Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΕγγυήσεις, ασφάλεια και εδαφικό θα συζητηθούν σε συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα...

Εγγυήσεις, ασφάλεια και εδαφικό θα συζητηθούν σε συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη – Δηλώσεις Ακιντζί

-

χάρτες στις 7 προγραμματισμένες για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο συναντήσεις, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια γενική συζήτηση.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, την οποία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο για να συζητηθούν το εδαφικό, οι εγγυήσεις και το θέμα της ασφάλειας, εφόσον υπάρχει καλή εξέλιξη στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών.

Ο κ. Ακινζτί επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να εξευρεθεί λύση εντός του τρέχοντος έτους, ενώ σε ερώτηση εάν αυτό είναι εφικτό και εάν υπάρχει σχέδιο Β, απάντησε ότι “ο στόχος είναι το 2016”.

Εργαζόμαστε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας για να πετύχουμε τη λύση, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που, εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, αναμένουν για να πουν “κοιτάξετε, δεν έγινε τίποτα.”

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν προχωρήσει αρκετά τα θέματα που αφορούν την ΕΕ, την οικονομία, τη διακυβέρνηση και το διαχωρισμό των εξουσιών. Στο περιουσιακό, συνέχισε, σημειώθηκε πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία η ε/κ πλευρά πρέπει να μας ικανοποιήσει.

Υπάρχουν, είπε, ακόμα θέματα που εκκρεμούν.

Εφόσον υπάρχει μια καλή εξέλιξη στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών, να συζητήσουμε το εδαφικό, το θέμα των εγγυήσεων και το θέμα της ασφάλειας το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε.

Εκεί, είπε, μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε μια φόρμουλα που να απαντά στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και δεν θα είναι απειλή για τους Ελληνοκύπριους.

Αυτή η φόρμουλα, πρόσθεσε, θα είναι μια διεθνής συμφωνία και θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ανέφερε, τέλος, ότι το εδαφικό συζητείται σε σειρά συναντήσεων και θα πρέπει να βρεθεί μια λογική λύση και για τις δύο πλευρές.

Διαβάστε Επίσης