίστηκαν για τις 23, 29 και 31 Αυγούστου και 2,6, 8 και 14 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διαβάστε Επίσης