Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΑπαράδεκτες και νομικά αβάσιμες οι θέσεις του ΥΠΕΞ Τουρκίας, απαντά το Υπ....

Απαράδεκτες και νομικά αβάσιμες οι θέσεις του ΥΠΕΞ Τουρκίας, απαντά το Υπ. Εξωτερικών

-

: Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2016

Οι χθεσινές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων και το Τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αποτελούν επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής της στάσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί πλήρως, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά, δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα”, προσθέτει.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, “το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες για τα προς αδειοδότηση Τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, συμπεριλαμβανομένου του Τεμαχίου 6, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στις τουρκικές διεκδικήσεις”.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία”, προσθέτει, “είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ειδικά των υδρογονανθράκων της, για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς διακρίσεις. Μετά τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τον πλούτο αυτό. Επομένως, η Τουρκία δεν έχει παρά να συνεργαστεί και να συνεισφέρει στην επίτευξη λύσης του προβλήματος”.

Αναφέρει, τέλος, ότι η Τουρκία θα πρέπει, τέλος, να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος δεν συνδέεται, με οποιοδήποτε τρόπο, με την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.

Διαβάστε Επίσης